Sanayi yatırımı için gelen yabancı 'aman' diyor
Mineks International'ın sahibi Bülent Göktuna "Yabancıların Türklerle yapacakları ortaklıklarla ilgili çok belirgin endişeleri var" dedi.
Volkan ÖZSOY
ANTALYA - Mineks International M&A Company Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Göktuna, Türkiye'ye 2011 yılında 20 milyar doların üzerinde bir yabancı yatırım geleceğini ve bunun ağırlıklı olarak tarım ve gıda sektörlerine yapılacağını söyledi.
Uzun yıllardır Türkiye'ye yabancı yatırımcı getiren yatırım ve danışmanlık şirketi Mineks International'ın sahibi Bülent Göktuna, DÜNYA'nın sorularını yanıtladı.
Türkiye'ye sanayi yatırımı için gelen yabancıların bürokrasiden hala çok korktuğunu dile getiren Göktuna, "Türkiye'de özellikle yerel yönetimlerle ilgili çalışmayan bir sistem var. Sanayi yatırımı için gelecek olan 'aman' diyor. Bilhassa Türklerle yapacakları ortaklıklarda çok belirgin endişeleri var" diye konuştu. Yakın bir zaman önce yaşadıkları bir olayı anlatan Göktuna şunları kaydetti:
"Bahreynli bir grup, bundan 1.5 yıl önce 250 milyon dolarlık bir alüminyum yatırımı için Türkiye'ye geldi. Ancak akla hayale gelmeyecek sorunlar yaşayıp, resmen kaçtılar. Konu şu an yargı sürecinde olduğundan detaylara girmek istemiyorum ama bu tip olaylar, Türkiye'de yatırım ortamının güvenli olmadığı yönünde kötü bir imaja neden oluyor."
Göktuna, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun bu açıdan çok önem taşıdığını, uygulamasının da mutlaka şeffaf, net ve anlaşılabilir olması gerektiğini savundu.
Yabancının Türkiye için en büyük çekincelerinden birinin de 'vergiler' olduğunu iddia eden Göktuna, bazı vergi oranlarının düşmesine rağmen, halen dolaylı vergilerin yüksek olduğunu, bunun da ülkemizde özellikle sanayi yatırımı önünde büyük engel oluşturduğunu savundu.
"Bunun dışında bir de 'cezalar' var" diyen Göktuna, Türkiye"deki sistem karmaşık olduğu için denetimlerde yabancının anlayamadığı cezalar kesiliyor. Adamlar bunu anlamakta güçlük çekiyor" ifadelerini kullandı.
"Suudi ve Çin parasını Türkiye'ye çekmeliyiz"
Şu an Çin'in 3 trilyon dolar nakit parası bulunduğunu hatırlatan Göktuna, bu ülkenin 1 trilyon doları kendi iç yatırımı için ayırdığını, geri kalan miktarı da dışarıdaki yatırımlara kaydırma planları yaptığını hatırlattı.
Geçtiğimiz hafta Amerikan bonolarında yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle Çin'in çok ciddi bir kayba uğradığını anımsatan Göktuna, "Şimdi Çinliler ABD'deki fonlardan çıkıp, reel yatırımlara yönelmeye başladılar. İşte bunu Türkiye'ye çekmeliyiz" şeklinde konuştu.
Suudi Arabistan'da da bu miktarlara yakın bir para bulunduğunu savunan Göktuna, ancak yaşanan son olaylar nedeniyle Arap yatırımcıların paralarını İsviçre bankalarında tuttuğunu belirterek, bu paranın da Türkiye'ye kanalize edilmesi için çalışılması gerektiğini vurguladı.
Bunun dışında yine yüklüce miktar bir paranın Uzakdoğu'da olduğunu söyleyen Göktuna, Körfez ülkelerinde ise zannedildiği gibi 'nakit' para bulunmadığını, bu ülkelerin petrol ve gaz alacakları karşılığında teminatlarla yatırım yaptıklarını bildirdi. Ancak Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan olaylar nedeniyle birçok yatırımın askıya alındığını kaydeden Göktuna, söz konusu gelişmelerin olumluya dönmesinin de zaman alacağını savundu.
Göktuna, "Arap yatırımcı bu nedenle yeni yatırımlar yerine öncelikle ellerindekini koruma çabasında. Şu an paradan para kazanmak değil, ellerindekini koruma telaşı içindeler" diye konuştu.