Sanayide en yüksek işgücü maliyeti Türkiye'de

TİSK, 4. çeyrekte çalışılan saat başına işgücü maliyeti artışının yüzde 10.3 ile AB’nin üzerinde olduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 2010 yılının 4. çeyreğinde Türkiye'de çalışılan saat başına nominal işgücü maliyeti artışının yüzde 10.3 oranında gerçekleştiğini belirterek bu rakamın AB ülkelerinin hepsinin üzerinde olduğunu ifade etti. Söz konusu dönemde AB ülkelerinin ortalamasında artış yüzde 2 olarak gerçekleşirken, Euro bölgesindeki iş gücü maliyeti artışı yüzde 1.6 olarak belirlendi. AB içinde en yüksek artış ise yüzde 7.6 ile Bulgaristan'da oldu.

TİSK'in, Eurostat ve TÜİK verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin 2010 yılının 4. çeyreğinde sanayide en yüksek işgücü maliyeti artışı yaşanan ülke olduğu anlaşıldı.

 Avrupa Birliği'nde çalışılan saat başına nominal işgücü maliyeti söz konusu dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 oranında arttı. Euro Bölgesi'nde ise işgücü maliyeti artışı yüzde 1.6 olarak gerçekleşti. AB içinde en yüksek artış yüzde 7.6 ile Bulgaristan'da yaşandı.

Birlik üyesi ülkelerden İrlanda'da ise işgücü maliyeti yüzde 1.2, Macaristan'da yüzde 2.3 ve Yunanistan'da ise yüzde 6.5 oranında gerileme yaşandı. Aynı dönemde Türkiye'de çalışılan saat başına nominal işgücü maliyeti artışı yüzde 10.3 oranında gerçekleşerek AB ülkelerinin hepsinin üzerinde oldu.

Türkiye'de, saat başına nominal işgücü maliyeti artışı yüzde 10.1

Sanayi sektöründe saat başına nominal işgücü maliyeti artışı AB ülkelerinde yüzde 1,9; Euro Bölgesi'nde ise yüzde 1.7 olurken, Malta, Yunanistan ve İrlanda'da bu rakam geriledi. AB ülkeleri içinde en yüksek artış ise yüzde 7.9 ile Bulgaristan'da oldu. Türkiye'de ise sanayide söz konusu artış yüzde 10.1 olarak gerçekleşti. Türkiye AB ülkeleri ile kıyaslandığında saat başına nominal işgücü maliyetinin en fazla arttığı ülke oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir