Sanko, Airfel'i Japonlara sattı

Daikin Europe NV Başkanı Miaka, "Türkiye klima pazarı 2015'te 1 milyar 700 milyon euroya ulaşacak, bu satın almayla biz de pazarda güçleneceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sanko Holding şirketlerinden ısıtma, soğutma ve havalandırma markası Airfel'in, Japon klima şirketi Daikin tarafından satın alınması için anlaşmaya varıldı. Daikin Europe NV Başkanı Masatsugu Minaka, "Türkiye klima pazarı 2015'te 1 milyar 700 milyon euroya ulaşacak.  Satın alma Daikin'ın Türkiye pazarındaki satış ağını güçlendireceK ve EMEA pazarlarına sunduğu ürün çeşitlerini artıracak" dedi.

Airfel'den yapılan yazılı açıklamada, Japon klima şirketi Daikin Industries Limited'in yüzde 100 iştiraki olan Daikin Europe NV ile Airfel'in anlaşmasının bugün imzalandığı, hisse devrinin Rekabet Kurumu ve gerekli diğer onaylar alındıktan sonra tamamlanacağı bildirildi.

Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Isıtma Soğutma Grup Başkanı Sami Konukoğlu, iklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren şirketleri Airfel'in hisselerinin yüzde 100'ünü Daikin Europe NV'ye satmak için anlaştıklarını ifade etti.

Konukoğlu, satışın uzun süren pazarlıkların ardından gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Sanko Holding olarak dünya çapındaki markalarımızla farklı sektörlerde faaliyet gösteriyoruz. 2023 vizyonuyla oluşturduğumuz stratejik planımız çerçevesinde istikrarlı bir büyüme hedefliyoruz. İklimlendirme sektörüne çok önem vermemize rağmen Daikin'in teklifinin, Airfel'i geleceğe taşıyacak, firmaya ve markaya büyük değer katacak bir fırsat olduğunu gördük. Bu da karar sürecinde etkili oldu. Uzun pazarlıkların ardından teklifi kabul ettik. Bu satışın öncelikle Türkiye ekonomisine, ardından Sanko Holding, Airfel ve Daikin'e hayırlı olmasını umuyor, başarılar diliyoruz."

Türkiye klima pazarı 1 milyar 700 milyon euroya ulaşacak

Daikin Europe NV Başkanı Masatsugu Minaka da 2010 yılında 900 milyon euro olan Türkiye klima pazarının 2015'te 1 milyar 700 milyon euroya ulaşacağını ve böylece Türkiye'nin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'yı içeren EMEA bölgesinde en önemli pazar haline geleceğini öngördüklerini vurguladı. Minaka, satın almanın Daikin'ın Türkiye pazarındaki satış ağını güçlendireceğini ve EMEA pazarlarına sunduğu ürün çeşitlerini artıracağını ifade etti.

Minaka, Daikin'in hızla gelişen yeni pazarlara girişini hızlandırmak ve faaliyet alanlarını geliştirmek için farklı stratejiler izlediğinin altını çizerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu satın alma işlemiyle birlikte Daikin ve Airfel'in ısıtma, klima ve havalandırma pazarlarındaki birbirini tamamlayıcı nitelikteki güçlerini, yeteneklerini birleştirerek ve en üst düzeye çıkartarak Türkiye'deki faaliyetlerimizi daha da kuvvetlendirmeyi hedefliyoruz. Daikin, 1975 yılından beri Türk klima sektöründe faaliyet gösteriyor. Airfel'in satın alımından sonra ısıtma, klima ve havalandırma ürünlerinin üretimine Daikin'in yüksek üretim standartlarıyla Türkiye'de de devam edeceğiz. Türk halkına ileri iklim teknolojileriyle hizmet edecek ve ihracatımızı da sürdüreceğiz. Ayrıca Daikin'in ürün gamına dahil olan Airfel ısıtma ürünleriyle Türkiye'de daha geniş bir ürün gamına sahip olacağız. Her iki şirketin ürün yelpazesi, satış ağı ve üretim yeteneklerini birleştirerek, bayi ve tüketiciler için üstün hizmet sunmayı amaçlıyoruz."

10 yıllık mazisi ve 4 fabrikası var

Airfel'in kurucularından, Genel Müdür Hasan Önder de Sanko Holding ile 2001 yılından bu yana birçok başarılı çalışmaya imza attıklarını, 10 yıl gibi kısa bir sürede Airfel'i bir "dünya markası" haline getirdiklerini, dört fabrikada AR-GE ve üretime büyük önem veren bir anlayışla çalıştıklarını vurguladı.

Türkiye genelindeki geniş bayi ağı, satış noktaları ve yetkili servislerle sektörün önemli oyuncuları arasında yer aldıklarını dile getiren Önder, şöyle konuştu:

"Bu başarımız, Japonya'nın ve dünyanın en önemli klima üreticisi Daikin'in de dikkatini çekti. Daikin, zaten Türkiye iklimlendirme sektörünü yakından tanıyor, pazarı ve Airfel'in başarılarını takip ediyordu. Daikin faaliyet gösterdiği her pazarda bir numara olmayı amaçlayan, stratejisini buna göre oluşturan bir firma. Türkiye iklimlendirme sektörünün ve Airfel'in potansiyelini göz önünde bulundurarak satın alma teklifiyle geldi. İki markanın yaratacağı sinerjinin, Airfel'i ve sektörümüzü daha da ileriye taşıyacağına inanıyorum."

Daikin Pazarlama Limited Şirketi Genel Müdürü Takayuki Kamekawa ise satın almanın ardından Daikin'in, Türkiye iklimlendirme pazarının "en önemli oyuncusu" olacağını ifade etti.

Airfel'in künyesi

Faaliyetlerine 1999 yılında klima ekipmanları ithal ederek başlayan Airfel, Sanko Holding ile 2001 yılında birleşti ve ısıtma, soğutma, iklimlendirme sektöründe yatırımlar gerçekleştirdi.

Airfel bugün kombi, klima üniteleri, infrared ısıtıcılar, panel radyatör, fancoil ve klima santralleri üretiyor. 276 bayiden oluşan satış ağı ve 398 yetkili servisi ile hizmet veren şirket, Ukrayna, Almanya ve Türkmenistan başta olmak üzere 30'un üzerinde ülkeye ihracat yapıyor.

Kendi ürünlerinin üretimi ve dağıtımının yanı sıra Airfel, bir Daikin Grup markası olan McQuay gibi diğer markaların da resmi distribütörlüğünü yürütüyor.

Daikin'in künyesi

Osaka-Japonya'da 1924 yılında kurulan Daikin Industries Ltd, 14 milyar doları aşan cirosu, 13,6 milyar dolar toplam varlıkları ve 41 bin 569 çalışanıyla dünyada ısıtma, soğutma, havalandırma ve flurokimyasal ürünler pazarlarında faaliyet gösteriyor.

Daikin, 1950'lerde dünyanın ilk paket tipi klima ve ısı pompasını, 1960'larda ilk multi tip split klima sistemlerini, 1982'de VRV klima sisteminin üretimini gerçekleştirdi.

Daikin Europe NV, 1972 yılında Avrupa pazarına ürünlerini sunmak için Daikin Industrıes Ltd tarafından Belçika Oostende'de kuruldu. Daikin Industries Limited'in yüzde 100 iştiraki olan Daikin Europe NV, konut, ticari ve endüstriyel iklimlendirme uygulamaları için müşterilerinin değişen ihtiyaçlarına uygun Daikin markalı klima, ısı pompası ve soğutma ekipmanları üretiyor, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu bölgelerinin satış organizasyonunu yürütüyor.

Belçika, Çek Cumhuriyeti, Almanya, İtalya ve İngiltere'de üretim tesisleri bulunan Daikin Europe NV, 2007 yılında Türkiye'deki pazarlama firması Daikin Klima Pazarlama Limited Şirketini kurdu.

Bu konularda ilginizi çekebilir