Savarona müze olsun!

CHP'li Çöllü, Savarona Yatı'nın müzeye dönüştürülmesi için kanun teklifi verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, Atatürk'ün yaşamının son döneminde bir süre kullandığı Savarona Yatı'nın Milli Savunma Bakanlığınca kamulaştırılarak, müzeye dönüştürülmesi için kanun teklifi verdi.

Çöllü, "Savarona Yatı'nın Atatürk ve Denizcilik Müzesine Dönüştürülmesine Dair Kanun Teklifi"ni TBMM Başkanlığına sundu.

Teklifin gerekçesinde, yatın, Atatürk'ün yaşamının son günleriyle özdeşleşmiş nitelikte olduğu ifade edildi.

Savarona Yatı'nın, Türkiye Denizcilik İşletmelerince ticari bir meta gibi satışa çıkarıldığı, 49 yıllığına özel bir işletmeci tarafından kiralandığı anımsatılan gerekçede şöyle denildi:

"Atatürk'ün anılarının simgelerinden biri olan Savarona Yatı, bu işlemden sonra halkımızın tepkisini çeken çeşitli olaylarla gündeme gelmiştir. Büyük Atatürk'ün isminin bu tür olaylarla birlikte anılmasına fırsat verilmesi halkımızın vicdanını rahatsız etmektedir. Türk halkının gönlünde Savarona Yatı'nın maddi niteliğini kat be kat aşan manevi bir değeri vardır. Bu manevi değeri zedeleyecek tartışmalara izin vermemenin yolu, yatın kamulaştırılarak bir müzeye dönüştürülmesinden geçmektedir. Yatın müzeye dönüştürülmesi hem Türk halkının büyük Atatürk'e ve onun anılarına duyduğu saygının bir ifadesi olacak hem de vicdanları rahatsız eden tartışmalara son verecektir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir