Savaş harcamalarını düşürüyor

Obama'nın Kongre'ye sunduğu bütçe tasarısında, ABD'nin savaş harcamalarını 42 milyar dolar azaltması dikkat çekiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama'nın Kongre'ye sunduğu bütçe tasarısında, Afganistan, Pakistan ve Irak'a yönelik harcamalar için yaklaşık 127 milyar dolar talep edildi. 2010'a göre yaklaşık 42 milyar dolar daha az olan bu rakam, ABD'nin bütçede sözkonusu  ülkelere yönelik operasyonel harcamalarını 42 milyar düşürdüğü anlamına geliyor.

Buna göre, 2010 ve 2011 yılları için sunulan bütçe tekliflerinde yaklaşık 168 milyar dolar olan bu ülkelere yönelik harcamalar için, bu yılki bütçede toplamda yaklaşık 127 milyar dolar istendi. Bu bütçenin, 118 milyar doları ABD Savunma Bakanlığı'ndan, 8,7 milyar civarındaki miktarı ise ABD Dışişleri Bakanlığı ve Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) bütçesinden karşılanması öngörülüyor.

Bu bütçede, Afganistan için ayrılan miktarda geçen yıla göre önemli bir değişiklik olmazken, Irak için sunulan harcama teklifinde ise ciddi düzeyde azaltmaya gidildi. Obama, 2012 mali yılı bütçe tasarısında Afganistan için 110 milyar dolarlık harcama teklifi sunarken, bu yıl muharip askerlerin çekilip, yerlerini Amerikalı diplomatlara bırakacağı Irak içinse 16 milyar dolar bütçe talep etti.

Afganistan'dan 4 bin askerini çekecek

Afganistan için de 107 milyar dolarlık bütçe Savunma Bakanlığından, 2,2 milyar dolarlık miktar da ABD Dışişleri Bakanlığından karşılanacak. Obama henüz Afganistan'dan ne kadar asker çekeceğini açıklamamış olsa da, Savunma Bakanlığı Pentagon'un yeni bütçeyle ilgili belgelerinde, Afganistan'daki Amerikan askeri sayısının, 2011 mali yılındaki 102 binlik rakamdan, 2012 mali yılında 98 bin civarında bir seviyeye ineceği tahminine de yer verildi.

Mısır'a askeri yardım aynı seviyede

Öte yandan, Obama'nın 2012 mali bütçe tasarısında İsrail için 3,1 milyar doları askeri yardım olmak üzere 5,6 milyar dolarlık yardım öngörülürken, Mısır'a yönelik askeri yardımlar ise 1,3 milyar dolarlık eski seviyesini korudu.

Bu konularda ilginizi çekebilir