Savunma sanayi şirketleri krize rağmen hız kesmedi

Türk savunma sanayi şirketlerinin geçen yıl yaptıkları ihracatı önceki yıla göre yüzde 16 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk savunma sanayi şirketlerinin geçen yıl yaptıkları ihracat, küresel ekonomik krize rağmen hız kesmedi ve önceki yıla göre yüzde 16 artarak 669 milyon dolara yükseldi.

Geçen yıl sadece öz kaynaklarından Ar-Ge'ye 206 milyon dolar ayıran yerli savunma sanayi şirketleri, 2 milyar 319 milyon dolar ciroya ulaştı. Şirketler böylece her 1 dolarlık Ar-Ge yatırımına karşılık 11 dolar ciro elde ettiler.

Savunma Sanayi Müsteşarlığının, alımlarda maksimum yerli katkı şartı veya ofset politikası ile yerli sanayini destekleme stratejisi, sektöre adeta altın yıllarını yaşatıyor. Türk savunma sanayi şirketlerinin cirosu son 5 yılda ortalama 2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşiyor. Yabancıların, son yıllarda Türk savunma sanayi ürünlerine yönelik artan ilgisi, Savunma Sanayi İmalatçılar Derneği'nin (SASAD) verilerinde de kendini gösteriyor.

SASAD'tan alınan bilgiye göre, Türkiye'deki savunma şirketlerinin ciroları ve ihracat rakamları 2005 yılından itibaren düzenli olarak artıyor.

SASAD'ın 100 şirketle yaptığı ankete göre, Türk savunma şirketlerinin toplam cirosu 5 yıl öncesine göre yüzde 45, ihracatı yüzde 98, Ar-Ge'ye ayırdığı pay da yüzde 162 arttı.

Savunma sanayi şirketlerinin son 5 yıllık ciroları da toplam 9 milyar 958 milyon dolara ulaşırken, bu dönemde 2 milyar 355 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Şirketlerin son 5 yılda Ar-Ge'ye ayırdığı pay da 723 milyon doları aştı.

Savunma Sanayi Müsteşarlığının (SSM), verdiği destek ve teşviklerle imkan ve yeteneklerini sürekli geliştiren şirketlerin, 2005 yılında 1,6 milyar dolar olan toplam ciroları, geçen yıl 2,3 milyar dolara, 337 milyon dolar olan ihracatı 669 milyon dolara, 79 milyon dolar olan Ar-Ge'ye ayırdığı pay da geçen yıl 206 milyon dolara yükseldi.

Savunma uzmanları, 669 milyon dolar olan ihracatın, sektör dışındaki sivil sanayi iş payıyla birlikte 950 milyon dolara ulaştığını belirtiyor.

Yetkililer, yerli savunma sanayi şirketlerinin genellikle Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerine yaptığı ihracatı, bir kaç yıldır ABD ve Avrupa'ya da yapmaya başladığını belirterek, bunun gelecek için umut verici olduğunu dile getiriyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir