Seçimden sonra ilk iş yeni anayasa olmalı

Hisarcıklıoğlu, "Şubat 2011’de yaptırdığımız son ankette katılanların yüzde 69’u yeni bir Anayasa’nın yapılmasından yana olduğunu beyan etti "dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ  - Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD)Kocaeli Kartepe’de düzenlediği toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, seçimler sonrasında ilk gündem maddesinin halkın anayasasını hep birlikte hazırlamak olduğunu ifade etti.

Hisarcıklıoğlu "TOBB olarak 2008 yılında ve Şubat 2011’de TEPAV aracılığıyla bir anket yaptırdık ve halka, ‘Sizce Türkiye’de yeni bir anayasa yapılmasına ihtiyaç var mı’ sorusunu sorduk. 2008’de katılanların yüzde 59’u yeni bir Anayasaya ihtiyaç olmadığı yönünde görüş açıklamıştı. Şubat 2011’de yaptırdığımız son ankette ise katılanların yüzde 69’u yeni bir Anayasa’nın yapılmasından yana olduğunu beyan etti. Halk nezdinde de bu beklenti arttı" dedi.

"Siyasetin elini rahatlatmalıyız"

TOBB’un yeni bir Anayasa arayışı ile ilgili çalışmalarının 2000 yılında başladığını ve 2007 yılında da bu konuda bir inisiyatif alarak bir Anayasa taslağı ortaya çıkardıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, "Ancak parti kapatma davası bu girişimi engelledi. Biz şimdi seçimlerden sonra yeni bir Anayasa’nın yapılmasını savunuyoruz.

Yeni dönemde Türkiye’nin ele alacağı en önemli konulardan biri, Anayasa olacağı için, düşüncelerimizi bir platforma çıkaracağız. Toplumsal mutabakatla, 72 milyonun bir mutabakat sözleşmesi olarak bir Anayasa’nın yapılabilmesi için bizim siyasetin elini rahatlatmamız gerekiyor. Onları kavganın içine çekecek bir yaklaşım içinde olmamak gerekiyor.

Biz TOBB olarak her zaman üç tane hürriyeti, fikir, teşebbüs, din ve vicdan hürriyetini çok önemli gördük ve bunları hep savunduk ve bundan sonra da takipçisi olmaya devam edeceğiz. Demokrasi ve özgürlükler fikir, din ve vicdan ve teşebbüs hürriyetinin alanını genişletmekten geçiyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir