Sendikasyon çevirme oranı düşer

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Egemen'e göre, yurtdışı piyasalardaki mevcut durum sendikasyon piyasasına olumsuz yansıyacak, maliyetler 25-50 baz puan artacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Tolga Egemen, bu yıl 17 milyar dolara ulaşmasını beklediği Türk bankalarının sendikasyon kredilerinin tutarının euro bölgesindeki borç sorunlarının bölgedeki bankaların borç verme iştahlarını olumsuz etkilemesi nedeniyle 2012'de 10-12 milyar dolara düşmesini, maliyetlerde ise 25-50 baz puanlık artış olmasını beklediğini söyledi.

Reuters ile yaptığı söyleşide Egemen, "Sektörde 2011'de bugüne kadar 15 milyar dolarlık sendikasyon kredisi sağlandı. Yıl sonuna kadar bu tutarın 17 milyar dolara yükselmesini bekliyorum. Ancak yurtdışı piyasalardaki mevcut durum sendikasyon piyasasına da doğal olarak olumsuz yansıyacaktır. Hem maliyetlerin hem de miktarların olumsuz etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır" dedi.

Türk bankalarının sendikasyon kredilerine bağımlılığının çok düşük olduğuna dikkat çeken Egemen, "Türk bankalarının pasiflerinin yaklaşık yüzde 3-4'ü sendikasyonlardan oluşuyor. En kötü ihtimalle bile mevcut miktarın yarıdan fazlası yenilenir o nedenle likidite sıkıntısı asla olmaz. Ancak bu durum döviz cinsi kredilerin fiyatlarını bir miktar yukarı çekebilir. TCMB zaten munzam karşılıkları artırarak yurtiçinde verilen kredilerin maliyetini artırdı, borçlanma maliyetinin de artmasıyla, ihracatçılara verilecek fiyat artmış olacak" diye konuştu.

En çok eurotahvil ve seküritizasyonlar etkilendi

Yurtdışı piyasalarda yaşanan bozulmadan eurobond ve seküritizasyon piyasalarının daha olumsuz etkilendiğini belirten Egemen, seküritizasyon işlemlerinin daha yüksek teminatlar içermesi nedeniyle 2012 yılında yavaş da olsa açılma trendine girebileceğini belirterek, "Ancak seküritizasyon işlemlerinde alınacak kredi tutarları 200-300 milyon dolar seviyesinde, yani miktarlar hala düşük ve bu işlemlerin Türk bankalarının bilançolarındaki payı çok düşük" dedi.

Bankaların dış borçlanmalarında en önemli kalemin eurotahvil ihraçları olduğunu ve bu piyasanın global krizden en fazla etkilenen piyasa olacağını belirten Egemen, şöyle konuştu:

"Bu yıl dört büyük banka yaklaşık 3.3 milyar dolarlık eurotahvil ihraç etti. Sektör isterse yeni eurotahvil ihracı yapabilir ancak maliyeti çok yüksek olacağı için bu yüksek seviyelerden Türk bankaları yeni ihraç yapmaz diye düşünüyorum.

Kredi/mevduat oranındaki artış yakından izlenmeli

Bankacılık sektöründe önümüzdeki dönemde mevduatın krediye dönüşme oranının yakından izlenmesi gerektiğini vurgulayan Egemen, "Türkiye'nin krizden etkilenmemesinin nedenleri hanehalkı borçluluk oranının düşük, tüketici kredilerinin döviz cinsi olmaması, bankaların kuvvetli ve kredi/mevduat rasyosunun yüzde 100'ün çok altında olmasıydı. Ancak bu oran son iki yılda hızla yükseliyor" dedi.

Kredilerin mevduattan daha hızlı arttığı için bankaların arayı kapatmak zorunda olduğuna işaret eden Egemen, "Türk bankacılık sektörü tarihinin en güçlü dönemini yaşıyor, hiç bir kırılganlığı, zayıflığı olduğunu düşünmüyorum. Fakat kredi/mevduat oranının 2012'de yüzde 100'ün üzerinde bir trende girebileceğinden endişe ediyorum. Bu oranın yüzde 100'ün üzerine çıktıktan sonra iyi takip ve kontrol edilmesi gerek. Hiçbir ülkenin tasarruf ettiğinden daha hızlı borçlanarak büyümemesi gerektiğini son krizde gördük" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir