Senenin ilk fuarında 'üretim' heyecanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR'DAN / Mahir SOLMAZ

Diyarbakır'da bu yıl yapılması kesinleşen 7 fuardan ilkinin startını Ortadoğu Üretim Makineleri ve Yan Sanayi Fuarı ile 31 Mart'ta verdik. 15 ülkeden 160 katılımcının yer aldığı fuarda büyük heyecan duyduk. Çünkü Diyarbakır'ın geleceğinin artık değişmeye başladığını ciddi anlamda hissettik.

Açılışta kent yöneticileri hazırdı. Vali Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Galip Ensarioğlu, Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve iş camiasından birçok isim oradaydı. Ancak siyasilerden hiç kimse yoktu. Hiçbir vekili orada göremedik. Bu kadar çok önemsediğimiz fuara 10 milletvekilimizden bir tanesi bile gelmemişti. Açılışta en çok konuşulan konu da bu idi. 'Neden siyasiler, seçilmişler bu kadar önemli bir fuarda yoklardı? 'Kent adına atılan böylesi önemli bir adımda neden bizimle beraber değillerdi?' diye söylemler vardı. Bunlar haklı söylemeler, çünkü yol almak istiyorsak, bunu ancak hep beraber, el birliği ile yapabiliriz.

Ortadoğu Üretim Makineleri ve Yan Sanayi Fuarı bizim için bir ilkti. Çünkü TSO Başkanı Galip Ensarioğlu'nun söylediği gibi birkaç yıl öncesine kadar sanayiyi bilmezken şimdi sanayinin mihenk taşı olan üretim makinelerinin fuarını yapıyoruz. Diyarbakır, Ortadoğu'nun fuarlar kenti olma yolunda adım adım ilerliyor. Her fuarımıza ilgi daha da artıyor. TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ de işinin hakkını veriyor.

Fuarı dolaşırken katılımcı firmaların yetkilileri ile sohbet ediyoruz. Hepsi Ortadoğu ile bağlantı için Diyarbakır'ın bir üs olacağı konusunda hemfikir. Ortadoğu'nun gelecek birkaç yılda ise Türkiye'nin  ihracatta iyi yol alacağı bir pazar olduğunu belirtiyorlar. Irak, Suriye ve İran'dan ziyaretçiler de var fuarda . Onlar da Türkiye ile özellikle ticaret hacminin gelişmesi için hükümetlerin adım atması gerektiğini söylüyorlar. Erbil Ticaret Odası Başkanı Dara Jalil Al- Khayat ve Duhok Ticaret Odası Başkanı Ayad H. Abdulhalim ile sohbetimiz daha uzun sürdü. Bakan Zafer Çağlayan'ın Irak ziyaretinde yıllık 6 milyar dolar olan ticaret hacminin 20 milyar dolara çıkmasını istediğini hatırlattılar. Bunun için yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması gerektiğini ifade ettiler. Öncelikli olarak da sınırda yaşanan sıkıntıların bir an evvel ortadan kaldırılmasının her iki ülke ticaretinin ivme kazanmasında etkin olacağını savundular. Bunda da haksız sayılmazlar. Çünkü sınırda yaşanan beklemeler ticareti yavaşlatıyor ve aksatıyor. Gelecekte bu sıkıntıların da aşılacağına inanıyorum. Çünkü ticaretin ve ilişkilerin gelişmesinde herkes iyi niyetli. Türk bankaları da artık Irak'ta şube açmalı. Çünkü paralar halen valizlerle Türkiye'ye gelip gidiyor.

Diyarbakır'ın ilk fuarında yaşadığımız üzüntü ve heyecanlar bunlar. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Ayrıca bizleri bu fuarda yalnız bırakmayan ve Türk fuarcılığının gelişmesinde büyük emeği olan TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal'a Diyarbakır'a gösterdikleri ayrıcalık için teşekkür ediyorum.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir