Sermayesi yetersiz bankalara ağır yaptrımlar geliyor

AB'deki 8 bin banka ve yatırım şirketine uygulanacak yeni yönetmelikle, G20 tarafından onaylanan Basel III standartlarına geçiş hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - AB Komisyonu, bankaların sermaye yapısını güçlendiren ve yetersiz kalanlara ağır yaptırımlar getiren önerilerini sundu.

Küresel toplam aktiflerin yaklaşık yarısını oluşturan AB'deki 8 bin banka ve yatırım şirketine uygulanacak yeni yönetmelikle, G20 tarafından onaylanan Basel III standartlarına geçiş hedefleniyor.

İç pazardan sorumlu AB Komiseri Michel Barnier, yeni bankacılık yönetmeliğini açıkladığı basın toplantısında, ''Mali kriz Avrupalı aileleri ve iş dünyasını sert vurdu. Böyle bir krizin tekrarlamasına ve finans dünyasında az sayıda kişinin amellerinin refahımızı tehlikeye düşürmesine müsaade edemeyiz" dedi.

Önerileri hazırlarken küresel krizden gereken dersleri aldıklarını belirten Barnier, ''Bankacılık sektörü her risk aldığında daha çok ve daha kaliteli sermaye tutmak zorunda kalacaktır'' diye konuştu.

Yönetmelikle ihlalci bankalara ve bankacılara yıllık gelirlerinin yüzde 10'una kadar para cezası verilebilecek ya da bankacılara cezalarda 5 milyon avro üst limiti uygulanacak.

AB bankalarının yeni yönetmeliğe geçiş için 2019 yılına kadar 460 milyar avro ilave sermayeye ihtiyaç duyacağı hesaplanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir