Sezon Pirinç'in iki yeni ürünü raflarda

İtalya'da yetiştirilen Ermes Kırmızı Pirinç ile Peru'nun Siyah Fasulyesi piyasada.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sezon Pirinç, İtalya'da yetiştirilen Ermes Kırmızı Pirinç ile Peru'nun Siyah Fasulyesini yarım kiloluk paketlerde piyasaya sundu.

Sezon Pirinç'in yeni ürünlerini tanıtmak ve gelecek hedeflerini paylaşmak üzere düzenlenen basın toplantısında konuşan  Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, gıda sektöründe son yıllarda tüm dünyada önemli bir farkındalığın oluştuğunu bildirdi.

2010 yılında iklim değişiklikleri nedeniyle, pirinç ve buğday üretiminde gerilemeler olduğunu ifade eden Erdoğan, son bir ay içerisinde dünyada buğday fiyatlarının yüzde 40 arttığını hatırlattı.

Pirinçte Çin'de seller nedeniyle kayıpların olduğunu, California'da 10, Mısır'da da yüzde 20 oranında ürün kayıpları yaşandığını anlatan Erdoğan, şu anda Türkiye için böyle bir durum söz konusu olmamakla beraber iklim dalgalanmaları nedeniyle geleceğe yönelik tahmin yapmanın çok güçleştiğini vurguladı. Erdoğan, Trakya'da havanın uzun bir süre kapalı seyretmesi yüzünden üründe mantar hastalığına rastlandığını gözlemlediklerini ancak üretimi ciddi anlamda tehdit eden bir durum bulunmadığını söyledi.

Sezon Pirinç'in yeni ürünü olan ''Ermes kırmızı pirinç'' ve ''siyah kuru fasulye'' hakkında bilgi veren Erdoğan, şunları kaydetti:

''Kökeni Himalayalar'da Bhutan bölgesinde 2 bin 400 metre yükseklikte yetişen bir türe dayanan ve İtalya'da üretilen Ermes kırmızı pirincin, rengini içeriğindeki bazı sebze ve meyvelerde bulunan ve yüksek antioksidan özelliğe sahip antosianin maddesinden alıyor. Siyah kuru fasulye ise özellikle Meksika, Brezilya, Küba, Guatemala, Dominik Cumhuriyeti mutfaklarında önemli bir yer tutuyor. Siyah kuru fasulye, etin yerini doldurabilecek seviyede protein ihtiva ediyor.''

Günümüzde dünyanın en büyük kuru fasulye üreticilerini, Hindistan, Çin, Endonezya, Brezilya ve ABD olarak sıralayan Erdoğan, siyah kuru fasulyenin, özellikle demir eksikliği yaşayan kadınlar için faydalı, kolesterolü dengeleyici liflere sahip, kan şekerini dengeleyici bir bitki olduğunu anlattı.

Erdoğan, yeni ürünlerin ''niş (pahalı)'' ürünler olduğunu vurgulayarak, ''Amacımız volume yakalamak değil, Türkiye'de farklılık yaratmak için ithal ettik'' dedi. Mehmet Erdoğan, yarım kiloluk paketlerde piyasaya sunulan ürünlerden, kırmızı pirincin kilosunun 6,5-7 lira, siyah kuru fasulyenin ise 3,5 lira olduğunu söyledi.

Ramazan'da sınırlı bir artış bekleniyor

Ramazan'ın yaklaşması nedeniyle tüketim ve fiyat hareketlerine ilişkin Erdoğan, tüketimde, organize perakendenin gelişmesi, yaşam tarzının değişmesi, çekirdek ailenin küçülmesi ve kilerciliğin özellikle büyük şehirlerde kalmaması gibi sebeplerden dolayı sınırlı bir artış beklediklerini bildirdi.

Son birkaç yıldır Ramazan ayına özel herhangi bir fiyat artışı olmadığını da vurgulayan Erdoğan, bu yıl da fiyatlarda yukarı bir hareket beklemediklerini belirtti.

Erdoğan, 2010 yılında pirinçte 600 bin ton civarında tüketim beklediklerini ifade ederek, ''Buna mukabil yerli üretimde de hafif bir artış bekliyoruz, bu doğrultuda ithal rakamlarında da biraz azalma gözlenebilir. Daha önce bahsettiğimiz gibi, global ısınma yüzünden öngörülemeyen bir sorun yaşanmazsa bu sene de 400 bin tonun üzerinde bir üretim yapılmasını ve pirinç fiyatlarının stabil seyretmesini bekliyoruz'' diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir