SGK: Borçların yapılandırılması yönünde çalışma yok

Zararsız, KEY ödemelerini alamayanların çalıştığı kuruma başvurması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yeniden yapılandırmaya ve geçmişe dönük hizmet borçlanmasına yönelik herhangi bir çalışmalarının olmadığını kaydeden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, "Yeniden yapılandırma düzenli ödeyen insanlara gayri adil bir uygulama oluyor. Biz düzenli olarak ödeme alışkanlığı olan insanı cezalandırmış oluyoruz" dedi.

Zararsız, SGK Kavaklıdere Lokali'nde gerçekleştirilen sohbet toplantısında basın mensuplarıyla bir araya gelerek soruları yanıtladı.

Kamuoyundaki yanlış anlaşılma nedeniyle KEY ödemeleriyle ilgili listede adı olan olmayan herkesin SGK'ya müracaat ettiğini belirten Zararsız, SGK'nın sadece işçilerin ve emeklilerin KEY ödemelerini düzenlemekle yetkilendirilmiş bir kurum olduğunu, memur olarak çalışanların KEY kesintilerinde ve ödemelerinde yetkilerinin bulunmadığını bildirdi.

Yaklaşık 6 bin 900 kurumun KEY ödemelerinden sorumlu olduğunu, bunların içinde SGK'nın da bulunduğunu kaydeden Zararsız, yayımlanan listelerde ve yapılan ödemelerde ismi çıkmayanların, kesintinin yapıldığı yıllar itibarıyla hangi kurumda çalışıyorsa ona müracaat etmesi gerektiğini söyledi.

"Yeniden yapılandırmanın çok fazla getirisi yok"

Borçların yeniden yapılandırılması ve geçmişe dönük hizmet borçlanması konusuna da değinen zararsız, 1974 yılından bu yana Türkiye'de 17 kez borçların yeniden yapılandırıldığını, bunun çok fazla getirisinin olmadığını vurguladı.

Yeniden yapılandırmaya ve geçmişe dönük hizmet borçlanmasına sıcak bakmadığını belirten Zararsız, "Yeniden yapılandırma düzenli ödeyen insanlara gayri adil bir uygulama oluyor. Biz düzenli olarak ödeme alışkanlığı olan insanı cezalandırmış oluyoruz. Bu nedenle borçların yeniden yapılandırılması konusunda veya geçmişe dönük hizmet borçlanması konusunda herhangi bir çalışmamız söz konusu değil" dedi.

Kanunda, borçlu olanların borçlarını tecil edip taksitlendirme imkanının bulunduğunu ifade eden Zararsız, son dönemde ilk 3 ay yüzde 3 olarak alınan gecikme zammının, yüzde 2'ye düşürülmesi konusunda Bakanlar Kurulu kararnamesi hazırlandığını, imzaların tamamlanmasıyla bunun düşeceğini bildirdi.

Yapılandırılması bozulan alacak miktarının geçen ay itibarıyla 7 bin 194 milyar TL olduğunu belirten Zararsız, bunda ekonomik krizin de etkili olabileceğini söyledi.

Zararsız, 36 ay taksitlendirmeye müracaat eden insanların sağlık hizmetlerini almaları konusunda da çalışmaları olduğunu kaydederek, birinci aydan itibaren ödemeye başladıktan sonra bu haktan yararlanılacağını belirtti.

Kuruma borçlu olanlardan 36 ay taksitlendirmeye müracaat eden ve bu müracaatı kabul edilenlerin teşviklerden yararlanması konusunda da çalışma yürüttüklerini belirten Zararsız, "Borç yapılandırma ve taksitlendirme konusunda insanların beklentisi olacak bir müjdeyi verecek durumda değiliz" diye konuştu.

Emeklilik işlemleri 1 günde yapılacak

Zararsız, bilgi işlem teknolojilerinden daha çok istifade ederek işlemleri hızlandırmayı amaçladıklarını belirterek, kurum olarak arşiv konusunda büyük sıkıntı çektiklerini ve bunu yıl sonuna kadar elektronik ortama aktaracaklarını bildirdi.

Emeklilik için müracaat etmiş kişinin tüm bilgilerinin bilgisayar ortamında bulunacağını anlatan Zararsız, arşiv yönetim sistemi çerçevesinde bir gün içinde insanların emeklilik işlemlerinin yapılacağını söyledi.

Zararsız, "derneklerin yaptıkları kesintilerle ilgili" bir soruya, "Geçmişe yönelik olarak yapılacak hiçbir şey yok. Dolayısıyla herhangi bir kişi 'üyelik aidatımı kesebilirsiniz' anlamında bir muvafakat verdiyse o muvafakatı ortadan kaldırmadığı sürece yapılan kesintiler geçerlidir ve kişiye tekrar iadesi söz konusu olamaz" yanıtını verdi.

Emin Zararsız,  1 Ocak tarihinden itibaren derneğe üye olan ve adına aidat kesilecek kişilerin muvafakatlarının SGK'ya gönderileceğini belirterek, daha önce üye olanların ise yıl sonuna kadar muvafakatlarının tamamlanacağını bildirdi.

Kurum olarak dernekler üzerinde herhangi bir denetim yetkilerinin bulunmadığını ifade eden Zararsız, yetkinin İçişleri Bakanlığı, valilikler ve yargıda olduğunu belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir