”Sıkıntılar var fakat ihracat artışı devam ediyor”

Bakan Çağlayan, TÜİK'in Ağustos ayı dış ticaret rakamlarını değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, sıkıntılara rağmen ihracattaki artışın devam ettiğini belirterek, "Birçok olumsuzluğa karşın 8 aylık süreçte ihracatçıların performansı memnuniyet vericidir" dedi.

Çağlayan, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ağustos ayı dış ticaret rakamlarını değerlendirdi.

TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret verilerine göre, ihracatın Ağustos 2009'a göre yüzde 9,1 artarak 8 milyar 557 milyon dolar, ithalatın ise aynı döneme göre yüzde 20,5 artarak 15 milyar 437 milyon dolar olduğunu belirtti. Ağustos 2010 TİM ihracat verisinin ise yüzde 11,4 artış oranı ile 8 milyar 561 milyon dolar olarak açıklandığını anımsatan Çağlayan, Ağustos 2009'da 7 milyar 840 milyon dolar olan ihracatın, bu yılın Ağustos ayında 8 milyar 557 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

Bakan Çağlayan, geçen yılın aynı dönemine göre artış olmasına rağmen bir önceki aya göre ihracatın yüzde 10,8 oranında azalarak' 1 milyar 41 milyon dolar düşüş göstermesinin, ihracatın mevsimselliğinden ve Temmuz ayları ihracat rakamlarının yüksek olmasından kaynaklandığını ifade etti.

TÜİK'in Ağustos ayı ihracat rakamlarının birçok olumsuzluğa karşın 8 aylık süreçte ihracatçıların performansının gayet iyi olduğunu gösterdiğini belirten Çağlayan, "Bu rakamlar, Orta Vadeli Program'daki 107,5 milyar dolarlık ihracat hedefini rahatlıkla aşabileceğimizi gösteriyor" dedi.

"Hazır giyim ve konfeksiyon, otomotivin önüne geçti"

Çağlayan, özellikle dikkat çekilmesi gereken konunun, Ağustos ayında hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının otomotiv ihracatının önüne geçmesi olduğunu belirterek, Avrupa pazarındaki gelişmelere bağlı olarak otomotiv sektörünün Eylül ayında açığı kapatacağına inandığını kaydetti.

Ağustos ayı TÜİK ihracat rakamlarının, 8 aylık dönemde Türkiye'nin 180 farklı bölgeye ihracatında artış olduğunu gösterdiğini ifade eden Çağlayan, açıklamasında şunları kaydetti:

"Rakamlara göre, Türkiye'nin ABD'ye olan ihracatı yüzde 50 oranında artarak bu yıl içindeki en yüksek değerine ulaştı. Yine Ağustos ayında, ABD, Rusya Federasyonu, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, İsrail, İran, İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkeye ihracatımızda artışlar meydana gelmiştir. Bu gelişmeler güçlü olduğumuz pazarlara yenilerini ekleyerek pazarlarımızı çeşitlendirdiğimizi ortaya koymaktadır.

Hedef pazarlar ve öncelikli ülkeler olarak belirlediğimiz ve temaslarımızı yoğunlaştırdığımız ABD, Çin ve Rusya'ya gerçekleştirdiğimiz ihracat artışımız dikkate değerdir. Bu çerçevede Ağustos ayında ihracatımızda ABD'ye yüzde 50,3, Rusya'ya ihracatımızda yüzde 49,2, Birleşik Arap Emirliklerine yüzde 42,2 ve Irak'a yüzde 30,4 oranında artış kaydedilmiştir. Ocak – Ağustos döneminde Çin ve Rusya'ya ihracatımız sırasıyla yüzde 62,8, yüzde 43,7 olarak artış göstermiştir.

 Aynı dönemde Çin ve Rusya Federasyonu'ndan ithalat artışımız ise sırasıyla yüzde 37,9, ve yüzde 12,1 oranında artmıştır. Burada dikkati çeken nokta, en yüksek dış ticaret açığı verdiğimiz Çin ve Rusya'ya ihracat artışımızın ithalat artışının çok üzerinde olmasıdır. Yani, yeni ihracat stratejimizde  ortaya koyduğumuz hedef ve öncelikli ülkeler çalışmalarımız çerçevesinde Çin ve ABD'ye yönelik ziyaretlerimiz meyvelerini vermeye başlamıştır."

İthalat artışının gerek ülkeler ve gerekse maddeler itibariyle incelendiğinde ara mamul ürünlerin yüzde 70,8 ile en yüksek payı aldığının görüleceğini belirten Çağlayan, bunun da ihracata dönük üretim stratejisinin ve girdi tedarik stratejisinin ne denli önemli olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.

Çağlayan, Ocak-Ağustos döneminde ülke grupları açısından bakıldığında ihracatta Amerika ve Asya ülkelerine yüksek artışların olduğunun görüleceğini, bu dönemde ihracatın Amerika ülkelerine yüzde 33,2, Asya ülkelerine yüzde 24, AB (27) ülkelerine yüzde 16,5, Avusturya ve Yeni Zelanda'ya yüzde 14,9 oranında arttığını bildirdi. Çağlayan, bunun da Türkiye'nin pazarlarını çeşitlendirdiğini, ülke ve bölgelerde ortaya çıkan fırsatları değerlendirdiğini gösterdiğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir