Silahlı Kuvvetler, 'gece harekatına' hazır

Efes 2010 Müşterek Atışlı Fiili tatbikatını değerlendiren Genelkurmay Başkanı, TSK'nın gece harekatı icra etme yeteneği açısından dünyanın en önde gelen ordularından biri olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Efes serisi tatbikatların pek çok açıdan dünyada icra edilen en büyük tatbikatlardan biri olduğuna işaret eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çok zor ve önemli olan gece harekatı icra etme imkan ve yeteneği açısından dünyanın en önde gelen ordularından biri olduğunun altını çizdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, tatbikata katılan personele şilt verdi. Orgeneral Başbuğ, iki gündür Türk Silahlı Kuvvetleri'nin icra ettiği Efes 2010 tatbikatını izlediklerini belirtti.

Tatbikata Kara, Deniz, Hava, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarının, hem çeşitli araç ve gereçleri hem de personeliyle iştirak ettiğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, "Tatbikatın büyüklüğünü ifade etmek için şunu söyleyebilirim, tatbikata fiilen katılan personel sayısı 7 bine yakın. Bu açıdan bakarsanız, bu icra edilen Efes serisi tatbikatlar, belki de tatbikata katılan araç, gereç, silahları ve personeli açısından, dünyaca icra edilen en büyük tatbikatlardan birini oluşturuyor" dedi.

TSK, gece harekatında en önlerde

Silahlı Kuvvetler için geçerli en zor harekat tipi denildiğinde, iki şeyin öne çıktığını, bunlardan birinin müşterek harekat olduğunu dile getiren Orgeneral Başbuğ, şöyle konuştu:

"Müşterek harekat gerçekten planlaması ve icrası açısından en zor harekat tiplerinden biridir. Çünkü müşterek harekat dediğiniz zaman, izledik, gördük, her üç kuvvetin, ki bu sene Jandarma Genel Komutanlığı unsurları katıldı, bir de Sahil Güvenlik, Genelkurmay Özel Kuvvetleri de dahil ederseniz, 6 ana unsurun icra ettiği bir tatbikat. Böyle tatbikatların planlanması ve icrası gerçekten çok zordur. Dün gece gördük, bugün beraber izledik, aynı anda denizde, firkateynlerden, sahil güvenlik botlarından tutun, havada aynı anda hava kuvvetlerinin uçakları uçuyor, aynı hava sahasında helikopterler uçuyor, silahlı, ulaştırma helikopterleri, karada çeşitli unsurlar sevk ve idare ediyor. Kolay değil. Planlanması ve icraatı bir tatbikat olarak bile her ordunun kolaylıkla yapabileceği, başarabileceği işlerden değil. Bu tatbikatta en zor, Silahlı Kuvvetler için en zor görevlerden biri müşterek harekatın gerek planlanması, gerekse icrası açısından mükemmel seviyede yapıldığını gördük.

İkinci önemli husus, Silahlı Kuvvetler için zor olan harekat tiplerinden biri de gece harekatı. Gece harekatı hem zor, ancak etkin şekilde icra edildiğinde, Silahlı Kuvvetler'e çok büyük güç katıyor. Bunu bir iki defa ifade ettim. Burada bir daha ifade etmekten kıvanç duyuyorum, Türk Silahlı Kuvvetleri, karasıyla, denizi, hava kuvvetleri, jandarması, gece harekatı icra etme imkan ve yeteneği açısından dünyanın en önde gelen ordularından birisi. Hatta aynı seviyede kaç tane ordu var derseniz, fazla da olduğunu ifade edemem. Gece harekatı gerçekten çok zor, fakat fevkalade de önemli."

Hedef, tek mermi atmadan barışı korumak

Tatbikatın planlanmasında ve icrasında emeği geçen en küçük rütbeli erden, bütün uzman çavuşlar, astsubaylar, subaylar ve generaller  olmak üzere, amiral ve generalleri, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, tatbikatın planlanma ve icrasında asli sorumlu olan Ege Ordusu Komutanı'na teşekkür eden Orgeneral Başbuğ, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin asıl görevi, temel görevi, hiçbir mermi atmaya ihtiyaç duymadan barışı muhafaza etmek ve ülkenin ulusal menfaatlerinin, milli menfaatlerinin her zaman savunucusu ve koruyucusu olmaktır" dedi.

Orgeneral Başbuğ, daha sonra tatbikata katılan başarılı personele şilt verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir