Sınava hazır mısınız

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - LYS'ye (Lisans Yerleştirme Sınavı) sayılı günler kaldı. 15-16-22-23 Haziran 2013 tarihlerinde aşamalı olarak yapılacak sınav, bir yıl boyunca yoğun bir şekilde hazırlanan öğrencilerin geleceğini belirleme açısından büyük önem taşıyor. Ancak sadece akademik anlamda sınava hazırlanmak yeterli değil öğrencilerin psikolojik ve fizyolojik olarak da hazır olmaları gerekiyor. Uzmanlar uyarıyor; son 2 gün ders çalışmayın, sınav öncesinde beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeyin ve sınavı bir tehdit olarak algılamayın…
LYS yaklaştıkça öğrencilerin kaygı düzeyi de buna paralel olarak artmaya başladı. Hayatın gidişine yön verecek olan bu gibi sınavlarda birkaç saat içinde yılların emeğinin sonucunun alınıyor olması, sağlıklı her insanda kaygı yaratır. Yaşanan kaygı çok yoğun ise kişi enerjisini verimli bir şekilde kullanamaz, dikkatini ve bilgisini yönetemez duruma gelir. Öğrencinin gerçekleşecek sınavın olumsuz sonuçlanacağına inanması, gerçekçilikten uzak hedefler koyması ve sınavı tehdit olarak algılaması başarısını ciddi bir biçimde etkiler. 
Sınava 1 hafta kala bütün konuların bitirilmiş olması gerekiyor. Son 2 günde ise çalışmaların sonuçlanmış olup yoğun bir dinlenme ortamına girilmiş olmasında fayda var. Özellikle son iki gün yapılacak hazırlık daha çok psikolojik bir temele dayalı olmalıdır. Sınavın yaklaştığı bu günlerde temel beslenme alışkanlığında ani bir değişim, vücudun fizyolojik dengesini altüst eder. Bu dönemde alışılmadık yiyeceklerden uzak durmak faydalı olacaktır.

Anafen Okulları PDR Bölüm Başkanı Atilla Altun; "Bir yıllık çalışmanın sonunda gençlerin hayatına yön verecek LYS'ye az bir zaman kaldı. Gençlerin hayatında bu kadar önemli bir yeri olan bu sınava hazırlık sürecinde kaygı yaşamaları çok normal ancak yaşanan kaygı yoğun ise kişi enerjisini verimli bir şekilde kullanamaz, dikkatini ve bilgisini yönetemez duruma gelir. LYS'ye hazırlanan adaylardan bazıları sınav sabahına kadar çalışmalarını sürdürürler. Bu çalışma yöntemi okulda yapılan yazılı sınavlar için bir ölçüde yararlı olabilir ancak LYS gibi yoğun ve kapsamlı sınavlarda yarardan çok zarar verecek bir yöntemdir. İşte bu nedenle, özellikle sınava 1 hafta kaldığında yeni konuları öğrenmeyi tamamlamak, eski öğrendiklerinin tekrarı ve test çözümü ile yetinmek, sınava 2 gün kaldığında ise tüm çalışmaları bitirip yoğun bir dinlenme ortamına girmek gerekiyor. Rahatlama ve gevşeme egzersizleri, açık havada bolca yürüyüş, arkadaşlarla beraber vakit geçirme, sinema ve tiyatroya giderek sınav kaygısından uzaklaşmak başarıyı olumlu yönde arttırır. Sınav yaklaştığında temel beslenme alışkanlığında ani bir değişim, vücudun fizyolojik dengesini altüst eder. Yapılması gereken, bedenin fizyolojik ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar beslenme disiplinine sadık kalmaktır. İnsan bedeninin ve zihninin aktivite sergileyebilmesi için dinlenmeye de ihtiyacı vardır. Uyku, dinlenme faaliyetinizin başında gelir. Bazı öğrenciler daha fazla çalışmak için uyku süresinden fedakârlık gösterirler. Bu doğru bir davranış değildir" açıklamasında bulundu.