”Şirketlerimizin birçoğu sermaye piyasalarımızdan haberdar değil”

İMKB Başkanı Erkan, "Ellerinde çantalarıyla özel sermaye fonları Türkiye'nin her tarafında dolaşıyorlar" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, "Ellerinde çantalarıyla özel sermaye fonları Türkiye'nin her tarafında dolaşıyorlar. Çoğu zaman şirket bulmakta zorlanıyorlar. Niye, çünkü şirketlerimizin birçoğu sermaye piyasalarımızdan haberdar değil" dedi.

İMKB'nin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) ile yürüttüğü işbirliği protokolü çerçevesinde başlattığı halka arz seferberliği çalışmaları kapsamında düzenlenen "Halka Arz Seferberliği-İstanbul Zirvesi" Haliç Kongre Merkezinde başladı.

Erkan, zirvenin açılışında, bugün sermaye piyasası tarihinde bir ilki yaşadıklarını, yüzlerce şirketin zirveye ilgi gösterdiğini söyledi.

Halka arz sürecinde yer alan tüm tarafların zirveye katıldığını belirten Erkan, herkesin birbirini daha iyi tanıyacağını, zirvenin bundan sonraki sürece katkısının büyük olacağını kaydetti.

Türkiye ekonomisinin yıllar içinde gösterdiği gelişimi anımsatan Erkan, ancak sermaye piyasasının aynı hızla büyüme fırsatı bulamadığına dikkati çekti. Erkan, halka açılan şirket sayısının yılda ortalama 25'lerden 5-6'lara kadar düştüğünü dile getirdi.

Türkiye ekonomisinde istikrarlı politikalarla ciddi adımlar atıldığını ifade eden Erkan, bu süreç içerisinde şirketlerin de akıllı davrandığını, yabancı sermayeye erişimin kolaylaştığını anlattı.

Dünyada ekonomik toparlanmanın başladığı bu dönemde enflasyon korkusuyla faizlerin artacağı endişesi bulunduğuna işaret eden Erkan, artık yabancı sermayeye erişimin daha pahalı olacağını söyledi.

Sermayeyi yatırımcıdan toplayarak elde edilen finansmanın çok daha ucuz bir kaynak olacağının altını çizen Erkan, şirketlerin yapacakları ikinci halka arzla ise çok rahatlıkla yeni bir sermayeye kavuşma imkanı bulabileceğini kaydetti.

Zirveye katılan halka açık olmayan şirketlere seslenerek halka açılmanın getirdiği faydalardan bahseden Erkan, halka arzla birlikte şirketlerin tanınırlıklarının ve kredibilitelerinin artacağını, finansman olanaklarına daha kolay ulaşabileceklerini anlattı.

Şirketlerin halka açılmakla birlikte iyi yetişmiş elemanlarla çalışarak yetki denetimi yapma imkanına da kavuşacaklarına ve hesap verebilir olacaklarına işaret eden Erkan, "Artık oğlunuza, kızınıza, kardeşinize bağlı kalıp onların verdiği kararlarla yetinmek durumda olmayacaksınız. Hesap verebilirlik konusunda profesyonel yöneticiler kadar da şeffaf, rahat olamayabilirler. Aile içinde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bunlara gerek yok" dedi.

Kurumsal yönetim ilkeleri ön plana çıktığında bunların aşılacağının altını çizen Erkan, yabancı sermayenin özellikle Türkiye'ye girdiğinde buna baktığını bildirdi.

Türkiye'ye giren doğrudan sermayenin üçte birinin şu anki halka açık şirketlerin üzerinden geldiğini söyleyen Erkan, şöyle devam etti:

"Demek ki ellerinde çantalarıyla özel sermaye fonları Türkiye'nin her tarafında dolaşıyorlar. Çoğu zaman şirket bulmakta zorlanıyorlar. Niye çünkü şirketlerimizin birçoğu sermaye piyasalarımızdan haberdar değil. Birçoğu kurumsal yapılarını ve gelişimlerini henüz tamamlamış değil. Onlara ortaklık teklif edip onları geliştirmeye çalışıyorlar. Biz halbuki bu çalışmalarla onlara da destek olmaya, onları da içimize katmaya çalışıyoruz. Varsın özel sermaye fonlarıyla da evlilik yapın. 2-3 sene sonra onların vasıtasıyla sermaye piyasasına gelin. Hisse senetleriniz çok daha iyi bir performans gösterecektir."

"Korkularının başında yönetim kaybı geliyor"

Hüseyin Erkan, şirketlerin halka arz konusunda korktuğu şeylerin başında yönetim kaybı olduğunu belirterek, "Hayır, halka açılma yönetim kaybına sebep olmuyor" dedi.

Bugün İMKB'de en büyük 30 şirket içinde en az 15 şirketin hala aile şirketi olduğunu hatırlatan Erkan, "İnanın şirketlerinize yatırım yapacak olan yatırımcılar sizlere inanarak yatırım yapıyorlar. Sizleri şirketin başında görmek isterler. Yönetimle ilgilenmek dahi istemezler yeter ki onlara karşı şeffaf ve adil olun. Nasıl ki kardeşinize babanıza adil davranıyorsanız, küçük yatırımcının da beklediği budur"diye konuştu.

Türkiye'de halka açık şirketlerin piyasa değerinin GSYİH'nin yüzde 37'si civarında olduğunu bildiren Erkan, gelişmekte olan ülkelerde bu oranın yüzde 80-90 civarında olduğunu, tüm dünya ortalamasının ise yüzde 100 dolayında bulunduğuna dikkati çekti.

Erkan, "Bizim başlatmış olduğumuz seferberlik aslında Türkiye'yi hiç olmazsa dünya ortalamasına taşımak içindir" dedi.

Bunu yaptıklarında sermaye piyasasının derinlik kazanacağını belirten Erkan, bunun uzun soluklu bir maraton olacağını, burada herkesin kazanması gerektiğini, kazan-kazan formülü ile ancak bu işin uzun soluklu olabileceğini söyledi.

Şeffaflığın güven ve istikrar getireceğine işaret eden Erkan, şirketin değerinin ona göre artacağının altını çizdi.

Oluşturdukları kurumsal yönetim ilkelerine uyan şirketlerin çok daha iyi yönetiliyor beklentisi ile yatırımcıların talepleriyle karşı karşıya olduklarını bildiren Erkan, bu endeksin performansının ulusal 100 endeksinden daha iyi olduğunu kaydetti. Erkan, kurumsal yatırımcının bu konuya ilgi gösteren şirketleri tercih ettiğini vurguladı.

Şirketleri ülkenini milli servetleri olarak gördüklerini dile getiren Erkan, "Sizlerin de şirketlerini milli servet olarak düşünmenizi çok isteriz. Biz öyle bakıyoruz. Böyle olunca da paylaşmak daha kolay olur" dedi.

Erkan, zirvenin sinerji yaratan ve halka arz sürecini hızlandıracak şekilde başarılı geçmesini ve İstanbul'un bölgesel ve küresel bir finans merkezi olması yolunda önemli bir dönüm noktası olmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir