Siteler müstehcenlikten kapandı

Sitelerdeki Atatürk aleyhine olan içerikler "Uyar-Kaldır" yöntemiyle kaldırıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA-  Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB), internet sitelerine erişimi engelleme nedenlerinin başında "müstehcenlik" yer aldı.

TİB'in internet sitelerine erişimi engelleme kararlarının yüzde 69.35'i "müstehcenlik" nedeniyle gerçekleşti.

TİB'in internet suçlarının önlenmesine yönelik faaliyetlerine başladığı 23 Kasım 2007'den Mart 2010 tarihine kadar geçen sürede, gerek vatandaşlar tarafından yapılan ihbarlar, gerekse Kurum aracılığıyla uygulanan erişim engellemelerinde, müstehcenlik, çocukların cinsel istismarı ve fuhuş gibi suçlar nedeniyle yapılan ihbarlar, toplam ihbarların yüzde 85,98'ini, söz konusu suçlar nedeniyle yapılan erişim engellemeleri ise tüm engellemelerin yüzde 96,03'ünü oluşturdu.

Kurumun erişimi engelleme kararlarının yüzde 69,35'i müstehcenlik, yüzde 25,55'i çocukların cinsel istismarı, yüzde 1,89'u bahis ve kumar, yüzde 1,75'i kumar oynanması için yer ve imkan sağlanması, yüzde 1,13'ü fuhuş ile geriye kalan oranı sağlık için tehlikeli madde temini, Atatürk aleyhine işlenen suçlar, uyuşturucu/uyarıcı madde kullanımını kolaylaştırma ve intihara yönlendirme nedeniyle gerçekleşti.

Erişimin engellenmesi kararlarını, tamamıyla yasal olmayan içerik barındıran veya suç unsuru içerikleri çıkarmamakta direnen internet sitelerine uygulayan TİB, karar vermeden önce suç unsuru içeren kısmi içeriklere konu olan internet siteleriyle iletişime geçiyor ve "Uyar-Kaldır" yöntemiyle internet sitesinin yalnızca suça konu içeriğine erişimi engelliyor.

"Uyar-Kaldır" yöntemi sayesinde ihbar edilen internet sitelerinden 3 bin 521 içeriğin çıkarılması sağlandı. Bu yöntemle "Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar" kapsamında yer alan 751 içerik ilgili internet sitelerinden kaldırıldı.

TİB bünyesinde 2007 yılında faaliyete geçen "Bilgi İhbar Merkezi"ne, "0312 582 82 82" numaralı telefondan, "http://www.ihbarweb.org.tr" sitesinden veya "ihbar@ihbarweb.org.tr" elektronik posta adresi kullanılarak şikayette bulunulabiliyor.

Merkeze iletilen şikayetlerin yüzde 62,52'si "müstehcenlik", yüzde 12.84'ü çocukların cinsel istismarı, yüzde 10.62'si fuhuş, yüzde 8,31'i ise Atatürk aleyhine işlenen suçlar kapsamında gerçekleşti.

Bu konularda ilginizi çekebilir