Siyanürlü su için tüm tedbirler alındı

Kütahya Valisi, basın toplantısı düzenleyerek alınan tedbirleri açıkladı. Vali, "Risk yok, olay tamamen kontrol altında" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KÜTAHYA - Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, gümüş üretilip işlenen tesisteki siyanürlü suyun bulunduğu barajdaki çökmeye ilişkin, "Şu an itibariyle halkımızı, bölgeyi tedirgin edecek herhangi bir risk yoktur, olayı tamamen kontrol altına aldık" dedi.

Valilikte basın toplantısı düzenleyen Çiftçi, 7 Mayısta Eti Gümüş A.Ş'ye ait siyanürlü atık su bulunan barajdaki havuzların arasındaki bir sette yarılma meydana geldiğini hatırlatarak, olayın ardından toplantılar yapıldığını ve her türlü önlemin alındığını söyledi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu başkanlığında dün ikinci toplantının gerçekleştirildiğini anımsatan Çiftçi, alınan ve alınması planlanan önlemlerin görüşüldüğünü belirtti.

Çalışma başladı

Vali Çiftçi, olay günü regülatörden sisteme su girişi kesilerek fabrikanın üretiminin durdurulduğunu, atık depolama tesisinin topografik olarak en alt kotunda yer alan 1 numaralı havuza ait setin güçlendirilmesine başlandığını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

"İkinci ve üçüncü havuz arasındaki set yarılınca havuzların üzerinde çok hafif siyanür birikintileri oldu. ODTÜ heyetinin raporuna göre en alt ve en üstteki setlerde güçlendirme başladı. 5 numaralı tamamlanmamış havuz vardı. Buraya da jeomembran serilmesi ve kil döşenmesine başlandı. Bu çalışma 10 günde bitirilecek ve barajdaki fazla su buraya tahliye edilecek.

Bir yandan bu çalışmaları yaparken, diğer yandan çevredeki tüm su numunelerini aldırdık. Dün bu numunelerin raporu Bursa İl Halk Sağlığı Laboratuvarından bize gönderildi. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik uyarınca herhangi bir sorun olmadığı beyan edildi. Şu an itibariyle halkımızı, bölgeyi tedirgin edecek herhangi bir risk yoktur, olayı tamamen kontrol altına aldık."

Yağmura karşı önlem alındı

Uzmanlardan oluşan takip ve izleme heyetinin 24 saat durumu kontrol ettiğini, bunun denetimi için ayrıca Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu başkanlığında bir heyet oluşturulduğunu belirten Kenan Çiftçi, bütün hesaplamaların yapıldığını ve ek önlemlerin hazır vaziyette bekletildiğini söyledi.

Vali Çiftçi, bir gazetecinin, "Şiddetli yağmur yağması durumunda ne yapılmasının planlandığını" sorması üzerine, "Barajın etrafında büyük yağmur hendekleri var. Etraftan gelen sular bu yağmur hendekleri vasıtasıyla baraj dışına gidiyor. Şu an itibariyle taşınacak yağmur sularının baraja girmesi mümkün değil. Üstten yağan yağmur tabi ki baraja giriyor. Bunun da önlemi alındı. Yağmur suları 3.5 milyon metreküplük 5 numaralı havuza verilecek" diye konuştu.

Önlemlerin eş zamanlı yürütüldüğünü dile getiren Çiftçi, dün akşam çevredeki Aliköy beldesi ve Köprüören, Kızılcakaya, Gümüş köylerine giderek vatandaşlara yapılan ve yapılacak çalışmaları anlattığını, köylülerin gerçekleştirilen çalışmaları görüp kendilerine teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu başkanlığında il yöneticileri ve uzmanların katılımıyla yapılan toplantının tutanağı da basın mensuplarına dağıtıldı. Barajlarından dışarıya herhangi bir atık suyun ve atığın taşmadığı, insan ve çevre sağlığı açısından bir risk olmadığının tespit edildiği ifade edilen tutanakta, 7 Mayıs'ta tedbiren faaliyeti durdurulan tesisin, belirlenen önlemlerin tümü tamamlanıncaya kadar işletmeye alınmamasına karar verildiği bildirildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir