Soma faciası Meclis gündeminde

Meclis'in gündemi Soma'da yaşanan maden faciası. Facia nedeniye iki gün çalışmayan Meclis Genel Kurulu, AK Parti ve muhalefet partilerinin verdiği araştırma önergesini görüşüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Genel Kurulu saat 15.00'da Başkanvekili  Sadık Yakut  başkanlığında toplandı. Meclis'in gündeminde 13 Mayıs'ta 301 maden işçisinin yaşamına mal olan maden kazası var. Meclis Genel Kurulu, AK Parti ve muhalefet partilerinin verdiği araştırma önergelerini görüşüyor.

Genel Kurul'da ilk olarak geçtiğimiz hafta kalp krizi sonucu yaşamını yitiren CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu için saygı duruşunda bulunuldu.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da yaşanan ve 301 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili TBMM Genel Kurulu'nda konuştu.

Yıldız, TBMM kürsüsünden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in "madenlerde sorumluluk enerji bakanlığında" değerlendirmesine de cevap niteliğinde açıklamalarda bulundu.

"Sorumluluk enerji bakanlığında" sözlerine yanıt verdi

Yıldız, facianın sorumluluğa ilişkin "Doğal afet dışında yaşanan kazada sadece işletmelerin değil, Enerji Bakanlığı'nın da Çalışma Bakanlığı'nın da konuyla ilgili görev yapan kurumların da sorumluluğu vardır." ifadelerini kullandı.

"Kazanın gerekçelerinin idari ve adli soruşturma ile ortaya çıkacak"

Yaşanan facianın Türkiye madencilik sektöründeki en önemli kazalardan biri olduğunu ifade eden Bakan Yıldız, Ak Parti ve bütün muhalefet partilerinin konuya nezaket gösterdiklerini, krizin doğru yönetilmesine katkı sağladıklarını belirtti.

"Bu acının siyaset üstü olduğuna inandık" diyen Yıldız, kazaya ilişkin detayların yargıya intikal ettiğini bu yüzden konuşulmasının doğru olmadığını, kazanın gerekçelerinin idari ve adli soruşturma ile ortaya çıkacağını vurguladı.

AK Parti Soma için araştırma önergesi verdi

AK Parti, Soma'da meydana gelen maden faciası ile ilgili dördüncü araştırma önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu. 
AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu ve 27 milletvekili arkadaşının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan önergede, şunlar ifade edildi: 
"Enerji sektörümüz, ekonomimize büyük oranda katma değer sağlaması ve yüksek oranda istihdam sağlama özelliğine sahip olması nedeniyle de vazgeçilmez sektörlerimizden biridir. Madencilik ve özellikle de yer altı kömür madenciliği, kendine has üretim tekniği ve iş güvenliği açısından birçok sektöre göre farklılıklar göstermektedir. Yeraltı madenciliği gerek teknoloji gerekse iş güvenliği açısından son yıllarda büyük gelişmeler göstermiş bir sektördür. 22 Ekim 1984 tarihli ve 18553 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, Maden ve Taş Ocakları İşletmelerinde ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük ile bu sektöre yönelik önemli bir mevzuat değişikliği yapılmıştır. 3 Aralık 1992 tarihli ve 92/104/EEC sayılı Avrupa Birliği Direktifi esas alınarak hazırlanan 'Yeraltı ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği' 21 Şubat 2004 tarihli ve 25380 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girmiştir." 

Önergede, TBMM'de 23. Dönem'de, Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu başkanlığında 'Madencilik Sektöründeki Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi' amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulduğu anımsatılarak, komisyon çalışmalarını tamamlayarak 13 Mayıs 2011 tarihli raporunu Meclise ve kamuoyuna sunduğu anımsatıldı. 
Komisyonun çalışmalarını ve önerilerini dikkate alan TBMM'nin, 'işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenleyen' 20 Haziran 2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nu kabul ettiği belirtilen önergede, "Ayrıca, bu kanuna dayanarak ve Avrupa Birliği direktifleri doğrultusunda, 19 Eylül 2013 tarihli ve 28770 sayılı Resmi Gazete'de 'Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği' yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir. Kazanın meydana geldiği ocağın bu yıl Mart ayı içerisinde en son yönetmelikler çerçevesinde yapılan denetimlerinde mevzuata aykırı bir durum olmadığı ifade edilmesine rağmen, ocağın en ileri üretim tekniklerine sahip olduğunun belirtilmesine rağmen elim kaza meydana gelmiştir. Meydana gelen elim kazanın tüm boyutlarıyla araştırılması ve her yönüyle aydınlatılması büyük önem taşımaktadır" denildi. 
Bu nedenle Soma'da meydana gelen maden kazasının araştırılması ve ülkede bu sektördeki sorunların araştırılarak muhtemel maden kazalarının önlenmesine yönelik tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılması talep edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir