Son teklif süresi yine uzatılabilir

Otoyol özelleştirme ihalesinde son teklif verme süresinin Ağustos'a uzatılması planlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yapılacak otoyol ve köprü özelleştirme ihalesinde 17 Mayıs olan son teklif verme tarihinin, yatırımcılardan gelen talepler doğrultusunda, Ağustos ayına uzatılması planlanıyor.
Reuters'a bilgi veren ve sürece yakın kaynaklar, ÖİB'nin ihalede teklif alma süresinin uzatılmasına yönelik bir süredir gelen talepleri değerlendirdiğini ve bu taleplere olumlu cevap vermesinin beklendiğini kaydettiler.
Bir kaynak, "Otoyol ve köprü özelleştirme ihalelerinde teklif verme süresi Temmuz sonu ya da Ağustos ayına kadar uzatılabilir. ÖİB'nin böyle bir yaklaşımı olduğu iletildi. ÖİB'nin bu konuda olumlu ya da olumsuz kararı bu hafta sonuna kadar vermesi bekleniyor. Ancak eğilim teklif alma süresinin Ağustos sonuna kadar uzatılması yönünde" dedi.
ÖİB yetkilileri bu konuda herhangi bir yorumda bulunmadılar.
ÖİB 28 Mart'ta otoyol ve köprü özelleştirmelerinde daha önce 5 Nisan olarak belirlenen ön yeterlilik tarihini 24 Nisan'a uzatmış, ancak 17 Mayıs olan teklif verme tarihinde herhangi bir değişikliğe gitmemişti.
Reuters'a daha önce bilgi veren ve süreçte yer alan başka bir kaynak, pakette yer alan ve şartnameye göre kısa zaman zarfında yapılması zorunlu olan bazı yatırımların olduğunu belirterek, "Bu yatırımlar ya olduğu gibi paketten çıkarılmalı ya da yatırım süreleri uzatılmalı. Aksi takdirde, bu yatırımlar konsorsiyumlar açısından fizibl olmayacak ve ihalelere talebi olumsuz etkileyecek" demişti.
ÖİB; Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu, Pozantı- Tarsus- Mersin Otoyolu, Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu, Toprakkale-İskenderun Otoyolu, Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu, İzmir-Çeşme Otoyolu, İzmir- Aydın Otoyolu, İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu, Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu ve bunlar üzerindeki hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıkların tek paket halinde birlikte 25 yıl süreyle işletme hakkının devri için ihale düzenleyecek.
Konsorsiyumlar
Otoyol ve köprü özelleştirmelerine beş konsorsiyumun teklif vermeyi değerlendirmesi bekleniyor. Bu konsorsiyumlar şöyle: Koç Holding-Gözde Girişim Sermayesi-Malezyalı UEM ortak girişim grubu; Alarko- Fiba- Nurol-MV Holding ortak girişim grubu; Akfen Holding- İtalyan Autostrade Per I'Italia, Doğuş Holding ve Makyol İnşaat ortak girişim grubu ve Cintra-IC Holding-STFA ortak girişim grubu. Malezyalı UEM Grubu, Khazanah'ın yatırım şirketi olarak faaliyet gösteriyor.
Öte yandan, Fransız Vinci ile ihaleye girmeyi değerlendiren Limak, otoyol ihalelerine girmekten vazgeçti.
Konuya yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre, Limak'ın ihaleye girmekten vazgeçmesi üzerine Vinci, ihalelere Tepe İnşaat'ın içinde yer aldığı bir konsorsiyum ile katılmayı değerlendiriyor.

(Reuters)

 

Bu konularda ilginizi çekebilir