”Sorun çarpık yapılaşma”

Cumhurbaşkanı Gül, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından düzenlenen "Kentleşme Şurası"nda konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk şehirciliğinin esas sorununun çarpık yapılaşma olduğunu belirterek, "Anadolu'nun 4 bin yıllık zengin yapı kültüründen, modern inşaat bilgi ve teknolojisinden nasibini almayan bu çirkin yapılar, şehirlerimizde temizleme maliyeti yüksek olan çevre ve görüntü kirliliği oluşturmaktadır" dedi.

Gül, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından düzenlenen "Kentleşme Şurası"nda yaptığı konuşmada, kentlerin büyük vizyon gerektirdiğini belirterek kentleşmenin önemine dikkati çekerek, bu şuranın Türkiye'nin şehirlerinin daha da güzelleşmesi ve gelişmesine katkı sağlamasını umduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de şehirciliğin esas sorununun çarpık yapılaşma olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Türk şehirciliğinin esas sorunu, son 50-60 yıl içinde ortaya çıkan, yeni kurulan yerleşim yerlerindeki çarpık yapılaşmadır. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerimize bakın, bunların hepsi son 30-40 yılın ürünleridir. Beğenmediğimiz yapılaşmalar, beğenmediğimiz yerleşim yerleri..."

Bir çok kentte imarlı alanlarda bile mimari nitelikten yoksun, çirkin ve kalitesiz binalar yapıldığını anlatan Gül, semtlerin yaşlılar, kadınlar, çocuklar, engelliler düşünülmeden oluşturulduğunu, bunun da kentlerin uzun dönemde oluşan yapısını bozduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, yollar, kaldırımlar, kamu binaları yapılırken engellilerin göz ardı edildiğini kaydetti.