”Sorunlar değil, çözümler üzerine odaklanılmalı”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin kredi notu iyileşse de ekonomik faaliyetlerde göze çarpan bir canlanma yaşanmadığına dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2009 yılının ekonomik anlamda olumsuz geçtiğini belirterek, "Şimdi kısır siyasi çekişmeleri bırakıp, iş ve aş üzerinde konuşma zamanıdır. Sorunlar üzerine değil, çözümler üzerine odaklanma zamanıdır" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Kayseri Ticaret Odasının 3 ayda bir yayımlanan dergisinde yer alan yazısında, 2009 yılında ekonomik alanda yaşanan olumsuzlukları rakamlarla anlattı.

2009 yılının ilk 9 ayında Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın yüzde 8,4 oranında küçüldüğünü bildiren Hisarcıklıoğlu, "2009 yılı küresel iktisadi krizin de etkisiyle Türkiye ekonomisinde 7 yıla yakın devam eden kesintisiz büyüme sürecinin son bulduğu, üretim, yatırım, istihdam ve gelir dağılımının büyük ölçüde olumsuz etkilendiği bir yıl oldu" dedi.

Son dönemde yaşanan olumlu gelişmeler nedeniyle Türkiye'nin kredi notu görünümünün iyileştirildiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, kredi notu iyileşse de ekonomik faaliyetlerde göze çarpan bir canlanma yaşanmadığını, bu nedenle Türkiye'nin ilginç bir dönemde bulunduğunu vurguladı.

Mali sektör ve portföy yatırımcıları için olumlu görünen ekonominin, reel sektör ve halkın büyük kısmı açısından aynı görünmediğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Gün üretimi destek günüdür. İşletmelerimizi ayakta tutma, düşen kapasitelerini artırma, azalan istihdamı yerine koyma günüdür. Mevcut üretime ve işletmelere destek olma günüdür. Şimdi kısır siyasi çekişmeleri bırakıp, iş ve aş üzerinde konuşma zamanıdır. Sorunlar üzerine değil, çözümler üzerine odaklanma zamanıdır. Şimdi milletimizin gündemiyle buluşma zamanıdır. Tüm kurumlar demokrasiyi içtenlikle benimsemeli, birbirleriyle üstünlük mücadelesine girmemeli, herkesin hayat tarzına saygı gösterilmeli, ortak yaşam bilincine erebilmek için tanımlarken başkalarını ötekileştirmekten vazgeçmeliyiz. Türkiye, işin, liyakatin, sorumluluğun ve birlikteliğin vatanı haline gelmelidir. Bunu sağlamanın yolu ise bütün sorunlarımıza çözüm getirecek yapısal reformları yapabileceğimiz, siyasal ve toplumsal huzur ortamını oluşturmaktır. Unutmamalıyız ki, büyüme ve kalkınmayı, ancak huzur ortamında gerçekleştirebiliriz."

Ekonomideki olumsuzluğun giderilmesi için vakit kaybedilmeden tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Zor geçen 2009'un ardından 2010 yılı, hem reel sektör şirketlerinin, hem de mali sistemin dayanma gücünün sınandığı bir yıl olacaktır. Ekonomi yönetiminin bugünden alacağı tedbirlerle bu dayanma gücü artırılabilir. Zaman proaktif düşünme ve alınacak tedbirleri konuşma zamanıdır. Geç tedbir güç tedbir doğurur" şeklinde görüş bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir