STAR Rafinerisi'nin temeli atıldı

Türkiye'de tek noktaya yapılacak en büyük özel sektör yatırımı olan Petkim'in yeni petrokimya rafinerisi, cari açığı faaliyete geçeceği 2015'te, 2 milyar dolar azaltacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ALİAĞA - Azeri devlet petrol ve gaz şirketi Socar ve Turcas'ın ortak olduğu Socar&Turcas, İzmir Aliağa'daki Petkim yarımadasında 10 milyon tonluk petrol rafinerisinin (STAR) temelini bugün attı.

Temel atma törenine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Tayyip Erdoğan da katılırken 5 milyar dolara mal olacak rafinerinin 2015 yılında açılması planlanıyor. Rafinerinin maliyeti finansmanla birlikte 6 milyar dolara çıkacak.

Rafinerinin yatırımı ile ilgili finansman görüşmeleri ise halen devam ederken, inşaat sırasında 10 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

Ortak mesajı, kapsülle rafinerinin temeline gönderdiler

Erdoğan ve Aliyev, Petkim Aliağa Tesisleri'nde düzenlenen AYPE-T fabrikasının açılışı ile Star Rafinerisi ve Haydar Aliyev Teknik ve Meslek Lisesi temel atma törenine katıldı. Başbakan Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev konuşmaların ardından, gelecek nesillere yönelik Türkçe ve Azerice hazırlanan ortak mesajı, kapsülle Star Rafinerisi'nin temeline gönderdiler.

İki lider ortak mesajlarında, şunları kaydetti:

"Bizler Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak iki kardeş ülkenin birlikte gerçekleştirdiği büyük bir yatırımın temelini attık. Bu yatırım, hem bölgenin enerji ve petrokimya sektörüne hem de iki ülkenin geleceğine damgasını vuracaktır. Bu yatırım, iki ülke arasında ekonomik entegrasyonu daha da ileriye taşıyacaktır. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan itibaren hızla gelişerek bugün dünya ekonomisinde ve siyasetinde söz sahibi olmaya başlamıştır. Azerbaycan, bağımsızlığından itibaren dünya enerji piyasasının en önemli oyuncularından biri konumuna yükselmiştir.

Bu iki kardeş ülke güçlerini birleştirerek yarattıkları sinerjiyle dünya çapında yeni bir güç ortaya çıkarmaktadır. İki devlet tek millet ülküsü üzerinde yükselen Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin bu yatırımla pekişeceğine ve sonsuza kadar yaşayacağına olan inancımızı tekrarlıyoruz. Gelecek kuşakların bizden alacakları bu başarı bayrağını daha da ileriye taşıyacaklarına inancımız tamdır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir