Süper starlar KOBİ'lerin arasından çıkacak

Dünyanın ekonomik geleceğinin KOBİ'lerin teşvik edilmesinde yattığını söyleyen Akgiray, "Bugün Obama yönetimi SEC'e görev verdi üzerinde çalışıyorlar. Bizde de benzer çalışmalar var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Türkiye gibi ileri gelişmekte olan ülkeler için önümüzdeki dönemde sermaye açığının çok daha büyük önem arz edeceğini belirterek, geleceğin süper star firmalarının KOBİ'ler arasından çıkacağını kaydetti.

SPK ile Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen "İnnovasyon ve Kurumsal Yönetim" konulu konferansta, serbest piyasa ekonomisinin en iyi ekonomik sistem olarak bilindiğini, ancak ekonominin hayatın tek unsuru olmadığını ifade eden Akgiray, düzenleme fonksiyonunun da sadece serbest piyasanın etkin işlemesi için kullanılması gereken bir unsur olduğunu, hiç olmaması ya da az olmasının krizlere neden olabildiğini söyledi.

"Herkes her şeyi serbestçe yapamamalı ama regülasyonlar da gerekli ölçüde serbestliği sağlayabilmeli" diyen Akgiray, SPK olarak 6 ay önce kurumsal yönetim konusunda yeni ikincil düzenlemeleri getirdiklerini, bağımsız yönetim kurulu üyesi konusunda bu dönemde birçok tartışma yaşandığına işaret ederek aile şirketlerinin bu konudaki yaklaşımlarının anlamlı olduğunu söyledi.

Akgiray, "Aile şirketlerinin kurucuya bağımlı kaldıkları sürece ileri jenerasyonlara aktarılmaları oldukça zor. Dışarıdan bir yardım almaları bu durumun giderilmesinde önem arz ediyor. Bağımsız yönetim kurulu üyesi de bu konuda yardımcı bir unsur" dedi.

Kârı artıran en önemli unsur inovasyon

SPK Başkanı Vedat Akgiray, gelecek 10 yılda sermaye açığının 2 trilyon dolar olacağını ve şirketlerin sermayeye ulaşmada sorun yaşayacaklarının dile getirildiğine işaret ederek, "Dolayısıyla KOBİ'ler sermaye açıklarını kapatmak için halka açılmayı daha kapsamlı düşünmeli" dedi.

ABD ekonomisinin 2000 öncesinde başarılı büyüme modeli olarak göze çarptığını ve bu büyümenin kesinlikle borçlanma yoluyla değil, özkaynak ve halka açılmayla olduğunu anlatan Akgiray, ancak bu verimli sistemin şimdilerde unutulduğunu söyledi.

Akgiray, hatta halka kapanmaların, ortaklardan şirketleri geri satın almaların yaşandığını ve bu yanlışlığın fark edilmesini umduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bizim gibi ileri gelişmekte olan ülkeler için de önümüzdeki dönemde sermaye açığı çok daha büyük önem arz edecek. Büyüme özkaynak bazlı sağlanırsa daha sağlıklı olacak. Dünyada başka bir sorun da emeklilik fonlarının hisse senedi yatırımlarını azaltıp, borçlanma araçlarını artırması.

Yatırımcı güvenini tüm dünya genelinde yeniden tesis edilmesi bu noktada çok önemli. İki şey yapılmalı; birincisi yatırımcı açısından bir şirkete yatırım yapılabilmesi için iyi bir kurumsal yönetim uygulaması olması gerekir. İkincisi inovasyona önem verilmelidir. Çünkü karı artıran en önemli unsur inovasyondur. Gelecekte de böyle olacak. Geleceğin süper star firmaları günümüz KOBİ'lerinden çıkacak.

Bunu şöyle örneklendirebilirim. Appele ve Microsoft gibi günümüzün çok söz edilen, en karlı ve en büyük firmaları geçmişte birer KOBİ idiler. Apple ve Microsoft ile aynı dönemde yola çıkanların yüzde 95'i artık belki yola çıktıkları işi yapmıyorlar ama yüzde 5'lik bir kısmı günümüzün devlerini oluşturuyor."

Gelecek, KOBİ'lerin teşvik edilmesinde yatıyor

Şirketlerin kamu ile paylaştıkları bilginin de anlaşılabilir ve amaca uygun olması ve gereksiz uzunlukta ve karmaşıklıktan uzak durması gerektiğine işaret eden Akgiray, "Dünyanın ekonomik geleceği KOBİ'lerin teşvik edilmesinde yatıyor. Bugün Amerika'da Obama yönetimi SEC'e görev verdi üzerinde çalışıyorlar. Bizde de benzer çalışmalar var.

Klasik borçlanma yöntemlerine dayalı olarak gelişmek isteyen KOBİ'lerin gidebileceği yer oldukça sınırlı. Borçlanma ile inovasyon, borcu teminatlandırma mantığı açısından çok uyumlu bir ikili değil. Kısa vadecilik hastalığından kurtulmamız gerekiyor. Kısa vadeciliğin olduğu noktada inovasyondan bahsetmek anlamlı değil" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir