Sürdürülebilir yatırım yok, potansiyel çok

IFC Türkiye'nin desteğiyle hazırlanan rapora göre, kurumsal sermaye için Türkiye'nin büyük bir potansiyeli var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  -Dünya Bankası kuruluşu IFC Türkiye'nin desteğiyle hazırlanan rapora göre, uluslararası kriterler baz alındığında Türkiye'de sürdürülebilir yatırımlar yok denecek bir noktada bulunuyor.

Ancak, küresel kriz sonrasında yükselen piyasalara yönelen kurumsal sermaye için Türkiye bu alanda büyük bir potansiyel vaat ediyor.

Araştırma şirketi Illac'ın kurucu ortağı ve Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Melsa Ararat'ın başkanlığında bir ekibin IFC için yaptığı araştırmada, şirketlerin halka açıklık oranlarının düşüklüğü, iç tasarrufların yetersizliği ve hisse senetleri piyasasının küçüklüğünün kurumsal yabancı yatırımların Türkiye'ye gelmesini engellediği vurgulandı.

Rapor sonuçlarıyla ilgili basın toplantısına IFC Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa Direktörü Dimitris Tsitsiragos ve raporu hazırlayan Illac şirketi kurucu ortağı Prof. Dr. Melsa Ararat katıldı.

Melsa Ararat, kurumsal yabancı sermayenin uzun vadeli yatırım perspektifiyle Türkiye'ye gelebilmesinin yolunun şirketler dünyasında sürdürülebilirlik kriterlerinin yerine getirilmesinden geçtiğini söyledi.

Ararat, "Türkiye uluslararası dereceleme kuruluşları tarafından riskli bölgeden çıkarılıp yatırım yapılabilir ülkeler kategorisine alınırsa kurumsal yatırımcılar uzun vadeli fonlarını Türkiye'ye getirirler" diye konuştu.

Türkiye şu an bir geçiş döneminde

Prof.Dr. Ararat, Türkiye'nin sürdürülebilir yatırımlar açısından kurumsal yabancı sermaye için hala riskli ülkeler arasında olduğunu belirterek "Kurumsal yabancı sermaye ve emeklilik fonları yatırım yapılabilir ülke kategorisinde yer alan ülkelere gidiyor. Ciddi yatırımlar ve büyük emeklilik fonları bu nedenle Türkiye'ye gelmiyor. Kurumsal yabancı yatırımcılarda, küresel kriz sonrasında yükselen piyasalara doğru bir kayış var. Türkiye şu an bir geçiş döneminde.

Seçimler dolayısıyla bu süreç yavaş işliyor. Dereceleme şirketleri çok uzak olmayan bir gelecekte Türkiye'yi riskli bölgeden çıkarıp, yatırım yapılabilir ülke kategorisine alabilir. Bu durumda şirketler dünyasında sürdürülebilirlik kriterlerine uygun daha hızlı bir gelişme de başlarsa kurumsal yabancı sermaye Türkiye'ye yönelecektir. Türkiye güçlü bankacılık sistemi ile büyük avantaja sahip. Dolayısıyla sürdürülebilir yatırımlar konusunda bankalara büyük iş düşüyor" dedi.

"KOBİ'lerin finansa ulaşmaları çok güç"

Ararat, KOBİ'lerin uzun vadede sürdürülebilir yatırımlar için önemli bir potansiyel oluşturduğunu vurgulayarak "KOBİ'lerin şu an finans kaynaklarına ulaşımı çok sınırlı. Ancak büyümeleri için de sermaye ihtiyaçları çok yüksek. Bu bilanço yapıları ile halka arz yapmaları da mümkün değil. Sürdürülebilir kalkınma açısından KOBİ'lerin finansmana ulaşmalarını kolaylaştırmak gerekiyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun sürdürülebilirlik konusunda olumlu bir etki yapacağına inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

İMKB'nin kısa vadeli fonların kontrolünde olması kötü

Kurumsal yabancı sermaye için sürdürülebilirlik kriterlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Ararat "Ciddi kurumsal sermaye ve emeklilik fonları karlarını realize edebilmeleri için uzun vadeli yatırım yapmak durumunda. O yüzden İMKB'nin kısa vadeli fonların kontrolünde olması kurumsal yatırımcılar için memnuniyet verici bir durum değil. Onlar uzun vadeli bir piyasa olmasını her zaman arzu ederler. Mevcut risk algısı kurumsal yabancı yatırım için uygun görünmüyor. Türkiye sahip olduğu avantajları iyi kullanarak kurumsal sermaye için cazip hale gelmek durumunda. Bunun için sürdürülebilirlik kriterlerini mali sonuçlar dışındaki alanlara da yaygınlaştırması gerekiyor. Bu da yapısal değişiklikler ve biraz daha fazla çaba istiyor" diye konuştu.

IFC: Bu raporu dünyada da paylaşacağız

IFC Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa Direktörü Dimitris Tsitsiragos ise hazırlanan raporun IFC'nin sürdürülebilir yatırımları teşvik etme amaçlı çalışmalarının bir parçası olduğunu söyledi. "Araştırma Türkiye'de sürdürülebilir yatırımların henüz olgunlaşmamış bir seviyede olduğunu gösteriyor. Ancak Türkiye, iyi düzenlenmiş bir bankacılık sektörü, emeklilik fon sistemi, sürdürülebilir büyüme öngörüleri ve rekabetçi bir pazar gibi güçlü yönlere sahip. Sürdürülebilir yatırımlar konusunda büyük bir potansiyel var. Bu avantajların Türkiye'de sürdürülebilir yatırımların artmasına destek olacağına inanıyoruz" diyen Dimitris Tsitsiragos, raporun sonuçlarını sadece Türkiye'de paylaşmayıp, tüm dünyada yabancı yatırımcıların da bilgisine sunulacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir