”Sürece Hamas'ın da dahil edilmesi gerekiyor”

Filistin Devlet Bakanı Mahmut Abbas, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı ziyaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TBMM Başkanı Köksal Toptan, Filistin ile İsrail arasında kalıcı barışın önemine işaret ederek, "Bu sürece Hamas'ın da dahil edilmesi ve siyasi sorumluluğa Hamas'ın katılması gerekir. Bu yapılmadığı takdirde, bölgedeki radikal unsurların güç kazanacağı endişesindeyiz" dedi.

Filistin Devlet Bakanı Mahmut Abbas, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı ziyaret etti. Toptan, görüşmede yaptığı konuşmada, Abbas'ın 13 Kasım 2007'de TBMM'de yaptığı konuşmaya işaret etti. "Hala zihinlerimizde olan çok güzel bir konuşma yapmıştınız" diyen Toptan, Abbas'ın konuşmasında "önlerinde müstesna fırsatların olduğunu" belirterek, "bu fırsatlar değerlendirilmezse barış ve itidal yanlıları kazanmazsa savaş ve şiddet yanlıları kazanır" dediğini hatırlattı. Toptan, "Üzülerek ifade etmek gerekirse siz haklı çıktınız. İsrail'in Gazze'ye saldırısıyla başlayan süreçte dünya, bir insanlık dramına şahitlik etmiştir" dedi.

Bölgede, geçici ateşkes olmakla birlikte henüz kalıcı bir ateşkesin sağlanamadığına dikkati çeken Toptan, 14 Ocakta İstanbul'da İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Parlamentolararası İcra Komitesi toplantısına Filistin Meclisi temsilcilerinin de katılarak bilgi verdiğini söyledi. Yayınlanan deklarasyonda, ateşkesin sağlanması, arkasından ablukanın kaldırılması, Gazze'ye insani yardım sürecinin hemen başlatılması dileklerine yer verildiğini belirten Toptan, şöyle konuştu:

"Bunu gerçekleştirmek için dünyada yoğun gayretler var. Bunlar inşallah sonuç verecektir. Elbette kalıcı barışın tesisi için İsrail-Filistin-Arap dünyası arasındaki sorunların çözüme kavuşturulması gerekir. Ama Arapların kendi arasında, Filistin'in kendi içindeki sorunları da öncelikle çözmesi gerekir. Zannediyorum sizin de zaman zaman  vurguladığınız gibi bu sürece Hamas'ın da dahil edilmesi ve siyasi sorumluluğa Hamas'ın katılması gerekir şüphesiz... Yoksa bu yapılmadığı takdirde, bölgedeki radikal unsurların güç kazanacağı endişesindeyiz.

13 Kasım 2007'de bizim Meclisimizde yaptığınız konuşmada da vurguladığınız gibi bölgeye demokrasinin getirilmesi, bu gayretlerin sonucunda varılması gereken çok önemli bir hedeftir. Onun için TBMM olarak biz üzerimize düşen her görevi yerine getirmeye hazırız. Kalıcı bir barış sağlansın, huzur tesis edilsin, İsrail ve Filistin, 1976 sınırları içinde varlıklarını sürdürsünler ve insanlar artık acı çekmesin istiyoruz."

Gazze'de yaşanan trajedi

Abbas, yaptığı konuşmada, Gazze'de yaşanan trajediyi, "milli ve ulusal bir trajedi" olarak nitelendirerek, şöyle konuştu:

"Gazze'deki binaların yüzde 15'i tahrip edilmiştir. Bu günlerde Gazze'de bin 300 şehit verildi, 5 binin üzerinde yaralı ve 90 binin üzerinde evsiz var. Gazze'de Filistin halkına yapılanlar ancak suç kategorisinde sayılabilir. Bunun için biz, yaşanan trajedi karşısında bütün dünyayı davet ediyoruz ki elinden geldiği kadarıyla insani yardımları bir an önce başlatsın. Çünkü orada Filistin halkı sıkıntı yaşamaktadır. Yeniden imar çalışmalarını üstlenip, bunu ne kadar hızlı yapabilirsek insanlar için iyi olacaktır. Daha sonra hızla uzlaşı sürecinin başlatılması gerekir. Filistinli kardeşler arasında uzlaşının sağlanması gerekir ve ardından kuşatmayı getirmeyecek - çünkü biz artık kuşatmalardan usandık - bir ulusal birlik hükümetin kurulması gerekir ki bu hükümet bizi seçimlere götürsün. O yüzden bu gayretlerin başarıya ulaşması için elimizden geleni yapıyoruz. Kardeş ülke olarak sizin de elinizden geleni yaptığınızı biliyorum."

"Önümüzde artık tek fırsat kaldı: Arap Barış Planı"

Abbas, önlerinde yapılacak çok iş olduğunu belirterek, "Önce iç uzlaşmayı tamamlayacağız, hükümeti kuracağız ve bu bizi seçimlere götürecek.  Araplar arasındaki ihtilafların bittiği dönemi de özlüyoruz ki onlar da Filistin meselesine eğilebilsin. Bundan sonra barışı konuşabilir bir duruma gelmiş olacağız ki uluslararası katkıyla sağlanacak bu barış için Obama'nın gelişini fırsat olarak görüyoruz. Fırsat diyorum daha fazlasını söylemiyorum ama onlarla birlikte ve planların detayları üzerinde çalışabileceğiz diye inanıyoruz" diye konuştu. 

Türkiye'nin, sorunların çözümünde temel ve etkili bir rolü olduğunu gördüklerini, bunu en belirgin olarak Gazze olaylarından sonra gördüklerini anlatan Abbas, "Bütün Türk diplomasisi en hareketli günlerini yaşamıştır. Sayın Cumhurbaşkanı Gül'den tutun Başbakan'a kadar, Dışişleri Bakanı'ndan bütün Türk diplomasisinin hareketliliğini ve etkinliğini gördük. Son 1 ay içinde Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüştüm, şimdi yine buradayım. Bu, Türkiye'nin ilgisini göstermektedir. Bu ilginin devamını ümit ediyoruz" dedi. Arap Barış Planı'nı Toptan'a veren Abbas, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gördüğümüz kadarıyla önümüzde artık tek fırsat kaldı: Arap Barış Planı. İsrail bunu kabul etmezse artık ne olacak bilmiyorum. Çünkü bu plan, Golan tepeleri, 67 topraklarından ve Lübnan'ın Şeba eteklerinden çekilmeyi öngörüyor. Çünkü bu bizim hakkımız ve İsrail'in sorumluluğudur. 1968'den beri yapması gereken iş... Ama İsrail'in bir yandan işgale devam etmesi, bir yandan da barışa davet etmesi, kabul edilemez bir büyük çelişkidir."