Suriye'de ortaklık, 2011 yılında olabilir

Ziraat Bankası GM Çağlar, "Biz çoğunluk hisseye sahip olmak istiyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Suriye'de banka kurmanın fizibilitesini yaptırdıklarını belirterek, "Suriye'de ortaklık işi 2011 yılında olabilir" dedi.

Uluslararası Finans Zirvesi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlar, kredilere ilişkin, kimsenin pazar kaybetmek istemediğini, herkesin "tam gaz" yürüdüğünü ifade ederek, şu aşamada yeni bir tedbir beklemediklerini söyledi.

Çağlar, halka arz kararını hükümetin verdiğini hatırlatarak, "Şu anda Halk Bankasının ikinci dilimi mi, bizim birinci dilimimiz mi, buna karar verilmiş değil. Bizim ikinci dilimimiz de olsa rakam olarak büyük olacağı için yabancıların bu konudaki risk iştahı da önemli. Yani bu yatırımın ne kadarını alacaklar? O yüzden belki Halk'ın ikinci dilimi daha rahat olur. Çünkü bir piyasa değeri oluştu. Ama inanın, hangisi önce olacak bilmiyorum. Derlerse ki 'Ziraat'i önce yapacağız' O zaman yola koyuluruz" şeklinde konuştu.

"2015'te bölgesel bir güç olma iddiasında olan bir banka olacağız"

Bir gazetecinin, "Balkanlar'da banka alımında son durum nedir?" sorusu üzerine, Çağlar, "Şu anda çıkacakmış gibi durmuyor. Oralardaki sıkıntı henüz dibe vurmuş gibi görünmüyor. Onu izliyoruz. Bir de bankanın şu anda 2015 stratejisini çalışıyoruz. 2015'te Ziraat'in nerede olması gerektiğini çalışıyoruz. Bugüne kadar bankanın rakamsal dönüşümü üzerine çok yoğunlaşmıştık. Ama bundan sonra bankanın yapısal dönüşümü sağlayacağız. 2015 yılında bölgesel bir güç olma iddiasında olan bir banka olacağız" dedi.

"Biz çoğunluk hisseye sahip olmak istiyoruz"

Suriye ile ortak banka kurulması çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine de, Çağlar, görüşmeye gittiklerini, prosedürlerin devam ettiğini, Suriye'de yasal bir sınır bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Biz şimdi o konuda, orada banka kurmanın fizibilitesini yaptırıyoruz. Uygun bir çözüm çıkarsa değerlendireceğiz. Sadece orada değil, Balkanlar'da da, Türk Cumhuriyetleri'nde de... Suriye'de iki tarafın devletleri devreye girdiği için işler uzun soluklu konuşmalarla çözülüyor. Biz çoğunluk hisseye sahip olmak istiyoruz. Alt detayları konuşmak gerekiyor. Çünkü Suriye ilk defa bu alanda yurt dışına açılıyor. Lübnan'a da ziyarete gittik. Türk bankaları olarak mutlaka olmamız gereken yerler buralar... Eskiden gelen kültürel işbirliğimizi artırmak zorundayız.

Suriye'nin stratejisi farklı. 2011'de ortaklıkla ilgili süreç uzun. 'Due dilligence' süreci var. Örneğin Suudi Arabistan'da faaliyet izni bekliyoruz. Suriye'de ortaklık işi 2011 yılında olabilir. Oradaki işlerin çoğunu yaptık. Bu tarz şeylerde yüzde 50'nin üzerinde ortaklıkla gitmek istiyoruz."

"Yepyeni bir Ziraat yaratma niyetindeyiz"

Can Akın Çağlar, dünyada iş süreçleri ve risk yönetimi gibi yönleriyle kendilerinden iyi bankalar olduğunu belirterek, "Biz de bu bankaların iyi yönlerini alıp yepyeni bir Ziraat yaratma niyetindeyiz. Hedeflerimizi hep daha büyük yerlere koyuyoruz. 2015'e gelene kadar bu dönüşümü sağlayacağız" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir