Süt piyasasına tedarik sözleşmesi ayarı geliyor

Süt Tedarik Sözleşmesi Yönetmeliği’nde son aşamaya gelindi. Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Harun Uysal, düzenlemenin çiğ süt üreticilerinin korunması ve sanayicinin kaliteli süt temininde son derece önemli olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARZU ALP

İZMİR - Süt piyasası, fiyat kavgasını ortadan kaldıracak yeni bir döneme hazırlanıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, süt piyasasındaki arz ve fiyat dengesizliklerini gidermek amacıyla Süt Tedarik Sözleşmesi Yönetmeliği ile ilgili hazırlıklarını sürdürüyor. Süt üretiminde ve pazarlanmasında sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla hazırlanan yönetmelik taslağına, sözleşmenin tarafl arı olan sanayici ve üretici kesimlerinin talepleri alındıktan sonra son hali verilecek. 

Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi olan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Harun Uysal, çiğ süt tedarik mevzuatının çiğ süt üreticilerinin korunması, sanayicinin de kaliteli süt alması açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Yönetmeliğin süt piyasasında fiyat kavgasını ortadan kaldıracak, süt ve süt ürünlerinin gıda güvenliğine uygun olarak işlenmesini sağlayacak bir düzenleme olduğuna dikkat çeken Uysal, “Geç kalınmış ama çok yerinde bir çalışma” dedi. 

Gıda sanayiinde çiğ sütün çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Uysal, çiğ sütün hangi örgütler tarafından ve nasıl toplanacağı konusunda Türkiye’de bir kavram kargaşası yaşandığını, söz konusu yönetmeliğin çiğ sütte hem toplama sisteminin oluşturulması hem gıda güvenliğinin sağlanması açısından fayda sağlayacağını söyledi. Uysal, üretici kesiminin hazırladığı yönetmelik taslağında sütün birlikler ve kooperatifler vasıtasıyla toplanmasının ve avans sisteminin kalkmasının istediğini, sanayicilerin hazırladığı taslak metinde de sütün örgütler kanalıyla toplanması ve avans sisteminin kalkmasının talep edildiğini hatırlatarak, şunları kaydetti: “Bu üreticiyi ve sanayiciyi yaklaştırma açısından güzel bir gelişme. Örgüt karmaşasının ortadan kaldırılmasını her iki taraf da istiyor. Dolayısıyla bir araya geldiklerinde ve iki metin bir araya geldiğinde anlaşma sağlanacak. Çünkü en önemli anlaşmazlık olan örgütler kanalıyla toplama ve avans sisteminde bir sorun çıkmadı, sanayici de bunu kabul etti.”

Koopeatifler aracılığıyla toplanmalı ve primlendirilmeli 

Avrupa ülkelerinde çiğ sütün kooperatifl er kanalıyla toplandığını vurgulayan Uysal, “Avrupa’da kooperatifçilik güçlü. Çiğ sütün tedarikinde kooperatiflere yetki verilmiş. Kooperatifler sütü topluyorlar, sanayiciye satıyorlar ve onlar üzerinden üretici prim alıyor. Türkiye’de de sadece çiğ sütte değil tarım ürünlerinin birlik ve kooperatifl er aracılığıyla toplanması ve onlar üzerinden primlendime yapılması gerekiyor. Bu uygulanırsa kooperatifl r kendi üreticilerini denetler, kooperatifleri bakanlık denetler ve kaliteli tarım ürünleri elde edilir” dedi.

Yönetmeliğin çıkması 2015’i bulur 

Uysal, yurtdışında süt piyasası ile ilgili birçok destekleme olduğunu, gelişmiş ülkelerde fiyatların besin değerine göre verilmeye başlandığını dile getirdi. Türkiye’de ise yağ miktarına ve içerdiği bakteriloji kalitesine göre ücretlendirme yapıldığını hatırlatan Uysal, “Türkiye’de şu anda üretici ve sanayiciler bir araya gelerek bir taban fiyat belirliyorlar. Şu anda taban fiyat 1.15 TL olarak belirlendi. Dolayısıyla bu taban fiyat esas alınarak fiyatlar belirleniyor ama 1.15 TL olmasına rağmen bazı bölgelerde 1.25 TL’ye çıkabiliyor. Bazı bölgelerde ise 80 kuruş olduğunu duyuyoruz. Taban fiyat esas alınarak bölgelere göre besin miktarına, temizliğine ve bakteriyoloji kalitesine göre fiyatlar oynayabilir. Hatta fiyatın içerdiği besin öğelerine göre belirlenmesi çok önemli. Örneğin peynir yapımında sütün protein ve yağ içeriği çok önemli. Ancak şu anda yararlı mikro besin öğelerine göre fiyat belirlemek Türkiye için uzak. Ama ileriki aşamalarda olabilir” dedi. Aralık ayında bir toplantı yapılacağını ve tarafl arın bir araya gelip yönetmeliğe son halinin verileceğini hatırlatan Uysal, yönetmeliğin çıkmasının 2015’i bulacağını ve yönetmelikle süt piyasasında yeni dönemin başlayacağını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir