TAB, dönerde ‘dünya markası’ yaratmak için harekete geçti

Ata Holding şirketi TAB Gıda, 2.2 milyar lira ciroya ulaşan bir 'hızlı servis markalar platformu.' Üzerinde Burger King, Sbarro, Popeyes ve Arby’s var. Son olarak yerli bir marka daha eklendi: Usta Dönerci!..

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İBRAHİM EKİNCİ

Geçen yıl 123 yeni restoran açılışı gerçekleştiren TAB Gıda, bu yıl restoran sayısında yüzde 30’luk bir büyüme planlıyor. “Hızlı servis restoran zincirleri” için platform durumuna gelen TAB Gıda; Burger King, Sbarro, Popeyes ve Arby’s markalarının Türkiye lisans haklarının sahibi ve bu marka restoranlarının Türkiye’deki işletmecisi, geliştirme ortağı. Burger King’in Çin lisansını da elinde bulunduran şirket, bu ülkede de 400 restorana ulaştı. Toplamda bütün markalarda bin 500 restoran sayısını 2020’de 3 bine çıkaracak. Bu da tüm dünyadaki Burger restoranlarının yüzde 20’si demek. TAB, Burger King’in dünyadaki en büyük operatörü… 

Önce Avrupa, sonra ABD 

Fakat asıl önemli haber, TAB Grubu’nun dönerde bir dünya markası yaratmak üzere harekete geçmesi… 2013’te ilk restoranı açılan “Usta Dönerci” markasında hedefl er oldukça iddialı. Halen 15 şehirde 18 restoranı var!.. Bu yıl içinde 50 yeni döner restoranı açılacak ve yıl muhtemelen 70 – 80 restoranla kapanacak. Türkiye restoranlarının geliştirilmesi ile birlikte sistem tam olarak oturtulduktan sonra önce Avrupa, arkasından ABD! Erhan Kurdoğlu, “Avrupa’da döner çok yaygın, önemli üreticiler de var ama restoran markası yok. Organize değil. Biz, Burger King gibi bir döner markası yaratmak istiyoruz. Organize döner markası olmak istiyoruz” dedi. ATA Grubu’na bağlı TAB Gıda’nın 15 binden fazla çalışanı var. 1994’ten beri hızlı servis restoran zincirleri sektöründe faaliyet gösteriyor. 1995’te Burger King’in master franchisee haklarını aldı. 2007’de Sbarro ve Popeyes markalarını getirdi, 2010’da da Arby’s’i bünyesine kattı. 2013’te “Usta Dönerci” markasını yarattı. 

qr43.jpg

Ata Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kurdoğlu, “Bu yıl Türkiye’de 180 yeni restoran açmayı ve bin 200 kişiye daha istihdam sağlamayı planlıyoruz. Türkiye genelinde 600’e yakın Burger King restoranı bulunuyor. Popeyes’ta 121, Sbarro’da 104 restorana ulaştık. Arbys’te 8 ile başlayıp, 48'e geldik. 2013’te kendi markamız Usta Dönerci’yi de ekledik ve Türkiye'de 18 restoran açtık. Önümüzdeki 2 ayda markalarımıza 50 yeni restoran açacağız. Geçen yılı ciromuzu % 30 büyüdü. 2.2 milyar lira ciroya ulaştık” dedi. Ata Holding, 9 sektörde 22 şirketle faaliyet gösteriyor. 2015 ciro hedefi gıda da 2.5 milyar, grup toplamında 4 milyar TL. 

Çin pazarında ilerliyor 

TAB Gıda, Çin pazarına, 2012’de Burger King Worldwide (payı % 27) ve Cartesian (payı % 22) ortaklığı ile girdi. 1.3 milyar nüfuslu Çin’de Burger King restoranlarını yönetmeye başladı. Devralınan 65 restoran kısa bir sürede 90’a çıktı, 2015 Mayıs itibariyle 320 restorana ulaştı. Çin’de her yıl 150 yeni restoran açarak pazarda ilerliyor. Bursa’dan ve diğer illerden Türkiye’deki franchise’ları Çin’de de restoran kurmaya başlamışlar. Erhan Kurdoğlu, Türkiye’deki gibi Çin’de de bir patates fabrikası yatırımı geliştirmek istediklerini söyledi.

İki büyük fabrika yatırımı

Patates, hamburgerde çok kullanılan bir girdi. Ata Holding, Özgörkey Holding ortaklığı ile Atakey patates üretim tesisini kurdu. Erhan Kurdoğlu, “Afyon’da kurduğumuz fabrika Türkiye’nin en büyük patates işleme tesisi. İhracat potansiyeli ve üretim kapasitesi ile ülkemizin en önemli yatırımlarından biri. 50 milyon dolar yatırım yaptık. Uzun vadede yıllık 120 bin ton üretim kapasitesine sahip. Türkiye’de beyaz patates üretimi yapılmadığı için kendi tohumunu çiftçilere vererek hasatlarını topluyoruz. Patatesten sonra entegre et üretim tesisi için yatırıma başladık. Mart 2016 sonu itibariyle faaliyete geçecek. Amasya’da inşası devam eden fabrika günde 400 büyükbaş hayvan kesimi gerçekleştirilebilecek kapasitede, yıllık 30 bin ton et üretimi yapılabilecek” dedi.