Takasın zeminini Obama hazırlamış

Uranyum takası konusunda ABD'nin tavrına kızan Brezilyalı yetkililer, Başkan Obama'nın mektubunu NY Times'a verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, ABD Başkanı Barack Obama'nın geçen nisan ayında Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'ya mektup yazdığını, mektubun 17 Mayısta Tahran'da imzalanan uranyum takası anlaşmasının 'zeminini hazırladığını' yazdı.

Gazetenin, "İran ve Rusya, Moskova'nın BM yaptırımlarına desteği konusunda kavga ediyor" başlıklı haberinin bir bölümünde, uranyum takası anlaşmasının özellikle ABD ile Brezilya arasında anlaşmazlığa neden olduğu yorumu yapıldı.

ABD'nin anlaşmaya karşı tavır göstermesine kızan Brezilyalı yetkililerin New York Times'a, Obama'nın nisanda Brezilya Devlet Başkanına gönderdiği 3 sayfalık mektubun kopyasını verdiklerini yazan gazete, bu yetkililerin mektubun "uranyum takası anlaşmasının zeminini hazırladığını" belirttiklerini aktardı.

Üst düzey bir Brezilyalı yetkilinin, 'Brezilyalılar'ın Amerikalı yetkililerin takas anlaşmasını şimdi neden reddettikleri konusunda şaşkın olduklarını' söyledikleri ifade edilen haberde, aynı yetkilinin "Mektup, ABD'nin en üst yetkilisinden geldi ve son derece açıktı" dediği kaydedildi.

Haberde, Obama'nın mektupta, 'İran'ın 1200 kiloluk düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyumu İran'dan çıkararak başka ülkeye göndermesinin güven yaratacağı ve İran'ın uranyum stokunu azaltarak bölgedeki gerilimi düşüreceğini' yazdığı, ancak aynı zamanda, 'ABD'nin diplomasiye kapıyı açık bırakırken bir yandan da yaptırım yolunu izlemeye devam edeceğini açıkça söylediği' bildirildi.

Gazetenin haberinde, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice'ın, gazetenin sorularına karşılık, "Tek bir mektup ya da tek bir görüşme, tüm görüşmeleri ya da ortak anlayışı yansıtamaz" dediği de belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir