”Taksim olmazsa da 1 Mayıs'ı kutlarız”

Kumlu, son güne kadar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak için ellerinden gelen çabayı harcayacaklarını vurgulayarak, "Bu Taksim olmazsa 1 Mayıs'ı kutlamayacağız anlamına gelmemeli." dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, son güne kadar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak için ellerinden gelen çabayı harcayacaklarını, ancak Taksim olmasa da İstanbul'da 1 Mayıs'ı kutlayacaklarını bildirdi.

Mustafa Kumlu, Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı'nın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yaptığı açıklamada, geç kalınmasına rağmen 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesinin önemli olduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e teşekkür etti.

Kumlu, son güne kadar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak için ellerinden gelen çabayı harcayacaklarını vurgulayarak, "Bu Taksim olmazsa 1 Mayıs'ı kutlamayacağız anlamına gelmemeli. Taksim olmasa da İstanbul'da 1 Mayıs'ı kutlayacağız" diye konuştu.

Geçen yıl, 1 Mayıs'ta yaşanan görüntülerin hoş olmadığını dile getiren Kumlu, tatil kararının ardından Taksim yasağının kaldırılmasıyla bu iki gelişmenin örtüştürülmesini beklediklerini kaydetti.

"İleriye daha müspet bakıyoruz"

TİSK Yönetim Kurul Başkanı Tuğrul Kudatgobilik de sosyal diyalog mekanizmasının çalıştırılmasından memnun olduklarını söyledi.

Türkiye'de işçi-işveren ve hükümet temsilcilerinin yan yana gelmesi halinde çözülmesi zor meselelere bile çözüm bulunduğunu vurgulayan Kudatgobilik, 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesinin de bunlardan biri olduğunu belirtti. Kudatgobilik, "Tüm dünyada olduğu gibi 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesini doğal bulduk, buna katkıda bulunduk. Türkiye, resmi ve dini bayramlarla tatil cenneti haline geldi. Buna rağmen Türkiye'nin AB ülkeleri düzeyine gelmesine çekince koymadık" dedi.

Çalışma yasalarının ILO ve AB standartları düzeyine getirilmesi konusunda mutabakata vardıklarını ifade eden Kudatgobilik, gelecek 30-40 yılın kanunlarını yapma konusunda fikir birliği sağlandığını kaydetti.

Kıdem tazminatı konusunu da müktesep haklar korunarak ele alınmasını gündeme getirdiklerini belirten Kudatgobilik, ayrıca tüm kesimlerin el ele vermesi halinde krizden el birliğiyle çıkılabileceğini vurguladı. Kudatgobilik, tüm bu gelişmeler çerçevesinde ileriye daha müspet baktıklarını söyledi.

"Bakan'ın gayretleri olumlu"

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, açıklamasında, 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesi konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in gayretlerini olumlu bulduklarını ifade etti.

Çelebi, verilen mücadeleler sonucunda 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesinin, gecikmiş olmasına rağmen önemli bir adım olduğunu vurguladı.

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama konusundaki kararlılıklarını geçen yıl ifade ettiklerini anımsatan Çelebi, şöyle konuştu:

"Nasıl 1 Mayıs'la ilgili tatil yasağı kalktıysa, Taksim yasağının da kalkması konusunda kararlılığımızı ifade ettik. Yalnızca 1 Mayıs'ı tatil etmek sorunu çözmüyor. Biz Taksim'i bir miting değil, kutlama alanı olarak görüyoruz. Ceket olmadı, gömlek verelim yaklaşımını kabul etmiyoruz. Olağanüstü bir öneri gelirse valilikten, Başbakan'dan değerlendiririz. Bu Taksim'den vazgeçtiğimiz anlamına gelmez. Taksim'de kararlıyız."

Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasına ilişkin son görüşlerini pazartesi günü taraflara ileteceklerini bildiren Çelebi, bu konuda olumlu bir noktaya varılması halinde katkı ve desteklerini sonuna kadar sürdüreceklerini belirtti.

Kıdem tazminatının bir gündem maddesi olarak önlerinde durduğunu ifade eden Çelebi, bu konudaki net tavırlarını da 20 Mayısta gerçekleştirilecek toplantıda taraflara ileteceklerini söyledi. Çelebi, "Kıdem tazminatının kaldırılması, başka yol ve yöntemlerle ilgili görüş belirtmedik. Yanlış anlaşılmasın. Her şey oldu bitti gibi bir durum yok" diye konuştu.