Taksim'de 1 Mayıs için önemli açıklama

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) aldığı karar sonrası Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ın kutlanmasını sağlamak hükümetin görev ve yükümlülüğü haline gelmiştir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmeyeceği yönündeki açıklamaları üzerine 1 Mayıs Tertip Komitesi, DİSK binasında hukukçularla bir toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşan Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, DİSK ve KESK'in 2008 1 Mayıs'ında yaşananlardan sonrası 'Toplu ifade ve gösteri haklarının ihlal edildiği' gerekçesiyle AİHM'e başvuru yaptığını belirterek, “AİHM'in verdiği karar ile hükümetin Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamasını engellemesinin toplantı ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiği, hükümetin kısıtlama için kullandığı gerekçelerin gerekli ve kanıtlanabilir olmadığı, toplantı yapma özgürlüğünün toplantının istenilen yerde yapılmasını da kapsadığı, soyut ve kanıtlanmayan bahanelerle emekçilere kapatılmak istenen ve kapatılan Taksim alanının kutlama alanı olduğunu tescil etmiş oldu" diye konuştu.

Bu kararla Taksim'in 1 Mayıs alanı olarak tescillendiğini söyleyen Kaboğlu, “İlk defa bir meydan, ulusalüstü hukuk alanında bir hakkın temel unsuru olarak kabul edildi. İlk kez bir meydan, Avrupa İnsan Hakları Sistemi'nde bir özne olarak yer almıştır" dedi.

Karar bağlayıcı

Kaboğlu kararın iç hukuk için bağlayıcı olduğunu da dile getirerek, “İnsan hakları değerler sisteminde, kamu düzeni uluslar arası bir kurum olarak ele alınır. Bu kurum gereği hukuk devletinin gerçekleşme şekli olarak hukuk kurallarının uygulanma zorunluluğu, hukuk kurallarını oluşturan mahkeme kararının da uygulanması zorunluluğu tüm taraf ülkelere yüklenmiştir." sözlerini kullandı.

'İnşaat nedeni de artık geçerli değil'

1 Mayıs'ın kutlanmasını sağlamanın bu karardan sonra hükümetin görevi olduğunu belirten Kaboğlu, Taksim'in 1 Mayıs kutlamasına açılmasını güçlendiren bazı nedenlerin de olduğunu dile getirdi. Kaboğlu bu nedenleri, “1 Mayıs resmi tatil günü olarak ilan edilmiştir. Sokak ve caddelerde geliş-gidişi olumsuz etkileme olasılığı azalmıştır. 2013 1 Mayıs'ı inşaat nedeniyle engellenmek istenmişti; artık o neden de geçerli değil. Anayasada güzergahı belirleme yetkisi 2001'deki değişiklikle mülki idarenin elinden alınmıştır. 1 Mayıs, zaman zaman yapılan gösteri ve yürüyüş olmayıp, sadece yılda bir kez yapılan bir emekçi etkinliği olduğundan kamu makamları bu konuda elden geldiğince esnek ve hoşgörülü davranmak durumundadır" diye sıraladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir