TAPDK, elde kalan tütün için Haziran'da ihaleye çıkacak

Sözleşmeden fazla üretilmiş ve alıcısı tarafından satın alınmayan tütünler açık artırma yöntemi ile satılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu, 2009 ürün yılında sözleşmeye bağlanmaksızın üretilen tütünler ile sözleşme yapılmasına rağmen sözleşmeden fazla üretilmiş ve alıcısı tarafından satın alınmayan tütünlerin açık artırma yöntemi ile satılması işlemlerine Haziran ayında başlanacak.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu'nun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Karar ile Tütün Satış Merkezlerinin kurulması için gerekli şartların oluşmaması nedeniyle Kataloğa Dayalı Açık Artırmalı Satış Yönteminin uygulama esasları belirlendi.

Karara göre, tütün üretimi yapılan il ve ilçelerde yer alan Türkiye Ziraat Odaları Birliğine bağlı Ziraat Odaları, kendi hizmet bölgelerindeki muhtarlıkları kararın ilanından itibaren 7 gün içinde bu Karardan haberdar edecekler.

İlgili Ziraat Odaları, üreticilerden toplanan başvuruları 2 Temmuz 2010 tarihine kadar Kurum'a gönderecek.

Kurum tarafından, sözleşme dışı üretici tütünlerine ait bilgiler 9 Temmuz 2010 tarihine kadar Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Tütün İhracatçıları Birliğine gönderilmek suretiyle alıcılara duyurulacak.

Tütün ticareti yetki belgesine sahip gerçek ve tüzel kişiler (Alıcı), açık artırmalı satışlara katılmak istedikleri üretim merkezleri ile Kurum tarafından istenilen diğer bilgileri, bildirilecek formata uygun olarak en geç 16 Temmuz 2010 tarihine kadar Kuruma iletecekler.

Kurum tarafından alıcı talepleri göz önüne alınarak hazırlanacak program dahilinde üretici tütünleri tespit çalışmalarına başlanacak. İlgili Ziraat Odalarına ulaştırılacak tespit çalışma programı, programda yer alan muhtarlıklara bildirilecek.

Geçici Tütün Satış Merkezlerinde açık artırmalara katılacak Tütün Ticareti Yetki Belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişiler, istekleri halinde tespit programını Kurumdan temin edebilecekler ve satın almayı düşündükleri tütünlerin tespitlerini de yapabilecekler.

Kurum, açık artırma ile tütünlerini pazarlamak isteyen üreticilerin yurt genelindeki dağılımını da göz önünde bulundurarak, Geçici Tütün Satış Merkezi açılacak il ve ilçeleri ilgili Ziraat Odasına bildirecek.

Bölgeler itibarıyla her grad tütün için açık artırma başlangıç fiyatı Kurulca belirlenerek, Resmî Gazete;de yayımlanacak, ayrıca Geçici Tütün Satış Merkezlerinde üretici ve alıcıların bilgisine sunulacak.

9. Kurum tarafından yetkilendirilen tütün eksperleri, program dahilinde yapacakları tespit çalışmalarında Amerikan Grad sınıflandırma yöntemini uygulayacak ve yapılan ekspertiz sonucunun, Kurumca açıklanan fiyatlarla değerlendirilmesi neticesinde her üretici ürününün açık artırma başlangıç fiyatı hesaplanarak, üretici tütünlerine ait diğer bilgilerle birlikte tespit el defterine kaydedilecek. Bu bilgiler Kurumca belirlenecek ilgili Geçici Tütün Satış Merkezi Katalog Listelerine aktarılacak. Tespit çalışmalarının tamamlanmasını müteakip katalog listeleri Kurum'a iletilecek. Katalog listelerinin bir örneği ilgili Geçici Tütün Satış Merkezinde ilan edilmek suretiyle üreticilerin bilgisine sunulacak ve üreticiler ilanı takip eden üç iş günü içinde yetkili tütün eksperi tarafından yapılan ekspertiz sonucuna itiraz ederek yeniden ekspertiz yapılmasını talep edebilecek. Kurum, böyle bir durumda ilk tespiti yapan tütün eksperi dışında başka bir yetkili tütün eksperi tarafından ikinci kez tespit yapılmasını sağlayacak. İkinci ekspertiz sonucu kesin olup açık artırma başlangıç fiyatı buna göre belirlenecek.

Sözleşme dışı üretilen tütünlerin açık artırma başlangıç fiyatlarının hesaplanmasına esas tespit çalışmaları 20 Ağustos 2010 tarihi itibarıyla sonlandırılacak. Açık artırma başlangıç fiyatları hesaplanan ve açık artırmalı satışta alım-satımı gerçekleşmeyen üretici tütünlerine, daha sonra alıcı talebi olması halinde açık artırmalı satış işlemleri tekrarlanabilecek.

Üreticiler, tütünlerinin ne zaman ve hangi Geçici Tütün Satış Merkezinde açık artırmaya tabi tutulacağını, başvuruyu yaptıkları Ziraat Odalarından öğrenecekler ve açık artırmalı satışa izleyici olarak katılacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir