Tarihi kuruma ''ilk kadın'' başkan
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Çiftçi, Darülaceze Başkanlığı'na atanan ilk kadın başkanı oldu
ANKARA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü görevini yürüten Aylin Çiftçi, Darülaceze Başkanlığı'na atanarak, kurumun ilk kadın başkanı oldu.
Kurumun her boyutuyla işlenmesi gerektiğine dikkat çeken Çiftçi, kurumun hem tarihini hem de sosyal boyutunu ön plana çıkaracaklarını, üniversitelere, edebiyat dünyasına açma çalışmalarının olacağını belirtti.
Görevi Nevzat Beyhan'dan devraldı
1895 yılında Sultan II. Abdülhamit Han tarafından kurulan ''Şefkat Yuvası'' Darülaceze'de görev değişimi yaşandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü olan Çiftçi, görevi Nevzat Beyhan'dan devraldı.
Çiftçi, görev değişikliğini ve yeni görevinde yapmayı hedeflediği çalışmaları anlattı.
"120 yıl önce Abdülhamit Han tarafından kurulmuş sistemle hala gidiyor"
Yeni görevini ''çok etkileyici'' olarak değerlendiren Çiftçi, ''Çok farklı bir yer. Aslında konuların çok içinde olan bir kişi olarak ben, doğrusu burayı yeterince bilmediğimi gördüm. Çünkü buranın tamamen kendine ait bir yanı var. Bu sistem 120 yıl önce Abdülhamit Han tarafından kurulmuş sistemle hala gidiyor. O kadar muazzam bir alt yapı oluşmuş ki, o bugünü bile taşıyor'' diye konuştu.
''İnsan farklı hislere kapılıyor''
Kurumun mimari yapısıyla müze haline getirilebilecek bir yer olduğunu anlatan Çiftçi, ''Son derece tarihi bir yer. İnsan farklı hislere kapılıyor. Abdülhamit Han'ın kendi elleriyle, bir tek çivi bile kullanmadan yaptığı toplantı masası çok etkileyici. Çok ayrı bir mekan burası'' diye konuştu.
Kurumun ilk kadın başkanı olduğunu, bunun da kendisini çok etkilediğini ifade eden Çiftçi, ''İlk 1895'te kuruluyor. 1896'da açılışı yapılıyor. Açılışına ilk Abdülhamit Han başkanlık ediyor bir süre. Daha sonra üst düzey yöneticilerle gitmiş ama hep de erkek olmuş. Uzun süreli başkanlıklar olmuş. Kısa sürede değişiklikler son yıllarda olmuş'' dedi.
''Tarihi değeri geri kazandırılmalı''
Darülaceze Başkanlığı'nın tarihi değerinin geri kazandırılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Çiftçi, ''Hakikaten korunması gereken, çok önemli bir kültür var burada. Valimizle iftar programında biraraya geldik. Valimiz iftar sonrası sakinlerimizle güzel bir sohbet etti. Ne kadar kıymetli insanlar buradan yararlanıyor onu bir kez daha görmüş olduk. Nice şairler, İstanbul beyefendileri, hanımefendileri diyebileceğimiz insanlar, konuşmalarına doyum olmuyor'' dedi.
''Hatırat oluşturulmalı''
Kuruluş aşamasında yapılan her şeyin fotoğraflanarak arşivlendiğini, müthiş bir kayıt tutulduğunu ifade eden Çiftçi, şunları kaydetti:
''Şimdi biz teknoloji çağındayız ama bizim o denli kaydımız yok. Kurulduğundan bu yana 72 bin kişiye hizmet vermiş. Bu 72 bin kişinin bir tanesine ait bir hatırat belki de yok şu anda. Nereden gelmiş, ne yapmış, nasıl bir hayattan sonra burada olmuş? Tek tek onların işlenmesi, kendi ağızlarından hatıratların oluşması, bunların bir yayın haline gelmesi gerekir. Belki öyle olduğu zaman yıllar sonra torunları gelecek 'Benim dedem buradaymış' diyecek. Çok önemli diye düşünüyoruz. Çok büyük hayatlar var burada. Çok büyük travmalardan, tecrübelerden geçmiş hayat mağdurlarının olduğu insanlar var. Günü birlik, selam verip gidilen yerler olarak görmemek lazım. Bir çay bahçesine, kahveye gider gibi geçip sohbete dalmak, o hayatları keşfetmek çok çok ayrı bir şey.''
Buradan çıkabilecek özel bilim çalışmalarının, tezlerin olabileceğini ifade eden Çiftçi, ''O yüzden hem üniversitelere hem edebiyat dünyasına hem de sanat dünyasına böyle bir açma çalışmamız olacak'' dedi.