Tarım ve hayvancılığın kalbi Bursa’da atıyor

Ülkenin dört bir yanından üreticinin ürün gamını çiftçinin ayağına getirdiği BURTARIM, ilk kez sergilenen ürünlerle gövde gösterisine dönüştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zehra ORUÇ

BURSA - Traktörden biçerdövere birçok tarım aleti, tarımdaki yeni teknolojik gelişmeler, fidan, gübre ve tohum çeşitlerinin çiftçilerin beğenisine sunulduğu BURTARIM 2015’te pek çok firma ve marka da yeni ürünlerini ilk kez bu fuarda görücüye çıkardı. 24 ülkeden 459 firma ve firma temsilciliğinin katılımında, 70 bin metrekare alanda hazırlanan fuara gelen ziyaretçi sayısında yüzde 15 artışla 300 bine ulaşılması hedefleniyor. 

Ağırlıklı Konya, Manisa, Balıkesir illerinde faaliyet gösteren firmaların katılım gösterdiği gözlemlenen 13. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı ve Bursa 8. Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı’nda Bursalı firmalar da yerini aldı. 

İkili görüşmeler yapılıyor

İkili görüşmelerin de yapıldığı fuara; Bursa ilçelerinin yanı sıra ülkenin dört bir yanından da ziyaretçi katıldı. Fuarı ziyaret eden çiftçiler, devlet desteklerinin yetersizliğinden, alım gücünün düşmesinden ve fiyatların yüksekliğinden yakındı. 

Önceki gün kapılarını açan fuar, 17 Ekim’de sona erecek.

Petlas, hassas tarım ürünleri ile verimliliği artırıyor

Petlas, uzun ömürlü ve dayanıklı zirai lastikleri ile BURTARIM'daki yerini aldı. Tarım makinesi ve traktör üreticilerinin de orijinal ekipman olarak tercih ettiği marka, geliştirdiği, “hassas tarım” olarak adlandırılan çevre dostu, sürdürülebilir ve ekonomik tarımsal üretim teknolojileri ile ilgi odağı oldu. Petlas fuarda, modern tarımsal mekanizasyon aletleri lastiği, traktörlerin ilaçlama amacı ile kullandıkları lastik modellerini paydaşları ile buluşturdu.

Başak Traktör yeni ve iddialı modelleri ile görücüye çıktı

Başak Traktör 3 yeni modelinin lansmanını BURTARIM 2015’te yaptı. Başak Traktör Genel Müdürü Ertan Paşa, traktör piyasasının yılın ilk 6 ayında yüzde 15 oranında büyüdüğünü belirtti. Paşa,”Fuara çok iyi hazırlandık. 2070, 2080 ve 2090 isimli modellerimizi bu fuarda sergiliyoruz. Bu ürünlerle amacımız çiftçinin tarladaki işlerini kolaylaştırmak. Kullanıcısına kolay kullanım, konfor, verimlilik ve yakıt tasarrufu sağlayacak modellerimizin gördüğü ilgiden memnunuz. Başak Traktör olarak üç yıl içinde 2 ana modelden 16 ana modele çıktık. 70 varyantımız var. En iyi ürünleri çiftçilerimizin beğenisine sunmak istiyoruz. İhracata bu yıl başladık. Ön planda Ortadoğu ve Afrika ülkeleri var. Son 7 senedir Türkiye’de traktör sektörü büyüyor” değerlendirmesini yaptı.

Aslan Fidancılık çiftçiyi bilinçlendiriyor

5 yıldır BURTARIM’a katıldıklarını söyleyen Aslan Fidancılık’ın sahibi Aslan Karagöz, çiftçinin tarımı layıkıyla yapmadığından yakındı. Karagöz, “Çiftçimiz hangi ürün talep görürse ona yoğunlaşıyor. Mesela bu yıl ceviz ve şeftali çok para yaptı. Dolayısıyla herkes bu ürünlere yöneldi. Fidan bulmada zorluk çekiyoruz. Bunun dışındaki ürünleri satmakta zorlanıyoruz. Burada diğer ürünlerimizi de sergiliyor, çiftçiyi bilinçlendirmeye çalışıyoruz” dedi. Karagöz, fuarın geçen yıla göre yoğunluğun bulunduğunu, ancak 5 yıl önceki tarım fuarı kadar da hareketliliğin söz konusu olmadığını ifade etti.

Porsche fiyatına dev traktörle selfie

Türk Traktör standından da en büyük ilgiyi 320 bin dolarlık dev traktörü topladı. Bu modeli stantta inceleyen çiftçiler, Porsche fiyatına satılan traktör ile selfie çekinmeyi ihmal etmedi. New Holland’ın CVT transmisyonuna sahip yeni T8 Auto CommandTM serisi traktör, fuarda ilk kez görücüye çıktı. Nominal olarak 280 beygirden 380 beygire kadar 4 farklı modeli bulunan T8 AC serisi, güç artışı ile birlikte 435 beygire kadar çıkabiliyor. Maksimum olarak 1850 Nm tork üretebilen verimli 8,7 litre hacminde FPT motoru, yalnızca SCR katalizör kullanarak yakaladığı Tier 4B egzoz emisyon değeriyle dikkat çekiyor. TürkTraktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, fuarda sergilenen New Holland marka iş makinelerine gösterilen ilgiden duydukları memnuniyeti şu sözlerle ifade etti: “New Holland markalı iş makineleriyle Türkiye’deki rekabeti canlandırmaktan ve son teknolojiye sahip bu iş makinelerini sektöre kazandırarak Türkiye’nin büyüyen inşaat sektörüne destek olmaktan dolayı çok mutluyuz. Tarım sektörüne ek olarak bu alandaki deneyim ve birikimimizi inşaat sektörüne taşımış olmak ise bizler için ayrı bir önem taşıyor.”

‘Stant ziyaretçilerimiz hazır müşteri’

BURTARIM 2015’in geçen yıla göre biraz daha iyi geçtiğini ifade eden Gordes Yem şirket sahibi Tuna Mumcuoğlu, “Bu yıl fuara katılmama kararı almıştık, ancak son anda katıldık. Geçen yılki kuru kalabalığı bu sene görmedik. Gelenler hep hazır müşteri. Bu da bizi mutlu etti” dedi. Sektörel değerlendirmede ise karamsar bir tablo çizen Mumcuoğlu, yılı yüzde 30 büyüme ile kapatacaklarının bilgisini verdi.

Uğurtar, her yıl bir yeni ürünle katılıyor

Toprak işleme makineleri ile 500 metrekarelik stantta yer alan Uğurtar, her yıl bir yeni ürünü ile fuarda yer alıyor. Uğurtar Genel Müdürü Halil Uğur, Türkiye’de çiftçinin sıkıntıda olduğunu belirterek, “Gerek mevsimsel gerek dolar ve euronun aşırı yükselmesi çiftçinin belini kırıyor. İhracat pazarımız olan Avrupa’da sıkıntılı olduğunu görüyoruz. Bu yıl kötü bir sene oldu, gelecek yılı öngörmek için mart ayını bekleyeceğiz” dedi.

Kurdoğlu, yerlilik oranı yüzde 90’ı aşan ürünü ile gövde gösterisinde

Yem karma makineleri ürün gamıyla bu yıl geçen seneden daha büyük bir alanda yer alan Kurdoğlu Sac İşleme Teknolojileri, 18 metreküp demonte yem karma ve dağıtma makinesini sergiledi. Kurdoğlu Sac İşleme Teknolojileri Teknik Müdürü Eren Yıldız, “Yaklaşık 1 yıllık Ar-Ge sonucu yüzde 90’ı aşan yerlilik oranı ile dikkat çeken bu ürünle yurtdışına da açılmayı planlıyoruz. Gelecek yıl bu ürünle Almanya’da fuara katılarak, bu pazara da açılacağız” dedi.

Fimaks, çok amaçlı çiftlik aracını tanıttı

Fimaks, kendi üretimi 3 yeni model çok amaçlı çiftlik aracı (loder) görücüye çıkardı. Fimaks Yönetim Kurulu Üyesi Güven Çetin, “Türkiye’de ilk defa çiftlikler için üretilmiş belden kırmalı, tekerlekli, teleskopik yükleyiciler ile fuarda yerimizi aldık. 1 yıldır Ar-Ge’sini yürüttüğümüz bu ürünlerin lansmanını burada yapıyoruz. Daha önceden ithal edilen bu ürünü, çiftliklerin A’dan Z’ye tüm gereksinimlerini karşılayabilecek şekilde dizayn ettik. Balya indirme-kaldırma, yem karma makinesine yükleme, çiftliğin içini temizleme, gübreyi sıyırma gibi pek çok özelliği bulunuyor” dedi. Çetin, fuarın oldukça verimli geçtiğini sözlerine ekledi.

‘Fuar her geçen yıl cazibesini yitiriyor’

Dünyaca ünlü Fransız tohum firması Limagrain de Karacabey’e yaptığı fabrika yatırımının ardından BURTARIM’da da ürünlerini tanıttı. Limagrain Tohum Islah ve Üretim Sanayi AŞ Türkiye Genel Müdürü Cenk Saraçoğlu, portföyünde bulundurdukları tarla bitkileri ürünlerini sergiledikleri fuarı değerlendirerek, “Katılımın biraz daha yoğun olmasını bekliyordum. Geçen yıl da katılımdan pek memnun kalmamıştık. Katıldığımız her yıl fuarın cazibesini giderek yitirdiğini gözlemliyoruz. Fuarda satış amaçlı değil, ‘ben de buradayım’ demek için yer alıyoruz. Dolayısıyla bizim için önemli olan ziyaretçi sayısı. Fuar, bir nevi müşterilerimizin iade-i ziyareti oluyor” dedi.

Tek kullanımlık damlama borusuna dikkat çekti

Çayırköylü Damla Sulama Sistemleri, filtreleme sistemleri ile fuarda yerini aldı. Tek kullanımlık damlama borusu ürünü ile dikkat çeken firma, kendi ürünlerinin yanı sıra ithal ettiklerini ürünlerin de tanıtımını yaptı. Çayırköylü Damla Sulama Sistemleri Satış ve Pazarlama Müdürü Erhan Gör, fuarda lansmanını yaptıkları tek kullanımlık damlama borusu sayesinde çiftçinin zahmetsiz bir sisteme sahip olabileceğini söyledi. Gör, işçiliği hafif olan bu sistemin kullan at olmasına karşın geri dönüşümü bulunan bir ürün olduğunu vurguladı. Erhan Gör, fuarda ilk günlerin beklentilerini karşılamadığını, ilerleyen günlerden umutlu olduklarını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir