Tarımda yüzde 4 büyüme bekleniyor

Eker, "2010-2014 Stratejik Planı tarıma büyük katkı sağlayacak”" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarım sektöründe bir ilk olan 2010-2014 Stratejik Plan'ın sektöre büyük katkı sağlayacağını düşündüğünü bildirdi.

Eker, tabiat şartları da uygun olursa tarım sektöründe 2011 yılında yüzde 4'lük bir büyüme beklediklerini de açıkladı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan 2010-2014 Stratejik Plan, Bilkent Oteli'nde Bakan Eker'in de katıldığı toplantıda tanıtıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, toplantıdaki konuşmasında, söz konusu planın tarım sektöründe bir ilk olduğunu ve planın tarım sektörüne büyük katkı sağlayacağını düşündüğünü söyledi. Tarımın, biyoloji, ekonomi bilimleri çerçevesinde ve sürdürebilir olması gerektiğine işaret eden Eker, "Tarım sektörünü de bu 3 disiplinin kesişim kümesi olarak tarif ediyoruz. Biyoloji ve ekonomi bilimine uygun olarak ürettiğimiz, geliştirdiğimiz bitkisel ve hayvansal ürünlerin bir mala, hizmete dönüşmesi ve bunların da sürdürülebilir olması gerekiyor. Bu tanım geniş bir çerçeve anlayıştır" diye konuştu.

Hükümet olarak tarım sektörünü günlük politikalarla, popülist yaklaşımla ele alınan bir sektör olmaktan çıkartıp, kalıcı, uzun vadeli bir sektör haline dönüştürmeyi hedeflediklerini kaydeden Eker, bu nedenle Tarım Strateji Belgesi hazırladıklarını, arkasından Türkiye'de ilk defa Tarım Kanunu çıkardıklarını, bunun arkasından da kurumsal ve sektörel derinlik analizi yaptıklarını, 35 bin paydaşla yüz yüze anket çalışması yaparak toplumun bakanlığı nasıl algıladığına ve kendilerine hangi misyonu biçtiklerine baktıklarını, Tarım Üretim Havzalarının Belirlenmesi Projesi ile de tarım envanterini ortaya çıkartıklarını söyledi.

En son olarak da bugün tanıtımını yaptıkları 2010-2014 Stratejik Planı hazırladıklarını kaydeden Tarım Bakanı, söz konusu çalışmanın yıllarca süren ve yüzlerce kişinin emek verdiği bir çalışma olduğunu dile getirdi.

Söz konusu çalışma ile tarımda hedefleri belirlediklerini anlatan Eker, en temel hedefin de arz güvenliği ve gıda güvenliği olduğunu kaydetti.

Kırsal kalkınmaya da büyük önem verdiklerini ifade eden Eker, kırsal alanda üretim yapan çiftçilerin bulundukları yerlerde faaliyetlerini sürdürebilmesi, hak ettikleri refah düzeyine ulaşması, çiftçilere altyapı, eğitim, sağlık hizmetlerinin götürülmesi, ekonomik faaliyetlerinin geliştirilmesinin kalkınma için önem taşıdığını bildirdi.

"İthalat bağımlılık anlamına gelmiyor"

"Türkiye'nin dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden birisidir" sözünün doğru olmadığını, hiçbir zaman da böyle olmadığını, çünkü Türkiye coğrafyasının buna müsait olmadığını ifade eden Eker, fakat her ithalatın da bağımlılık anlamına gelmediğini söyledi.

Eker, şöyle konuştu:

"Türkiye ihtiyaçtan dolayı ithal etmiyor, ticaret için yapıyor. Örneğin 18 milyon ton buğday bizim ihtiyacımızı gideriyor. Geçen sene 20,6 milyon ton buğday ürettik. Fazlasını sattık, yetmedi ithal ettik, ürün yaptık ve ihrac ettik. Birçok ülkeye buğday unu ihrac ettik. Türkiye buğday unu ihracatında ya birinci ya ikinci. Bazı ürünlerde kendi kendine yetebilmemiz için sulanabilir alanların tamamını sulayabilmemiz lazım. Ancak o zaman yağlı tohum açığımız biter. Bize (pamuk ithal ediyoruz) diyorlar, elbet edeceğiz. Birincisi Türkiye'nin tekstil sanayi gelişiyor, dolayısıyla pamuk ihtiyacı artıyor. İkincisi benim ülkemde hayat standardı yükseliyor, fakat makinalaşma yeterli düzeyde değil. Dolasıyla çiftçi pamuk ektiği zaman mısıra göre daha maliyetli oluyor, bu nedenle başka ürüne yöneliyor. Pamuktaki açığı da ticaretle kapatıyoruz.

Dünyadan ticaret yapmak başka bir şey, üretimi verimli hale getirmek başka şey. Biz Türkiye'nin imkanlarını verimli kullanalım, iç üretim potansiyelini geliştirelim. Onun için Türkiye'de tarıma verilen toplam desteği 3 kat artırdık. Tarımsal desteklemeler içerisinde üvey evlat muamelesi gören hayvancılığa verilen desteği 15 kat artırdık. Bu sene çiftçinin cebine net 5 milyar 600 milyon lira koyacağız."

Kırsal kalkınma faaliyetleri çerçevesinde yüzde 50 hibe desteği ile 2 bin tesis kazandırdıklarını kaydeden Eker, bin tesisin de bu yılın sonuna kadar tamamlanacağını bildirdi.

Türkiye'de tarım sektörünün 70 milyon insanı beslediğini, Türkiye'ye gelen 30 milyon turistin karnını da doyurduğunu, üstüne 2009 yılında 11,5 milyar dolarlık mal ihraç edildiğini ifade eden Tarım Bakanı, "Türkiye 2009 yılında net tarım ürünü ihracatçısı konumuna gelmiştir. Sadece gıda maddelerindeki ihracat fazlamız 4,5 milyar dolar" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir