TAV Havalimanı 14 milyon lira kar etti

Şirketin opsiyonel nakit akışı bir önceki seneye göre 9 kat artarken, ilk altı ayda yatırımları ise 120 milyon lira seviyesinde gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TAV Havalimanları Holding A.Ş. yılın ilk yarısında 13,9 milyon lira net kar elde etti.

TAV Havalimanları Holding A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, yaptığı yazılı açıklamada, TAV Havalimanları Holding olarak 2010 yılının ilk yarısında, organik ve inorganik olarak operasyonel ve finansallarda ciddi büyüme rakamlarına ulaştıklarını bildirdi.

Aynı dönemde yolcu sayılarını yüzde 13 artırdıklarını belirten Şener, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki 06/24 pistinin 8 Mart-30 Haziran tarihleri arasında kapalı olmasına ve nisan ayında İzlanda'da bulunan yanardağın aktif hale gelmesiyle oluşan kül bulutlarının yol açtığı uçuş iptallerine rağmen hizmet verdikleri yolcu sayısının 21,3 milyona ulaştığını kaydetti.

Şener, "Yer hizmetleri sektörünün yeni oyuncusu TGS, Makedonya'nın Başkenti Üsküp ve Ohrid Havalimanları'nı işleten TAV Makedonya ve Letonya'nın Başkenti Riga'da yer hizmetleri veren NHS operasyonlarının başlamasıyla birlikte bu yılın ilk altı ayında konsolide ciromuz, yolcu büyümesinin çok daha üzerinde, yüzde 25 oranında artışla 351 milyon euro (708 milyon TL) seviyesine yükseldi" dedi.

Nisan-Haziran dönemindeki konsolide cirolarının, TAV Havalimanları Holding'in tarihinde çeyrek bazdaki en yüksek ciro rakamına işaret ettiğini vurgulayan Şener, şöyle devam etti:

"Faiz amortisman ve vergi öncesi kar yüzde 52 oranında artışla 85 milyon euro (172 milyon lira) seviyesine çıkarken, FAVOK marjı 4,2 puan artışla yüzde 24'e ulaştı. Bir önceki yılın ilk altı ayında 5,3 milyon lira zarar açıklayan şirketimiz, bu yılın ilk altı ayında 13,9 milyon lira kara ulaşma başarısını gösterdi. Operasyonel nakit akımımız bir önceki yılın aynı dönemine göre 9 kat artış sergilerken, ilk altı ayda yatırımlarımız 120 milyon lira seviyesinde gerçekleşti."

Sani Şener, 2008 yılı sonunda Holding seviyesinde başlatılan borcu azaltma sürecinin, bu yılın haziran ayında sona erdiğini, 2008 yılı sonunda 200 milyon euroluk net borcun, özellikle iştirak satışlarından elde edilen gelirle haziran ayı sonunda 44 milyon euroya gerilediğini belirterek, 2010 yılının ilk altı ayında 175 milyon euro borç ödemesi gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Özellikle TGS gibi bu yıl faaliyete başlayan iştiraklerle birlikte, TAV Havalimanları'nın istihdama da büyük katkı sağladığını dile getiren Şener, son bir yılda 5 bin 800'ün üzerinde yeni istihdam yarattıklarını ve çalışan sayılarının 18 bini aştığını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir