TBMM Başkanı yargıyı uyardı

Mehmet Ali Şahin, yargıya kimsenin talimat veremeyeceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RABAT – TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, yargıya kimsenin talimat veremeyeceğine işaret ederek, "Yargı organları karar verirken nasıl ki yasama organına 'Nasıl karar vereceğiz' diye sormuyorsa, lütfen yargı organları da, yasama organı kanun yaparken nasıl yapılacağına dair talimat vermesin" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin, Fas'ın başkenti Rabat'ta, Türkiye'de anayasa değişikliği paketi konusundaki tartışmalara dair değerlendirmelerde bulundu.

Gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Şahin, Türkiye'de HSYK başta olmak üzere yüksek yargı çevreleri tarafından paketin 'kuvvetler ayrılığı ilkesi' açısından yargının yetkilerini tırpanladığı iddialarını hatırlatan bir gazeteciye, "TBMM yasama görevini Türk milleti adına yapar ve yasama yetkisi de kimseye devredilemez. Anayasanın ilgili maddesi konuyu bu şekilde düzenlemiştir" yanıtını verdi.

Şahin, "Yargıya da kimse talimat veremez. Yargı organları karar verirken nasıl ki yasama organına 'Nasıl karar vereceğiz' diye sormuyorsa, lütfen yargı organları da yasama organı kanun yaparken nasıl yapılacağına dair talimat vermesin" diye konuştu.

TBMM Başkanı Şahin, CHP tarafından, anayasa değişikliği paketinin Meclis Başkanlığınca geri çevrilmesi önerisiyle ilgili olarak ise, "Henüz TBMM Başkanlığına verilmiş bir anayasa değişiklik teklifi yok. Ben önüme gelmeyen konularda fikir beyan etmem" dedi.

Şahin, Meclis Başkanlığına bir anayasa teklifinin gelmesi durumunda izlenecek yolu ise şu sözlerle özetledi:

"Meclis Başkanlığına hergün birkaç tane kanun teklifi gelir, hükümetten de tasarılar gelir. Bizim bunlarla ilgili yaptığımız ilk işlem, anayasa ve iç tüzük çerçevesinde, Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğüne göndererek burada uzman arkadaşlar tarafından şekil bakımından incelenmesini temin etmektir. Şekil bakımından incelenir, imza ve gerekçelerinin olup olmadığına bakılır ama esasına girilmez. İşin esasına girecek olan, Meclisin ilgili komisyonlarıdır. Vereceğim cevap bu çerçevededir"

TBMM Başkanı Şahin, Almanya'daki Türk milletvekillerinin Angela Merkel'e yazdıkları bir mektupta, Türkiye'deki anayasa değişikliği paketinin Ankara'nın AB üyeliği açısından olumlu bir katkı sağlamayacağını ileri sürdüklerine ilişkin bir soruyu da, "Türkiye'nin Almanya'da milletvekili yok. Alman parlamentosunda görev yapan Türk kökenli milletvekilleri, Alman yasalarına göre verilen kanun tasarı ve teklifleriyle meşgul olsunlar" diye yanıtladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir