TEB, KOBİ'lerin kredi faizini indirecek

Banka, en az iki yeni istihdam ya da bir engelli kişiyi istihdam edecek KOBİ'lerin kredi faizlerini 1,5 puan düşürecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Ekonomi Bankası (TEB), "KOBİ İstihdam Projesi" kapsamında kredi kullanan işletmelerin en az iki yeni istihdam veya engelli statüsünde bir yeni istihdam sağlaması durumunda kredi faizinde yüzde 1,5 puan indirim sağlayacak.

TEB Genel Müdürü Varol Civil, basın toplantısında, Türkiye'de işletmelerin yüzde 99'unu oluşturan ve iş gücünün yaklaşık yüzde 80'ini yaratan KOBİ'lere destek vererek istihdamın güçlendirilmesine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdikleri projenin yeni eleman alan KOBİ'lere destek veren, kayıt içi personel çalıştırmayı teşvik eden, engelli personel alımını destekleyen bir çalışma olduğunu söyledi.

KOBİ İstihdam Projesi ile Türkiye'nin işsizlik sorununu çözmek gibi iddialarının olmadığını belirten Civil, "Bir işaret fişeği çakmak, oraya dikkati çekmek amacıyla bu projeyi geliştirdik. Proje ile eleman alımını planlayan ama maliyetini düşünen KOBİ'leri teşvik etmiş olacağız, kayıt dışında çalışan elemanların kayıt içine alınmasını sağlamaya çalışacağız" dedi.

300 bin lirada 4 bin 800 lira indirim

TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz da konuşmasında, proje ile kredi faizinde yüzde 1,5 puan indirim sağlayacaklarını, 24 ay vadeli 300 bin lira taksitli ticari kredi kullanan bir KOBİ'ye 4 bin 800 lira indirim yapılacağını, bu indirim ile KOBİ'nin yeni istihdam ettiği asgari ücretli bir elemanın 24 aylık işveren payının karşılanacağını söyledi.

KOBİ İstihdam Projesi kapsamında kredi kullanan işletmelerin kredi kullandırım tarihinden itibaren ilk 3 ay içinde en az iki yeni istihdam veya engelli statüsünde bir istihdam sağlaması halinde kredi faizinin yıllık üzerinden yüzde 1,5 puanının KOBİ'ye iade edileceğini anlatan Boz, paketin talebe bağlı olarak önümüzdeki dönemlerde geliştirilebileceğini ifade etti.

Kardan feregat ediyoruz

Sorular üzerine de Boz, yüzde 1,5 puan indirim ile kardan fedakarlık yaptıklarını, özellikle Anadolu'daki işletmelerden ciddi talep gelmesini beklediklerini vurguladı.

Faiz oranlarının belirledikleri oranlar neyse o düzeyde olacağının altını çizen Boz, geçtiğimiz yıl Türkiye'de KOBİ kredilerinin yüzde 60 civarında büyüdüğünü, TEB'in bunun altında kalmadığını ifade etti.

KOBİ'ler için yurt dışından yeni finansman desteği sağlanması için Avrupa Yatırım Bankası ile görüşmelerinin devam ettiğini kaydeden Boz, Fortis ile birleşme sonrasında özellikle Anadolu'daki işletmelerin kendilerine bakış açılarının daha da olumlu yönde geliştiğini, "şimdi gerçekten büyük banka oldunuz" gibi değerlendirmeler yaptıklarını anlattı.

Turgut Boz, bu yıl için toplamda 60 bin yeni müşteri kazanımı hedeflediklerini, ancak haziran ayı itibariyle ilk yarıda 48 bin yeni müşteri kazandıklarını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir