TEB'in KOBİ toplantısının durağı Sivas oldu

İller İçin Gelecek Stratejisi konferanslarının 13'üncüsü düzenlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİVAS - Türk Ekonomi Bankası (TEB), KOBİ Akademi Eğitimleri kapsamında İller İçin Gelecek Stratejisi konferanslarının 13'üncüsünü Sivas'ta düzenledi.

Vali Ali Kolat, Büyük Otel'de düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, bankaların sadece para alan, para satan bir konumda olmadığını, KOBİ'leri, işletmeleri motive edecek, yönlendirecek, önlerini görebilecek, geleceğini şekillendirebilecek danışmanlık hizmetleri de yaptıklarını söyledi.

İşletmenin kuruluş aşamasından, pazarlama sürecine kadar neler yapılabileceğini bilmenin bir uzmanlık işi olduğunu ifade eden Vali Kolat, "Bunun için de bir danışmanlık firmasından hizmet alıyorsunuz. Bu açıdan bankalarımız, özellikle Türk Ekonomi Bankası, burada bir öncülük yaptı ve daha önce başlattığı danışmanlık ve strateji hizmetleriyle ilgili örnek bir çalışmayı sergiliyorlar" dedi.

Bu yapılan hizmetin para ve krediyle ifade edilir gibi olmadığını vurgulayan Vali Kolat, şunları kaydetti:

"Bu açıdan bu tür hizmetlerden bizim sektörümüzün, KOBİ'lerimizin, işletmelerimizin yararlanacağını ümit ediyorum. Tabi banka denilince Sivas'ta 25 banka şubesi var. Atatürk'ün dediği gibi 'Sivas güvenli bir kent' Amasya Genelgesinde 'Sivas'ta bir kongre yapalım' demiş ve kongreyi Sivas'ta yapmış. Şimdi bankacılar da Sivas'ı güvenli bir kent olarak görüyorlar. Sivas'ı parada çok fazla hareket olmadığı için güvenli buluyorlar. Bizim şu anda 2 milyar TL civarında bir mevduatımız var. Kredi kullanımımızda bunun yarısı 1 milyar TL civarında. Gönül arzu ediyor ki bunun tersi olsun. Esnafımız, işletmecimiz, KOBİ'lerimiz 2 milyar kredi kullansın. Para bankada beklemesin. Onun için bu tür çalışmalar işletmelerimiz açısından biraz daha hareketlilik, güven getirir, önünü görmeyi sağlar. Bunlar sağlandığı sürece de kredi müracaatları daha fazla olur."

Tavil: Temel çıkış noktası KOBİ'lere değer katmak

TEB KOBİ Bankacılığı Direktörü Devrim Ziya Tavil de, illerin ekonomik potansiyelini çıkarmayı amaçlayan "İller için Gelecek Stratejileri Konferansları"nın 13'üncüsünü Sivas'ta düzenlediklerini belirtti.

Bu toplantıyla kentin gerçek potansiyelini belirlemeyi, ilin yol haritasını ortaya çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Tavil, KOBİ bankacılığında temel çıkış noktalarının KOBİ'lere değer katmak olduğunu söyledi.

KOBİ'lerin Türk ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çeken Tavil, "KOBİ'ler gelişirse, ülke gelişir. Buna çok fazla inanıyoruz" dedi.

Yıllık cirosu 25 milyon TL'nin altında olan, 250'nin altında işçi çalıştıran şirketlerin KOBİ tanımına girdiğini belirten Tavil, "Türkiye'deki istihdamının yüzde 80'nini KOBi'ler sağlıyor. Yeni o büyük sanayi devleri, değil. O büyük firmalar değil, KOBİ'ler. Üretimin yüzde 58'ini de Türkiye'de KOBİ'ler yüklüyor. Bu kadar önemli bir kitleye hizmet etmek için biraz düşünerek, hareket etmek zorundayız" diye konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir