Teknoloji Ödülleri'ne başvurular başladı

TÜSİAD, 8 adet 'Başarı Ödülü', bir de 'Büyük Ödül' verecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından Türkiye'nin teknoloji üreten bir ülke konumuna gelmesi yolunda yenilikçi, yaratıcı ve rekabet özelliklerine sahip ürün ve süreçleri değerlendirip, ödüllendirmek amacıyla oluşturulan "Teknoloji Ödülleri"nin 9'uncusuna başvurular bugün başladı.

Bu yıl 9'uncu kez yapılacak olan ödüllerin başvuruları bugün itibariyle başladı. Başvuru süreci, 14 Mayıs 2010'da sona erecek. Ödüllere başvurular bu yıl iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek. Kuruluşlar, pazara sunulmuş ya da sunulmamış bir veya birden fazla ürün/süreç geliştirme veya iyileştirme çalıştırmalarıyla Teknoloji Ödülleri Programı'na başvuruluyor. Bu yıl ödüllere ilk başvuru aşamasından ücret alınmazken, ücretler şirket ölçeğine göre 500 lira ile 5 bin lira arasında değişiyor.

Ödül değerlendirme sisteminde farklı ölçekteki firmaları en uygun şekilde karşılaştırmak amacıyla "mikro", "küçük", "orta" ve "büyük/bağlı" olmak üzere 4 ayrı firma ölçeğinin hem ürün hem de süreç başlıkları altında değerlendirilmesiyle 8 adet "Başarı Ödülü" ve firma ölçeğinden bağımsız olarak bir adet "Büyük Ödül" verilmesi öngörülüyor.

KOBİ'ler daha fazla katma değer üretmeli

Ödüllere ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Türkiye'de sanayinin gelişme eğilimine bakıldığında, Ar-Ge ve teknoloji konusunda farkındalığın arttığına değinerek, girişimci KOBİ'lerin Türkiye'nin rekabetçi gücünü artırmada desteklediklerini söyledi.

Boyner, Türkiye'de katma değerin daha fazlasının KOBİ'ler tarafından üretilmesi gerektiğinin altını çizerek, ödüllere başvuru eğiliminin artarak süreceğine inandığını ifade etti.

TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş de, artık her kesimden, her sanayi kolundan her büyüklükteki firmaya proje, sistem bazlı destek verildiğini kaydederek, hangi büyüklükten ve hangi sektörden olursa olsun firmaların ödüllere başvurmasını istedi. Yetiş, proje niteliğinin önemine değinerek, 2007'de başlayan program çerçevesindeki desteklerin yüzde 81'inin KOBİ'lere, yüzde 19'unun büyük ölçekli firmalara, yüzde 48'inin KOBİ'lere, yüzde 52'sinin büyük ölçekli firmalara verildiğini anlattı.

Başvuru yetersizliğinin nedenine ilişkin bir soru üzerine Yetiş, "Biz hiçbir başvuru rakamıyla mutlu olmayız. Yıllar itibariyle artış eğilimi var. Beklentimiz daha fazla olması" dedi. Yetiş, geçtiğimiz 3 yıl içinde 7. Çerçeve Programı için ödenen paranın tamamının geri alındığını bildirdi.

İlki 1998'de verilen Teknoloji Ödülleri'nde bugüne kadar özel ödül başvurularıyla birlikte 261 başvuru alınırken, 7 şirket "Büyük Ödül", 24 şirket "Başarı Ödülü", 11 şirket "Jüri Özel Ödülü" ve bir araştırma merkeziyle bir araştırmacı "Onur Ödülü" aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir