Teknoloji yoğun sektörlere yönelin
TİM Başkanı Büyükekşi 7'nci Kobi zirvesinde yaptığı konuşmada, KOBİ'ler için sermaye ve know-how verimliliğinin hayati önem taşıdığını belirtti.
İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, sermaye ve know-how verimliliğinin KOBİ'ler için hayati önem taşıdığını belirterek, "Bu amaçla doğru sektörlerde yer almak önemli. Teknoloji yoğun sektörlere yönelerek bunu başarabiliriz" dedi.
Büyükekşi, TOSYÖV, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), KOSGEB ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliğiyle düzenlenen 7. KOBİ Zirvesi'ndeki konuşmasında, her geçen gün daha fazla sayıda KOBİ'nin ihracata yöneldiğini, ihracat yapmak için farklı pazarlara yöneldiğini kaydetti.
2001 yılında 25 bin şirket ihracat yaparken, bunun 2010'da 48 bin 500'e yükseldiğini dile getiren Büyükekşi, hedeflerinin bu rakamı 70 bine çıkarmak olduğunu söyledi.
Büyükekşi, sermaye ve know-how verimliliğinin, KOBİ'ler için hayati önem taşıdığına işaret ederek, "Bu amaçla doğru sektörlerde yer almak önemli. Teknoloji yoğun sektörlere yönelerek bunu başarabiliriz. Kümelenme modelleri de yeni yeni üzerine düşmeye başladığımız konular arasında yer alıyor. Ancak kümelenme metodu tüm gelişmiş ülkelerde etkili ve verimli bir şekilde kullanılıyor. Biz de bu konuya ağırlık vermeliyiz" dedi.
KOBİ'lerin ihracata yönelmek için yapmaları gerekenleri ise Büyükekşi, şöyle sıraladı:
Ortadoğu'daki değişimde en kazançlı Türkiye olacak
"İlk olarak şunu ifade etmek lazım, üretim kalitesi çok önemli. Bununla birlikte kaliteli üretimi makul fiyata satabilmek ihracatın en önemli şartı.
Ardından hangi pazarların ihracat için uygun olduğunu araştırmak gerekiyor. Türkiye'nin ihracatında AB'nin ağırlığı büyük. Bunun yanı sıra Ortadoğu ve Afrika'da alternatif pazarlarımız hızla büyüyor. Bu pazarların bazılarında kısa vadeli problem yaşıyor olabiliriz. Ancak orta ve uzun vadede bu coğrafyada demokrasi kazanacak. Serbest ticaret daha da artacak. Biz de bu değişimden en kazançlı çıkacak ülkelerin başında geliyoruz. O yüzden kısa vadeli gelişmeler moralimizi bozmuyor. Bu kriterlere göre pazar seçilmeli.
Ticari seyahatlari takip edin
İhracatımızın son yıllarda yükselişte olduğu bölgeler daha avantajlı. İçinde bulunduğu sektöre göre müşteri ve pazar araştırmasının iyi yapılması gerekiyor. Bu doğrultuda ihracata yönelmek, kalıcı ve sürekli ihracat için kritiktir. Yeni ihracat yapmak isteyen KOBİ'lere dış ülkelere düzenlenen ticaret heyetleri de çok yakından takip etmelerini öneriyoruz."