Telsama, ‘Koca Yusuf’ ile üretimi 10 kat hızlandırdı
Klipste dünyanın sayılı üreticileri arasına girmeyi hedefleyen Telsama, yüzde 100 yerlileştirdiği ve “Koca Yusuf” (KY06) isimini verdiği güneş siperliği boru bükme makinesi ile elle yapılan üretimi otomasyona taşıdı
GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN /BURSA
Telsama, “Koca Yusuf” (KY06) adını verdikleri PLC kontrollü makine ile bir ilke öncülük etmeye hazırlanıyor. KY06'yı yalnızca kendi bünyelerinde kullanmak için tasarladıklarını anlatan Telsama Genel Müdürü Tamer Kunlar, her bir kızağında ayrı bir basınç ve zamanlama bulunan makinenin sıfır hata ile büküm işlemi yaptığını savundu. “KY06’nın 10 milimetreye kadar bükemeyeceği çelik yok” iddiasında bulunan Kunlar, “Anında müdahale edip basınç ayarları değiştirebiliyor. Özel bir programı var. Uçak hidroliği kullandık. Boru sisteminde de yine uçaklardakine benzer bir sistem bulunuyor. Önceden boruları basit aparatlarla üç dört operasyonda büküyorduk. Dakikada 1-2 adet parça çıkıyordu. Şimdi bir kerede üretiliyor ve 6-7 parça çıkıyor. Elle yapılan üretimi otomasyona taşıdık. Üretimimiz 10 kat hızlandı” dedi.
Makinede 10 bin adet parçalık pilot üretim yaptıklarını ve sonuçların müşteri tarafından beğenilmesiyle KY06’da üretime geçtiklerini vurgulayan Kunlar, “Şu an Ford’un güneş siperliği borularını büküyoruz. Her ay 40-50 bin parçalık üretimimiz oluyor. Makineyi kendi işlerimiz için kullanıyoruz. Sipariş üzerine otomotiv sektörüne yönelik üretim yapıyoruz. Almanya’da Audi’nin devreye girecek yeni bir projesi var. Bu doğrultuda Audi için de benzer makinelerden yapmayı planlıyoruz” bilgilerini verdi. Kunlar, KY06’nın işgüvenliği uzmanlarının denetiminden de geçtiğini vurguladı.
Dünya markaları için üretim yapıyor
Klips, sac parça, burç, agraf, 2D ve 3D tel şekillendirme imalatı yapan Telsama’nın, 1996 yılında UİT Dış Ticaret olarak yola çıktığını ve 2003’te bugünkü kurumsal yapısına kavuştuğunu dile getiren Kunlar; Audi, Volkswagen ve Skoda grubu, BMW, Mercedes, Jaguar, Ford, Renault, Toyota, Nissan ile Rus otomotiv markası Gaz için üretim yaptıklarını belirtti. Tasarımdan prototip üretimine, numuneden seri imalata ve sonrasında bitmiş parça üzerindeki olası değişikliklere kadar müşterilerin tüm taleplerini yanıtladıklarının altını çizen Kunlar, ISO 16949 için de çalışmalara başladıklarını ve en geç haziran ayı gibi belgelerine kavuşmuş olacaklarını söyledi.
Şirket olarak yüzde 90 ihracat odaklı üretim yaptıklarını aktaran Kunlar, müşteri yelpazesini genişletmeye devam ettiklerini vurguladı. “İsrail siparişlerini son bir yılda üçe katladı” diyen Kunlar; Almanya, Danimarka, Fransa, İngiltere, İspanya ve Polonya’nın ardından Çek Cumhuriyeti, Amerika ve Meksika’yı da pazar ülkeleri arasına eklediklerini dile getirdi.
Geçen yıl cirosu yüzde 74 oranında arttı
Firmanın büyüme oranları hakkında da bilgi veren Kunlar, “2014’te bir önceki yıla göre ciromuz yüzde 74 arttı. Ayrıca son bir yılda 200 bin dolarlık makine yatırımı gerçekleştirdik. Makine yenileme projemiz kapsamında 2017 yılı için hedef koyduğumuz 1 milyon dolarlık yatırımın yüzde 60’ını tamamladık. Şu an 10 olan makine sayımızı yıl sonunda 14’e çıkarmayı planlıyoruz. Yıllık parça üretim adedimiz 70 milyon civarında. Yatırımların meyvesini alacağımız bu yıl yüzde 25 büyüme öngörüyoruz. Bunlarla birlikte mevcut yerimiz yeterli olmadığı için bina yatırımı da planlıyoruz. Bununla ilgili arsa ve bina arayışımız devam ediyor. 2010’dan bu yana Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesisimizde faaliyet gösteriyoruz. 15 çalışanla iki vardiya şeklinde çalışıyoruz” dedi.
“Audi için en az iki makine yapmayı planlıyoruz”
Telsama Genel Müdürü Tamer Kunlar, “Almanya’da Audi’nin devreye girecek yeni bir projesi var. Bu doğrultuda Audi için de benzer makinelerden en az iki adet yapmayı planlıyoruz” açıklamasını yaptı.
Kızaklarda yürüme ve basınç hesabı var
Ürün hakkında bilgi veren Tamer Kunlar, “Önceden boruları basit aparatlarla üç dört operasyonda büküyorduk. Dakikada 1-2 adet parça çıkıyordu. Şimdi bir üretimde 6-7 parça çıkıyor. Elle yapılan üretimi otomasyona taşıdık. KY06 özellikleri açısından Türkiye’de tek. Patent almadık. Şekil olarak kopyalayabilirler ancak her bir kızağın üzerinde yürüme ve basınç hesabı var. Önemli olan bu hesabı yapabilmek” dedi.