”Temel sorun, demokrasi sürecinin sekteye uğratılması”

Türk, son günlerde, sorunların demokrasi ve uzlaşı içerisinde çözülmesine dönük karar verme sürecine girilmeye başlandığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Türkiye'nin en temel sorununun, demokratik sürecinin sekteye uğratılması olduğunu söyledi.

Türk, demokrasinin gelişmemesinin temel nedeninin, Kürt sorununun demokratik ve sivil bir yaklaşımla ele alınamamasından kaynaklandığını iddia etti. Türkiye'nin temel sorununun, demokratikleşme sürecinin sekteye uğratılması olduğunu öne süren Türk, ancak son günlerde, sorunların demokrasi ve uzlaşı içerisinde çözülmesine dönük karar verme sürecine girilmeye başlandığını anlattı.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştüğünü anımsatan Türk, Kürt sorununun çözümü konusunda, karşılıklı fikir teatisinde bulunduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül'den, bu noktada inisiyatif almasını istediklerini belirten Türk, "Sayın Cumhurbaşkanı da Türkiye'nin en temel sorununun Kürt sorunu olduğunu ve bunun mutlaka halledilmesi gerektiğini söyledi. Bu olumlu ve umut verici bir gelişmedir. Beklentimiz ve temennimiz bu mesajların somut adımlara dönüşmesi ve icra organı olan Hükümetin biran önce harekete geçmesidir" dedi.

Anayasa değişikliği

Bir süredir tartışılan ve son halini aldığı söylenen Anayasa değişikliği paketiyle ilgili henüz somut bir şey görmediklerine işaret eden Türk, paketten bahsedildiğini, ancak bunun nasıl hazırlandığı ve neleri içerdiğinin bilinmediğini kaydetti. Türk, konuşmasında, "Çünkü Hükümet, tamamen kapalı kapılar ardında bu tartışmaları sürdürmektedir" ifadesine yer verdi.

Dar kapsamlı bir Anayasa değişikliğinin çözüm olmayacağını belirten Türk, "Türkiye, artık bu yamalı bohçaya dönüşen otoriter Anayasa'dan kurtulmalıdır. 71 milyon yurttaşı, kimliğiyle, diliyle, kültürüyle kucaklayan yeni bir Anayasa, öncelikli adım olmalıdır. Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Yasası, Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Yasası'nda da köklü bir reforma gidilmesi zorunludur. Siyasi partilerin farklı dil ve lehçelerde propaganda yapabilmesine kadar, geniş kapsamlı bir reforma gidilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Türk konuşmasında Mardin'deki saldırı olayına değinerek, bir daha böyle olayların yaşanmaması temennisinde bulundu.