”Terör ve güvenlik konularında işbirliği bölgenin çıkarınadır”
Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenlendi
İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Irak ile Suriye arasında terör ve güvenlik konularında işbirliği olması, her iki ülkenin de, Türkiye'nin de, bölgenin de, Arap dünyasının da çıkarınadır" dedi.
Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı çerçevesinde Türkiye, Irak ve Suriye Dışişleri Bakanları ile Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa tarafından gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin Çırağan Sarayı'nda, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Musa'nın katıldığı ortak basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıda konuşan Davutoğlu, Irak ile Suriye'nin çok değer verdikleri dost ve kardeş ülkeler ve Arap Birliği'nin çok değerli üyeleri olduklarını belirterek, "Bu iki ülke arasında son dönemde yaşanan gerginliği aşmak için son derece yapıcı bir toplantı gerçekleştirdik" dedi.
Güvenlik konusunun herkesin ortak değeri olduğunu, bu nedenle güvenlik ve terör konularında bölgede yaygın bir bilincin yerleşmesi gerektiğine inandıklarını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Bu sebeple, Irak'ta 19 Ağustos'ta gerçekleşen terör saldırılarına karşı tam bir dayanışma içinde olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu çerçevede yine Irak ile Suriye arasında terör ve güvenlik konularında işbirliği olması, her iki ülkenin de Türkiye'nin de bölgenin de Arap dünyasının da çıkarınadır. Bu bakımdan biz bunu birinci derecede önemsiyoruz. Bu konuda toplantılar gerçekleştirdik. Bugün de tam bir işbirliği içinde Irak ve Suriye'nin problemlerini çözmek için bir araya geldik. Bu güven ortamının devam etmesi büyük bir önem taşıyor.
Bu süreci biz, her iki kardeş ülkenin ilişkilerinin gelişmesini teminen sürdürmeye kararlıyız. Bundan sonra da hem güven artırıcı önlemler hem de güvenlik ve diplomasi konusunda birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bundan sonra atılacak spesifik adımlar konusunu ele alacağız. Daha sonra da BM marjında bir araya gelmeyi düşünüyoruz."
"Irak ve Suriye arasında PKK ve terör konuları üzerine çok iyi bir işbirliği var"
Toplantıda daha sonra soruları yanıtlayan Davutoğlu, bir gazetecinin, "Bugünkü toplantılarda Türkiye ve Suriye, Kuzey Irak'taki PKK sorunu hakkında konuştular mı?" sorusuna, "Türkiye, Irak ve Suriye arasında PKK ve terör konuları üzerine çok iyi bir işbirliği ve uyumlu çalışma var. Bu konuda hiçbir soru işareti yok. Komşu bölgelerden herhangi bir tehlike beklemiyoruz, bu açık" yanıtını verdi.
Bir gazetecinin, "Irak'ın, 19 Ağustos'taki terör saldırısını Suriye'nin gerçekleştirdiğine yönelik kanıtlar bulunduğunu iddia ettiğini, Suriye'nin ise bunu yalanladığını" ifade etmesi üzerine de Davutoğlu, şimdiye kadar hiçbir Iraklı yetkilinin bu yönde kanıtlar bulunduğunu açıklamadığını söyledi.
Davutoğlu, "Daha dolaylı ve güvenlik sorunuyla ilgili bir tartışma var ortada. Biz de bunu çözmeye çalışıyoruz. Zaten güvenlik toplantılarının da amacı, bütün bunları kardeşçe, dostane biçimde paylaşmaktı. Tabii bunların detayını kamuoyuyla paylaşmamız doğru değil. Ama Irak ve Suriye arasında bütün güvenlik konularının en açık, şeffaf bir şekilde ve yüz yüze paylaşılmasına büyük önem veriyoruz" diye konuştu.
Bir başka soru üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin de temas halinde olduklarını vurgulayan Davutoğlu, bugünkü toplantıda öncekilere göre bir ilerleme kaydedilip edilmediği yönündeki soruyu da şöyle yanıtladı:
"Daha ileri bir noktaya gidiyoruz ki toplanıyoruz. Biz, sürecin kendisinin işlemesinin büyük önem taşıdığını düşünüyoruz. Aslında bu, bir krizi kendi aramızda, bölge içinde çözme bakımından da güzel bir örnek olsun istiyoruz. O bakımdan bütün bu çabaları sürdüreceğiz. Önemli olan öncelikle karşılıklı olarak güvenin tesis edilmesi. İki hafta öncesine göre bu güvenin daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Ama daha yapmamız gereken işler var."
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa
Toplantıda konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, yapılan çabaların Arap Birliği ile Türkiye arasında daha geniş ve stratejik bir işbirliği için yeni kapılar açacağını ve Orta Doğu'daki birçok sorunla baş edebilmek için bu işbirliğinin gerekli olduğunu bildirdi.
Türkiye ile Suriye'yi, kendi aralarında vizenin kaldırılmasıyla ilgili yaptıkları anlaşmadan dolayı kutladığını ifade eden Musa, bunun çok olumlu bir adım olduğunu, Irak ile Türkiye arasında da aynı derecede iyi gelişmeler yaşandığını ve bu gelişmelerden dolayı Türkiye ve Irak'ı da kutladığını belirtti.
Geniş kapsamlı bir Türk-Arap forumu düzenleneceğini dile getiren Musa, siyasi, ekonomik ve kültürel alanda düzenlenecek forumun, sadece bölgeyle ilgili olarak değil, tüm dünya açısından önem taşıdığını söyledi.
Uygarlıklar arasındaki çatışmaların herkese zarar verdiğinin altını çizen Musa, "Özellikle Türkiye ile İspanya'nın ortaklaşa giriştikleri Uygarlıklar Arasındaki Diyalog girişimi çok önemli. Biz de bu girişimleri destekliyoruz" dedi.
"Belli bazı noktaların tartışılmaya ihtiyacı var"
Bugün yaptıkları toplantıların çok olumlu olduğunu dile getiren Musa, daha önce yaptıkları birinci toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun tecrübeleriyle bu görüşmeleri zenginleştirdiğini ifade etti.
Bu toplantıların, Irak ile Suriye arasındaki uyumun sağlanabilmesi ve iki ülke arasında medya alanında yaşanan gerginliğin azaltılabilmesi için etkili olabileceğini vurgulayan Musa, şunları kaydetti:
"Ancak, belli bazı noktalar var. Tabii bu noktaların hala tartışılmaya ihtiyacı var. Sayın Davutoğlu bizi bugün bir iftar yemeğine davet etti. Üçüncü bir toplantı yine New York'ta Sayın Bakanın davetiyle ve belki dördüncü bir toplantı da benim davetimle Arap Birliği çerçevesinde düzenlenebilir. Bölgedeki genel kargaşadan dolayı bazı sorunların çözümü için belirli bir süreye ihtiyaç vardır, ama öyle sanıyorum ki bizler doğru, sağlam bir yol üzerinde yürümekteyiz ve ben bu durumu aynı zamanda bir yaz bulutu olarak nitelendiriyorum. İnşallah bunun da üstesinden geleceğiz.
Bölgesel güvenlik de çok tehlikeli ve önemli bir konu... Ve diğer konular da bununla ilişkili. Bölgedeki sorunların, bölgedeki tüm devletlerin güvenliğinin sağlanabilmesi için hızlı ve adil bir şekilde çözüme kavuşması gerekiyor. Sadece belli bir tarafın lehine değil, tüm bölge için bunun sağlanması gerekiyor. Önümüzdeki aylar içerisinde üzerimize düşen çok önemli bir görev var ve bunun gerçekleştirilebilmesi için Türkiye ile bizim aramızda büyük bir işbirliği sağlanacaktır."
19 Ağustos'ta Irak'ta yaşanan terör saldırısı
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Musa, bir soru üzerine, Kahire'de yapılan toplantıda, basın alanında yapılan kampanyaların durdurulması ve büyükelçilerin karşılıklı olarak mübadelesinin sağlanması, bunun yanında özellikle güvenlik ve diplomasi alanında atılacak adımların vurgulandığını söyledi. Musa, "Böylece daha belirgin bir görüşme sağlanabilir" dedi.
Bir gazetecinin, 19 Ağustos'ta Irak'ta yaşanan terör saldırısıyla ilgili sorusu üzerine de Musa, Irak'ın şikayetinin direkt Suriye'ye yönlendirilmediğini, genel olarak terör saldırılarına karşı olduğunu söyledi.
Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın da "Irak'ın Birleşmiş Milletler'le bağlantı sağlaması, Irak'ı ilgilendiren bir meseledir. Suriye'nin hiçbir şekilde bununla ilişkisi yoktur" şeklindeki görüşünü anımsatan Musa, gönderilen mesajların ve yapılan bağlantıların genel kapsamlı olduğunu ve direkt Suriye'yi suçlayan bir unsur olmadığını kaydetti.
Ortak basın toplantısının ardından, Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı'nın katılımcıları, iftar yemeği ve tekne turu için Çırağan Sarayı önünden denize açıldı.