Teröre karşı, 'koordinasyon' ve 'kurumlar arası işbirliği' artacak

İki buçuk saat süren toplantıda, stratejik istihbaratın değerlendirilip, özellikle operasyonel kurumlara dönüşü için görüşmeler yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu'nun bugün yapılan ve iki buçuk saat süren toplantısında, yürütülen çalışmalar, alınacak tedbirler ve koordinasyonu gerektiren hususlar ayrıntılı olarak görüşüldü. Toplantıda Kurul'la ilgili Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler bilgi sunarken, kurumlar arası istihbarat koordinasyonu ve paylaşımı konuları da ele alındı.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejileri geliştirmek ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla 5952 sayılı kanunla Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının kurulduğu anımsatıldı.

Müsteşarlığın sekretaryasını yürüttüğü Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulunun ilk toplantısını İçişleri Bakanı Beşir Atalay başkanlığında yaptığı kaydedilerek, toplantıya, Jandarma Genel Komutanı, Genelkurmay İkinci Başkanı, Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının Müsteşarları, MİT Müsteşarı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü ve Sahil Güvenlik Komutanı'nın katıldığı belirtildi.

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Toplantıda, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının kuruluşu, yapılanması ve yürüteceği çalışmalar konusunda kurul üyeleri bilgilendirilmiş, son dönemde meydana gelen terör olaylarıyla ilgili genel bir değerlendirme yapılmış, terörle mücadele alanında yürütülen çalışmalar, alınacak tedbirler ve koordinasyonu gerektiren hususlar ayrıntılı olarak görüşülmüştür."

Stratejik istihbarat ve operasyonel kurumlar

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu toplantısından ayrılırken gazetecilerin, "Bugünkü toplantıda atılacak adımlarla ilgili somut bir karar alındı mı?" sorusu üzerine, bunun ilk toplantı olduğunu hatırlatarak, toplantıda Kurul'la ilgili Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler'in bilgi sunduğunu söyledi.

Kurul'da istihbarat koordinasyonu yapılacağını kaydeden Atalay, şöyle konuştu:

"İstihbaratla sorumlu kurumlarımızın üst yöneticilerinin hepsi burada. Bunun da nasıl yapılacağı konusunu detaylı olarak görüştük. Yani, istihbarat koordinasyonu, stratejik istihbarat bu, bütün istihbarat değil. Terörle ilgili stratejik istihbaratın, bütün istihbarat birimlerimizle burada bir araya getirilmesi, analiz edilmesi, değerlendirilmesi, sonra da tekrar kurumlara, özellikle de operasyonel kurumlarımıza dönüşü olması konuları değerlendirildi. Ama bir araya gelince şu son günler de masaya yatırıldı. Her kurumumuz elindeki bilgeleri, gelişmeleri paylaşmış oldu."

"Bundan sonraki sürece ilişkin ne söylenebilir? İstihbarat paylaşımı daha hızlı olacak mı?" sorusuna da Atalay, "Güvenlik güçlerimiz terörle ilgili olanca çabasıyla çalışıyor ve şu anda çok hakim durumdalar" karşılığını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir