”Terörle mücadele kolay iş değil”

Gül, Tunceli'nin Sarıyayla Karakolu'na yönelik saldırıyla ilgili "Bu olay biraz farklı, burada terör örgütünün cüreti söz konusu." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Terörle mücadele kolay bir iş değil zor bir iştir ama kararlılıkla devam edilecektir. Her şeyden çıkartılacak dersler, alınacak tedbirler vardır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Kaguta Museveni ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Tunceli'nin Nazımiye ilçesi Sarıyayla Karakoluna yönelik terör saldırısıyla ilgili soruyu yanıtladı.

Gül, Sarıyayla Karakoluna yapılan terör saldırısıyla ilgili bazı basın yayın organlarında yer alan istihbarata rağmen hazırlık yapılmadığı yönündeki iddiaların hatırlatılması ve "Bu iddialarla ilgili Genelkurmay Başkanlığından bilgi aldınız, aldığınız bilgiler ışığında bir ihmal söz konusu muydu?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Biz terörle amansız bir mücadele içerisindeyiz. Öncelikle bu mücadele sonuna kadar devam edecek. Bu olay biraz farklı, herhangi bir mayın ya da operasyonlarda verdiğimiz şehitler değil, terör örgütünün cüreti söz konusu burada. Dolayısıyla bununla ilgili detaylı, geniş bilgi alma ihtiyacı hissettim ve bununla ilgili geniş bilgiler aldım. Bu vesileyle bütün şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum ve ailelerine, bütün Türk milletine başsağlığı diliyorum.

Terörle mücadele kolay bir iş değil, zor bir iştir ama kararlılıkla devam edilecektir. Her şeyden çıkartılacak dersler, alınacak tedbirler vardır. Türk Silahlı Kuvvetleri bu mücadeleyi kahramanlıkla yapmaktadır ve yapmaya da devam edecektir. Diğer güvenlik güçlerimiz de şüphesiz ki aynı kahramanlığı ve aynı kararlılığı göstermektedir. Bu topyekün bir mücadeledir."

"Şimdi Afrika uyanıyor"

Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Kaguta Museveni, Türk iş adamlarını Uganda'ya yatırım yapmaya çağırarak, "Şimdi Afrika uyanıyor ve Avrupa'da Türkiye daha modern bir ülke haline geliyor. Türkiye ile Afrika arasındaki işbirliği alanları çok büyük. İşte ben de bu iki yapı arasında nasıl daha ileri gidilebileceğini görmek için buraya geldim" dedi. 

Museveni, Çankaya Köşkündeki ikili ve heyetler arası görüşmelerden sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Türk iş adamlarını Uganda'ya davet ettiğini, altyapı çalışmalarının yanı sıra mal ve hizmet üretiminde Türk iş adamlarından yararlanmak istediklerini bildirdi.

"Türk iş adamları için altyapı, mal ve hizmet üretiminde fırsatlar var" diyen Museveni, Uganda için de bu yatırımların ekonomik dar boğazdan çıkış anlamına geleceğini ifade etti.

Türkiye'yi İncil'den tanıyor

Türkiye'de bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ve ziyaretinin cumhurbaşkanı düzeyinde Uganda'dan Türkiye'ye yapılan ilk ziyaret olduğunun altını çizen Museveni, Türkiye'yi İncil'de geçen bölümleriyle tanıdığını kaydetti.

Türkiye'nin büyük ve gelişen bir ekonomiye sahip olduğunu kaydeden konuk cumhurbaşkanı, Afrika'nın da 500 yıllık sömürgeciliğin ardından yeniden uyanmaya başladığını belirtti.

Afrika'nın uzun süre sömürgecilik, köle ticareti ve kötü yönetimler nedeniyle geri kaldığını anlatan Museveni, Afrika kıtasının çok büyük olduğunu ve "ciddi fırsatlar" barındırdığını kaydetti.

Afrika'da bazı bölgesel yapılanmaların çok büyük pazar olarak öne çıktığını ifade eden Museveni, Afrika'nın halen altyapı gibi sorunları bulunduğunu, ancak sorunlarla birlikte ciddi fırsatları da barındırdığını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir