Teşvik primlerini sordu

Sigorta primi işveren hissesi teşviki kapsamına,10 kişiden daha az işçi çalıştıran küçük ölçekli esnaf ve işverenlerin neden dahil edilmedi?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  -CHP Uşak Milletvkili Dilek Akagün Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e "Sigorta primi işveren hissesi teşviki kapsamına,10 kişiden daha az işçi çalıştıran küçük ölçekli esnaf ve işverenlerin neden dahil edilmediğini" sordu. 

Bakan Çelik'in yazılı cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi veren Yılmaz, "5084 Sayılı Kanun kapsamında uygulanan istihdam desteğinin 31 Aralık 2012 tarihinde sona ermesinin ardından artan maliyetler nedeniyle pek çok işveren işçi çıkarmak zorunda kalmıştır. Bu nedenle hükümetiniz tarafından yeni bir çalışma yapılarak 14 Temmuz 2013 tarihinde resmi gazete de yayımlanan, Uşak’ın da içinde bulunduğu 52 ilde üretim ve istihdamı arttırmak amacıyla 10 ve üzeri sigortalı çalıştıran özel sektöre ait işyerlerini kapsayan sigorta primi işveren hissesi teşviki uygulamasına başlanmıştır. Büyük ve orta ölçekli esnaf ve işverenimizi rahatlatan bu uygulama, 10 kişinin altında sigortalı çalıştıran işverenlerimiz ve esnafımıza uygulanmamaktadır" diyerek şöyle devam etti: 

"Hükümetinizin ısrarcı bir politikası olan AVM’lerin açılmasıyla, yeterince zarar gören esnafımız neredeyse bütün kazancını 22.00’den sonra AVM’lerin kapanmasını bekleyerek elde etmekteydi. Ancak son düzenlemelerden biri olan 22.00’den sonra alkol satışının yasaklanmasıyla, birlikte bu olanağı da elinden alınan küçük esnaf, son uygulamada 10 kişinin altında sigortalı çalıştıran statüsünde sayıldığından, şimdi de teşvik primlerinden yararlanamamaktadır. 

Büyük ve orta ölçekli esnafımızı rahatlatan sigorta primi işveren hissesi teşviki kapsamına,10 kişiden daha az işçi çalıştıran küçük ölçekli esnaf ve işverenler neden dahil edilmemiştir? Ülkemizde istihdam artışı sağlamanın ilk basamağı olan küçük ölçekli esnaf ve işverenlerimiz, uygulamadan yararlanamamaları nedeniyle daha da küçülerek istihdam ve üretim kapasitelerini mecburen düşürmek zorunda kalmaktadır. 
Bunu gidermek için, ülkemiz ekonomisinin can damarı olan esnaflarımızın tümünü kapsayan yeni bir teşvik uygulamayı düşünüyor musunuz? Küçük esnafımızı çok zor durumda bırakan, şehir içindeki AVM’lerin Avrupa ülkelerinde olduğu gibi şehir dışına taşınması ve çalışma saatlerinin sınırlandırılmasına yönelik yasal düzenlemeyi gerçekleştirmeyi düşünüyor musunuz?"