THK'nın "Yıldırım"ı üretiliyor

THK, "Ata" ve "Kırlangıç"ın yanı sıra ilk kez lastik motorlu olma özelliği taşıyan "Yıldırım" isimli model uçağın üretimine başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESKİŞEHİR - Türk Hava Kurumu (THK) Türkkuşu İnönü Havacılık Eğitim Merkezi, "Ata" ve "Kırlangıç"ın yanı sıra ilk kez lastik motorlu olma özelliği taşıyan "Yıldırım" isimli model uçağın üretimine başladı.  

THK Türkkuşu İnönü Havacılık Eğitim Merkezi Model Uçak Okulu Müdürü Ahmet Arslan, 1935 yılında kurulan okulda, yurdun farklı bölgelerinden gelenlere yönelik ücretsiz olarak imalat ve uçuş olmak üzere çeşitli model uçak kursları düzenlediklerini kaydetti.

Okulların havacılık kollarına gönderilen malzemelerin kurumun atölyelerindeki makinelerde üretildiğini anlatan Arslan, şöyle konuştu:

"İlk etapta bu uçakların planları, model uçak öğretmenleri tarafından çizim programlarında çiziliyor. Bu çizimler bilgisayara ve makinelere aktarılıyor. Çizdiğimiz uçakların planlarıyla ince levhalar üzerine lazerle kesim yapıldıktan sonra ortaya çıkan malzemeler, paketleme sisteminin ardından okullara gönderiliyor. Günde ortalama 800 model uçak üretimi yapıyoruz. Havacılığı sevdirip yaygınlaştırmak için ülke genelindeki okullara 50-60 bin model uçak kiti gönderiyoruz."

"Yıldırım ismini verdiğimiz uçak çok beğenildi"

Arslan, günün koşullarına göre verdikleri model uçakları da geliştirdiklerini vurguladı.

Model uçakları ve eğitimleri Uluslararası Havacılık Federasyonu'nun kuralları çerçevesinde yaptıklarına değinen Arslan, şunları söyledi:

"Daha önceden F1A ve F1B sınıfına giren Ata ve Kırlangıç uçaklarının üretimini yapıp, eğitimlerini veriyorduk. Bu yıl lastik motorlu bir uçağımızı dizayn ettik ve kurslarda uygulayama koyduk. 'Yıldırım' ismini verdiğimiz uçak çok beğenildi. Bu uçak, lastik motorlu plan üzerinde inşa ediliyor. Bu motoru kurarak lastiğin tansiyonuyla uçuş gerçekleştiriliyor. Yıldırım'ın dağıtımına geçeceğiz. Çocuklar, Yıldırım'ı beğenecek ve havacılığa bu uçakla adım atacak."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir
THK