THY Erbil seferleri başladı

THY, Irak'ın Erbil kentine yaptığı ilk seferinde Maliye Bakanı Şimşek ve iş adamı heyetini ağırladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Hava Yollarının (THY) Irak'ın Erbil kentine seferlere başlamasının önemine işaret ederek, "Erbil seferlerinin başlaması son derece olumlu. Tabii ki bölge halkları arasında iyi bir köprü kuracak. Onun ekonomik, siyasi birçok yansıması var" dedi.

THY'nin ilk İstanbul-Erbil seferine başlaması nedeniyle iş adamı heyetiyle birlikte Erbil'e giden Bakan Şimşek, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan hareketinden önce basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bölgenin istikrarı ve refahı için çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"THY'nin ilk uçuşu. Dolayısıyla onu kutlamak amacıyla birlikte gidiyoruz. Günübirlik bir ziyaret. Sabah oradayız, öğleden sonra da döneceğiz. Kısa bir ziyaret. Erbil seferlerinin başlaması son derece olumlu. Tabii ki bölge halkları arasında iyi bir köprü kuracak. Onun ekonomik, siyasi bir çok yansıması var. Sonuçta biz bu bölgedeki ülkelerin, halkların istikrarı, refahı için ülke olarak elimizden geleni yapıyoruz. Biz büyük düşünüyoruz. Bölge ne kadar istikrara kavuşursa, ne kadar yüksek refaha kavuşursa Türkiye için daha iyi olacaktır. Biz olaya bu şekilde bakıyoruz."

İlk uçuşa katılan THY Yönetim Kurulu Bakanı Hamdi Topçu da Erbil'e bugün ilk uçuşu başlattıklarını ifade ederek, "Biz bütün komşularımızla iyi ilişkiler içindeyiz. Şu anda savaş ortamından çıkan bir Irak'ta, Bağdat'tan sonra ikinci noktaya uçuyoruz. Önümüzdeki günlerde Necef ve Basra'ya uçuşumuz başlayacak. Böylece normale dönen ilişkilerde, güvenli ortamlarda THY ile Irak'taki komşularımızı da dünyaya bağlayacağız" dedi.

Erbil seferleri

THY'nin bugün başlayan İstanbul-Erbil seferleri haftada 2 frekans olarak planlandı. Planlanan uçuş programına göre Türk Hava Yolları, İstanbul'dan Erbil'e Salı ve Cumartesi, Erbil'den İstanbul'a Çarşamba ve Pazar günleri sefer gerçekleştirecek. THY yolcuları, Bağdat'tan sonra Irak'ta ikinci uçuş noktası olan Erbil'e direkt ulaşma imkanı bulacak.

THY'nin ilk seferi ile 39 Business, 78 ekonomi yolcusu olmak üzere toplam 117 yolcu Erbil'e gitti.

Yolcu sayısını yüzde 8 artırdı

Türk Hava Yolları'nın (THY) yolcu sayısı Ocak-Mart 2010 döneminde 6,1 milyon iken, 2011 yılının aynı döneminde yüzde 8,7 artışla 6,7 milyona ulaştı.

THY'nin Kamu Aydınlatma Platformu (KAP) verilerine göre, THY AO'nun Ocak-Mart 2011 dönemine ilişkin trafik sonuçları şu  şekilde gerçekleşti:

"-Yolcu Sayısı Ocak-Mart 2010 döneminde 6,1 milyon iken, 2011 yılının aynı döneminde yüzde 8,7 artışla 6,7 milyona ulaşmış olup, Dış Hatlarda Business/Comfort Class ve Dıştan Dışa Transfer Yolcu sayılarında da Ocak-Mart 2010 dönemine kıyasla sırasıyla yüzde 23 ve yüzde 4,8 artış sağlandı.

-Yolcu Doluluk oranı 3,2 puan azalışla yüzde 67,3 olarak gerçekleşti.

-Arz edilen Koltuk Kilometre (AKK), Ocak-Mart 2010 döneminde 14,5 milyar iken, 2011 yılının aynı döneminde yüzde 19,6 artarak 17,3 milyara,

-Ücretli Yolcu Kilometre (ÜYK), Ocak-Mart 2010 döneminde 10,2 milyar iken, 2011 yılının aynı döneminde yüzde 14,2 artarak 11,6 milyara,

-Konma Sayısı, Ocak-Mart 2010 döneminde 53 bin 436 iken, 2011 yılının aynı döneminde yüzde 9,8 artışla 58 bin 661'e,

-Kargo-Posta, Ocak-Mart 2010 döneminde 73 bin 839 ton iken, 2011 yılının aynı döneminde yüzde 17,4 artışla 86 bin 708 tona yükseldi."

Bu konularda ilginizi çekebilir